BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi'Sınıflandırma hatası' işsizlik oranını olduğundan iyi gösterdi----

'Sınıflandırma hatası' işsizlik oranını olduğundan iyi gösterdi

'Sınıflandırma hatası' işsizlik oranını olduğundan iyi gösterdi
07 Haziran 2020 - 12:37 www.finansgundem.com

ABD hükümetinin Mayıs ayı resmi raporu Cuma günü yayınlandığında, dip notlarda, işsizlik oranının bildirildiği yüzde 13,3 oranından daha yüksek olması gerektiğini belirten büyük bir “hata” olduğuna dair bir madde yer aldı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER 

Dipnotta yer alan bu “yanlış sınıflandırma hatası” gerçekleşmemiş olsa, “genel işsizlik oranının rapor edilenden yaklaşık 3 puan daha yüksek olacağını”, yani işsizlik oranının Mayıs için yaklaşık yüzde 16,3 olacağını gösteriyor. Ancak bu standartlar aynı şekilde uygulanırsa Nisan ayında yaklaşık yüzde 19,7 olan oranda da iyileşme olacağı görülüyor.

Aylık iş raporlarını yayınlayan Çalışma İstatistikleri Bürosu sorunu çözmek için çalıştığını açıkladı.

Çalışma İstatistikleri Bürosu raporunun alt kısmındaki bir notta, “Büro bu yanlış sınıflandırma hatasının neden oluştuğunu ve devam ettiğini araştırıyor ve konuyu ele almak için ek adımlar atıyor” dedi.

Bazıları bunun Başkan Trump'ın veya büro çalışanlarından birinin oranların daha iyi görünmesi için verilerle oynayabileceğinin bir işareti olduğunu düşünüyor. Özellikle piyasa beklentilerinde işsizlik oranının Nisanda yüzde 14,7'den Mayısta yüzde 20'ye yükseleceğinin tahmin edilmesi sonrası oluşan hata dikkat çekti. Ancak değişik görüşlerden ekonomistler ve eski büro çalışanları bu fikri şiddetle reddetti.

Eski başkan Barack Obama'nın baş ekonomisti Jason Furman “Trump'ın Çalışma bürosuna ulaşma olasılığı üzerinden % 100 indirim yapabilirsiniz. % 98 değil,% 99,9 indirim değil,% 100 indirim” dedi. “Çalışma İstatistikleri Bürosu, çok dürüst 2.400 personele ve bu sayıyı değiştirme imkanı olmayan bir siyasi atama şekline sahiptir” diye açıkladı.

Ekonomistler, büronun pandemi süresince gerçek zamanlı veri toplamanın zor olmasına rağmen mümkün olduğunca şeffaf olmaya çalıştığını söylüyor. Büro, pandemideki ekonomik kapanma sırasında “geçici olarak işsiz” şeklinde sınıflandırılması gereken kişilerin farklı olarak “istihdam edildi” gibi yanlış bir bölümde sınıflandırıldığını ancak “diğer sebeplerle” işten “yoksun” olduğunu kabul etti.

ABD'de “diğer sebep” kategorisi normalde tatilde olan insanlar için, jüri görevine hizmet etmek veya bir çocuğa veya akrabaya bakmak için izin almak için kullanılır. Bunlar genellikle işçinin izin almaya karar verdiği durumlardır. Ancak bu olağandışı dönemde salgın durumunda, evde kalan ve geri çağrılmayı bekleyen bazı insanlara da “diğer sebep” kategorisi uygulandı.

Bu sorunun, Mart ayında, “başka sebeplerle” geçici olarak işten “yoksun olduklarını” iddia eden insanlarda büyük bir sıçrama olduğu zaman başladığı belirtiliyor. Büro bunu fark ederek düzenledi ve Mart ayında işsizlik oranının resmi oran yüzde 4,4 yerine yüzde 5,4 olması gerektiğini açıkladı. Nisan ayında da gerçek işsizlik oranının yüzde 14,7 değil, muhtemelen yüzde 19,7 olduğu da açıklandı.

Ekonomistler, bir pandemi esnasında gerçek zamanlı veri toplamanın zor olduğunu ve işsizlik oranının da muhtemelen yüzde 16'dan fazla iken Nisan ayından biraz düştüğünü düşünüyor.

ABD'de işsizlik oranı, Nüfus Sayımı için çalışanların yaklaşık 60.000 haneye ulaşıp çalışıp çalışmadığını ya da 10-16 Mayıs tarihlerinde iş aramaları ile ilgili sorular sordukları bir anket ile belirleniyor.

Sorulan sorulardan biri, kişinin “ücret ya da kâr için” herhangi bir iş yapıp yapmadığı? Bunun ardından gelen 45 sayfalık takip soruları var. Sorulardan biri, işte “geçici olarak bulunup bulunulmadığı” ve bunun nedenini de soruyor. Yanıtların içinde “diğer” seçeneği bulunuyor.

Çalışma Bürosu, anketörlere salgından dolayı geçici bir durum olup olmadığını anlamaları ve eğer öyleyse, onları “geçici işten çıkarma” olarak sınıflandırmaları talimatını verdi. Ancak bazı insanlar pandemi sırasında işten sadece “yok” oldukları konusunda ısrar etmeye devam ettiler. Ayrıca büronun cevaplar kaydedildikten sonra değiştirmeme politikası da bu güncellemeyi geçersiz kıldı.

Çalışma Bürosu eski çalışanları bu sorunun hızlı bir şekilde çözülememesinin ise olağandışı bir durum olduğunu belirtiliyor.

Obama döneminin Çalışma İstatistikleri Bürosu komiseri Erica Groshen, “Büro'nun bu düzeltme için Mayıs ayında düzeltme yapamaması şaşırtıcı” dedi. Ancak, “Bu çok sıradışı bir durum. Denenmiş ve doğru soruları soran bir çok saha personeli var ve onlar alışkın oldukları işi yapıyorlar” diye de ekledi.

Groshen ayrıca Büro'da yapılan tek siyasi atamanın sadece kesinleşmiş verileri görme yetkisine sahip olan ve işlenirken verilere erişme yetkisi olmayan komiser olduğu bilgisini verdi. “Komiser, iş raporunu kesinleşmeden asla göremez. Komisyon üyesi olarak temel verilere erişimim yoktu ”dedi ve “Bu son derece otomatik bir süreç” diye konuştu.

Ekonomistler ise olası Trump müdahalesine odaklanmak yerine, 21 milyon Amerikalı'nın şu anda işsiz olduğuna ve 2 milyondan fazla kişinin işlerini kalıcı olarak kaybettiği gerçeğine odaklanılmasını istiyor. Ekonominin yeniden açılmasıyla Mayıs ayında işlerin normale dönmesinden sonra bile durumun hala korkunç olduğunu söylüyorlar.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 1.88 milyona geriledi

ABD'de tarım dışı istihdam süpriz yaptı, 2.5 milyon yükseldi

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)