BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSeçim için bundan daha kötüsü olmaz!----

Seçim için bundan daha kötüsü olmaz!

Seçim için bundan daha kötüsü olmaz!
03 Ekim 2013 - 10:46 www.finansgundem.com

Seçim çevresi daraltılmalıdır. Eşitsiz temsil düzeltilmelidir. Seçim bölgesi dışı tahdit kaldırılmalıdır. Dikkat! Sadece birinin düzeltilmesi yetmez..

Asaf Savaş Akat, iktisat-ekonomi dışında nadir yazılarının çoğunu seçimler üzerine yazıyor. Asaf Hoca, Vatan'daki köşesinde bugün de seçimler üzerine yazmış. İlginç bir Bektaşi fıkrasından yola çıkarak, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinin seçim sistemiyle ilgili maddesini irdelemiş.
İşte Akat'ın yazısının o bölümleri;
....Bektaşi fıkrasıdır. İki köylü arasında hangimizin şarabı daha iyi kavgası çıkmış. “Erenler şarabın meftunudur, o seçsin” denmiş. Bektaşi birini tatmış, parmağını “bu daha iyi” diye diğerine uzatmış. İtiraz gelince de “içtiğimden kötüsü olamaz, öbürü daha iyidir” demiş.
Mevcut sistemin çok iyi tasviridir. Milletvekillerinin üçte biri asıl-vekil ilişkisinin tümüyle koptuğu 4 büyük ilin geniş çevrelerinden seçiliyor. Vekil başına seçmen sayısı keyfi değişiyor. Barajla seçim bölgesi dışında tahdit getiriliyor. Bundan kötüsü gerçekten olamaz.
Reformun ana hatları teşhiste mevcuttur. Seçim çevresi daraltılmalıdır. Eşitsiz temsil düzeltilmelidir. Seçim bölgesi dışı tahdit kaldırılmalıdır. Dikkat! Sadece birinin düzeltilmesiyle sorun çözülmez. Mutlaka üçü de kapsanmalıdır.
İki turlu dar bölge
Dar bölge tanımı gereği üç sorunu da çözüyor. Bir: Bölge tek vekil seçiyor. İki: Ülke eşit nüfuslu bölgelere bölünüyor. Üç: Bir parti tek bölgede bile seçime girip vekil çıkarabiliyor.
Dar bölge demokrasilerde en yaygın kullanılan yöntemdir. İngiltere ve ABD “en çok oyu alanı” seçer. Yüzde 30 oyla milletvekili çıkabilir. Bizde belediye başkanları böyle seçiliyor. Pekâlâ çalışıyor.
Fransa iki turlu yapıyor. İkinci turda aday azalınca biri yüzde 50’yi aşabiliyor. Ayrıca ilk turda halkı ön seçime katmak da mümkündür. İkinci tura en çok oy alan iki parti kalır. İki turlu dar bölgeyi tereddütsüz destekliyorum. Türkiye’yi rahatlatır.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)