BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSAMEKS'te ivme kaybı----

SAMEKS'te ivme kaybı

SAMEKS'te ivme kaybı
31 Ekim 2023 - 10:33 www.finansgundem.com

Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, ekimde bir önceki aya göre 0,4 puan ivme kaybetti

2023 yılı Ekim ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,4 puan ivme kaybederek, 50,7 puanla referans değer üzerindeki seyrini sürdürdü.

Bu dönemde Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi önceki aya göre 0,6 puan artış kaydederek 50,5 seviyesine yükselmiştir. Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi ise önceki aya göre 2,7 puan hız kaybederek 50,8 seviyesinde gerçekleşti.

Açıklamada şöyle denildi:

"Hizmet sektöründe girdi alımları artışı yüksek seviyesini korumasına karşın iş hacmi durağan bir görüntü sunmuştur. Sanayi sektöründe ise yeni siparişlerde gözlenen azalmanın, üretim başta olmak üzere, sektör genelinde gözlenen ivme kaybının belirleyicisi olduğu görülmektedir. Söz konusu gelişmeler neticesinde 50,7 seviyesinde gerçekleşen SAMEKS Bileşik Endeksi, önceki aya göre yaşanan ivme kaybına karşın, ekonomik aktiviteye yönelik canlı görünümün 2023 yılı Ekim ayında da sürdüğüne işaret etmiştir.

Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Ekim ayında, bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak 50,8 seviyesine gerilemiştir. Bu dönemde önceki aya göre 2,9 puan azalarak 49,6 seviyesine gerileyen yeni siparişler alt endeksi, sektör genelinde gözlenen ivme kaybının belirleyicisi olmuştur. Girdi alımları önceki aya göre 3,0 puan azalmasına karşın 62,7 puanla güçlü seviyesini bu dönemde de sürdürürken, üretim alt endeksi ise 0,3 puanlık azalışla 47,0 seviyesine gerilemiş ve üst üste 4’üncü ayında da daralmaya işaret etmiştir. Önceki aya göre 2,6 puan azalarak 48,1 seviyesine gerileyen nihai mal stoku alt endeksi de bu döneme ilişkin olumsuz bir görüntü arz ederken; 7,0 puan birden azalarak 48,7 seviyesinde gerçekleşen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi de bu dönemde firmaların mal ve hizmet tedarikinde gecikmeler yaşadığını göstermektedir. Ekim ayında önceki aya göre 8,7 puan azalarak 46,5 seviyesine gerileyen istihdam alt endeksi de sektör genelinde emek talebinin daraldığına işaret etmiştir. Bu gelişmelerle birlikte referans değer üzerindeki seyrini sürdürmesine karşın Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi 50,8 seviyesine gerilemiş ve sektöre yönelik aktivite önceki aya göre ivme kaybetmiştir.

Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Ekim ayında önceki aya göre 0,6 puan artarak 50,5 seviyesine yükselmiştir. Bu dönemde satın alım alt endeksi önceki aya göre 0,4 puan azalmış olmasına karşın 67,2 seviyesinde gerçekleşerek güçlü görünümünü sürdürmüştür. İş hacmi alt endeksi ise 3,1 puanlık toparlanmaya karşın 45,0 puanla durağan bir görüntü sunmuştur. 44,2 seviyesinde gerçekleşen nihai mal stoku alt endeksinin yanı sıra 46,6 puana gerileyen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi, hizmet sektöründe Ekim ayına ilişkin negatif bir görünüm arz eden diğer değişkenler olmuştur. Bu gelişmelere bağlı olarak istihdam alt endeksi de önceki aya göre 2,2 puan azalarak 47,0 seviyesine gerilemiş ve sektör genelinde emek talebinin azaldığına işaret etmiştir. Söz konusu gelişmeler neticesinde Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi 50,5 puanlık seviyesiyle ekim ayına ilişkin durağan bir görüntü sunmuştur.

YORUM:

50,7 puanla referans değerin hemen üzerinde gerçekleşmiş olmasına karşın önceki aya göre 0,4 puan azalan mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, ekonomik aktivitenin durgun bir seyir izlediğine işaret etmiş ve böylece yılın son çeyreğine ilişkin ivme kaybı sinyali vermiştir. Bu dönemde Temmuz ayından beri süregelen sanayi sektöründeki üretim daralması devam ederken, hizmet sektörüne ilişkin iş hacmi de durağan seyretmiştir. Her iki sektör genelinde de tedarik sorunlarının yaşandığı gözlenen ekim ayında, istihdamda da önceki aya kıyasla kayıplar yaşanması dikkat çekmektedir."

Türkiye'nin ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu açıklandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)