BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSigarayla gelen vergi kaybı----

Sigarayla gelen vergi kaybı

Sigarayla gelen vergi kaybı
18 Kasım 2013 - 07:20 www.finansgundem.com

Kaçak sigarada baş döndüren trafik Kapalıçarşı’ya da uzandı

MASAK’ın kaçak sigara ile ilgili mücadelesi, çarpıcı trafiği ortaya çıkardı. Sigaralar Bulgaristan’dan yurda giriyor. Ardından İran ve Irak’a yollanıyor, sonra tekrar tüm yurda dağıtılıyor. Paralar ise Kapalıçarşı’dan transfer ediliyor.

Star'ın haberine göre, Türkiye ekonomisini her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına uğratan kaçak sigara için geçen yıl sonunda yapılan kapsamlı operasyonun detayları netleşti. Kapalıçarşı ve İstanbul’daki döviz bürolarına ağırlık verilen operasyonda 260 kişinin mal varlığına el konulurken değeri 1 milyar TL’nin üzerinde kaçak sigara ele geçirildi. Edinilen bilgilere göre 40 milyon liralık nakit paraya da el konuldu. Ele geçirilen belgelerde kaçak sigara trafiğinin el defterleri ile yürütüldüğü ortaya çıkarılırken terör örgütü de listede ilk sıradaki yerini aldı. Çok sayıda belgenin incelenmesi süreci ise devam ediliyor. Savcılık, Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı’nın ortak yürüttüğü çalışma da izlenilen yöntem güvenlik birimlerinin bile kafasını karıştırdı. Buna göre sigara Bulgaristan üzerinden İstanbul ve Mersin serbest bölgelerine geliyor. Buradan İran ve Irak’a gönderiliyor. Sonrasında tekrar Ağrı üzerinden Türkiye’ye giriş yapılarak İstanbul gibi birçok şehre dağıtılıyor.

Gözler Kapalıçarşı’da
Kaçak sigaradan elde edilen gelirin İstanbul Kapalıçarşı üzerinden yurtdışına transfer edildiği belirtiliyor. Türkiye genelinde toplanan paralar burada belli hesaplara aktarılıyor. Paranın büyük bölümü nakit olarak transfer ediliyor. Paralar herhangi bir takibin yapılmaması için de bankacılık sistemi yerine döviz bürolarından bozduruluyor. Kaçak sigaradan elde edilen paraların el değiştirmesinde Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’daki  döviz büroları tercih ediliyor. Farklı şehirlerde toplanan nakit paraların son adresi ise İstanbul. Savcılığın konuya ilişkin takipleri MASAK ve güvenlik güçleri ile birlikte devam ediyor. Türkiye’deki sigara kaçakçılığını kimlerin yaptığı, nerelerden giriş olduğu ve paraların yurtdışında kimlerin hesaplarına yatırıldığının tespitine ilişkin çalışmalar da devam ediyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)