Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sınav çetesi"ne yönelik İzmir merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 10 kişi, adliyeye sevk edildi. Şebekenin 2007 yılından bu yana sürdürdüğü faaliyetlerde, haksız yere kamu kurumlarına ve üniversitelere yerleştirilmesini sağladığı kişilerin tespiti için her ilde ayrıntılı inceleme çalışması yapıldığı bildirildi. İşten çıkarılacak memurlardan maaşlar da istenecek. Bu şekilde üniversiteli olanların da diplomaları iptal edilecek.
ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavlara adayların yerine sahte belgelerle başka kişilerin girmesini sağladıkları iddia edilen şebekeye yönelik İzmir merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 10 kişi, adliyeye sevk edildi.
İzmir Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Sahtecilik Büro Amirliği ekiplerinin, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPSS, YGS, ALES, KPDS, ÜDS gibi sınavlara, adayların yerine sahte belgelerle başka kişilerin girmesini sağladıkları ileri sürülen şebekeye yönelik 6 ilde düzenlediği operasyonda gözaltına alınan 10 kişinin, emniyetteki işlemleri tamamlandı.
Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, "Çeşitli sınavlara adayların yerine para karşılığında sahte belgelerle 'joker' olarak adlandırdıkları başka kişilerin girmesini sağladıkları, hak etmeyen kişilerin üniversite ya da kamu kurumlarına yerleştirilmesini sağladıkları, bu yolla haksız kazanç elde ettikleri" iddialarıyla adliyeye sevk edildi. Zanlılardan 2'sinin terör örgütü PKK üyeliğinden kaydının bulunduğu, 3'ünün kamu kurumunda memur, 2'sinin ise eczacı olduğu öğrenildi.
Adayın yerine sınava "joker" giriyor
Operasyonda, şebeke üyelerinin adayların yerine sınavlara "joker"lerin nasıl girmesini sağladıklarına ilişkin ayrıntılar da ortaya çıktı. Emniyet yetkililerinden edinilen bilgiye göre, şebeke üyelerinin sınava girecek adaya "kayıp kimlik" baş yaptırdığı, kimlik yenileme esnasında ise adayın değil "joker"in fotoğrafını vererek, gerçek bilgiler üzerine sahte fotoğrafla kimliğin çıkartılmasını sağladığı, "joker"in de bu kimlikle sınava girdiği bildirildi.
Diplomaların iptali, maaşların iadesi istenecek
Şebeke üyelerinin bu yöntemle 2007 yılından bu yana çok sayıda kişinin yerine sınavlara girerek, üniversiteye yerleştirme ya da kamu kurumlarına personel alımına etki ettikleri ileri sürülürken, bu yöntemle üniversiteye yerleştirilen kişilerin diplomasının iptali, kamu kurumlarına yerleştirilenlerin ise işten atılması ve aldığı tüm maaşların iadesi yönünde davaların açılacağı kaydedildi.
Sınav öncesi yenilenen kimlikler inceleniyor
Öte yandan, İzmir Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin son olarak 3. dalga operasyonu gerçekleştirdiği şebekenin, 2007'den bu yana benzer faaliyetler yürüttüğünün tespit edildiği, ÖSYM'nin 2007'den bu yana düzenlediği sınavlara girenlere ilişkin kayıtlarda inceleme yapıldığı bildirildi. Polisin, sınavlar öncesi yeni kimlik çıkartan yaklaşık 200 bin kişinin kayıtlarını incelediği, gerçek fotoğrafları ile çıkarttıkları kimlikler üzerindeki fotoğrafları karşılaştırdığı öğrenildi.
İzmir Mali Suçlarla Mücadele ekiplerinin, İzmir'de sürdürdüğü bu incelemeyi diğer illerdeki birimlerin de gerçekleştirmesi amacıyla, her ilden İzmir'e davet edilen polislere kayıtların incelenmesinde dikkat edilecek noktalarla ilgili "analiz" eğitimi verdiği kaydedildi. Eğitim alan polislerin, görev yaptıkları illerde 2007 yılından bu yana sınava giren kişiliren kayıtlarını inceleyerek, şebeke tarafından haksız yere kamu kurumlarına ve üniversitelere yerleştirilen kişiler tespite çalışacağı kaydedildi.
Operasyon
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, "adayların yerine sahte belgelerle başka kişilerin sınava girmesini sağladığı" ileri sürülen şebekeye yönelik 2012 yılının temmuz ve kasım aylarında da 2 farklı operasyon gerçekleştirmiş, iki operasyonda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 55 kişiden 27 kişi tutuklanmıştı.
"Sınav Çetesi"ne yönelik takibi sürdüren polis, İzmir, Erzurum, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak'ta 3. dalga operasyonunda 3'ü kamuda görevli, 2'si eczacı toplam 10 kişiyi gözaltına almıştı. Zanlıların, adayların yerine sahte belgelerle "joker"lerin sınavlara girmesini sağlayarak, çok sayıda kişinin haksız yere kamu kurumlarına ve üniversitelere yerleştirilmelerini sağladıkları, bu yöntemle 1 milyon lira haksız kazanç elde ettikleri öne sürülmüştü.
(AA)
Bunun adı resmen gasp başkasının hakkını yemek hırsızlık yapmak vb. sayabildiğin kadar say...
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.