BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRüzgârda 6 sentin altı görünüyor...----

Rüzgârda 6 sentin altı görünüyor...

Rüzgârda 6 sentin altı görünüyor...
03 Ağustos 2017 - 09:33 www.finansgundem.com

Dev şirketlerin yarışacağı YEKA ihalesinde rakam kilovatsaat başına ne olacak?

Gözler bugün yapılacak olan Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) için bin megavatlık (MW) ilk ihalede. Açık eksiltme usulüyle yapılacak ihale kilovatsaat başı tavan fiyatı 7 dolar/sentten başlayacak.
Habertürk yazarı Güntay Şimşek’e göre, dünyanın en büyük ilk 10 rüzgar türbini üreticisinin 8'inin teklif verdiği  ihalede açık eksiltmeyle rakamın kilovatsaat başına 6 dolar/sentin altına ineceğini tahmin etmek zor değil. Neden mi? İşte Güntay Şimşek’in yazısı..

Rüzgârda 6 sentin altı görünüyor...

Bugün yapılacak “Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları”(YEKA) açık eksiltme ihalesinde, rakamın kilovatsaat başına 6 dolar/sentin altına ineceğini tahmin etmek zor değil. Nedenlerini sıralamaya geçmeden, bir önceki “Güneş Enerjisi YEKA” ihalesinin neticesine bakmak yeterli olacaktır. Üstelik güneşte alım garantisi, kilovatsaat başına 13.35 dolar/sent düzeyindeyken, ihale yapıldı ve gelen en iyi teklif 6.99 dolar/sent oldu. Rakamların bu denli aşağıya çekilmesinin en önemli sebepleri arasında ihale modelini de saymak gerekiyor.

Konya Karapınar’da kurulacak bin megavatlık güneş enerjisi santralı için ihaleye 4 ortak girişim grubu girmiş ve 6.99 dolar/sentlik en düşük teklifle Kalyon-Hanwha (G.Kore) Grubu kazanmıştı. Rüzgâr ihalesine ise dünya pazarının yaklaşık yüzde 90’ına hâkim olan 8 şirket katılıyor ve daha iyi rekabet olacağı ortada. Yenilenebilir enerji kaynakları için elektrik fiyatlarında referans rakamın oluşması ve benzer bir ihale yapılması sebebiyle rüzgârda tekliflerin 6 dolar/sentin altına inmesi tahmin edilebilir. Nedenlerine gelince...

İhale modelinin şekli, büyük rakamlarla ve belli alanlar için yarış yapılması, 2016’da elektrik fiyatları ortalamasının da yaklaşık 4.5 dolar/ sent seviyelerinde seyretmesinin fiyat oluşumunda mutlaka bir etkisi vardır. Çünkü daha önce şirketler, elektrik santralları için bankalarla görüşürken, talep ettikleri kredileri, kilovatsaat başına ortalama 8 dolar/ sent üzerinde hesaplıyorlardı. Bankalar ise ortalama 7 dolar/ sent düzeyinden kredilendirme yapıyordu. Ancak enerji piyasasında gerçekleşen rakamların 5 dolar/ sentin altın inmesi tüm hesapları da değiştirdi.

Ayrıca Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) Çayırhan’da bulunan enerji üretim ve kömür rezerv alanlarının özelleştirme ihalesini de megavatsaat başına 60.4 dolar (kilovatsaat başına yaklaşık 6 dolar/sent) en düşük teklifle Kolin-Kalyon Enerji - Çelikler Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. Bu sene başından beri yapılan ihalelerle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını ekonomiye kazandırmaya çalışırken ortaya çıkan rakam, kilovatsaat başına 6 dolar/ sent seviyelerinde oldu. Yenilenebilir enerji kaynaklarının yeni ihale modeli, sektörün önüne çıkmasıyla elektrik fiyatları aşağı çekilirken, teknoloji transferinin sağlanması ve santrallarda yerlilik oranlarının yüksek oranlarda seyretmesi için kriterlerin konulması ciddi anlamda katma değer sağlayacaktır.

Mesela bugün yapılacak rüzgâr ihalesinde % 65 oranında yerlilik şartı var ve bu kriterlerin karşılanması için üretim tesisi tarifinin de yapılması gösteriyor ki, bu konu telekomünikasyon sektöründe, 4.5G ihalesinde olduğu gibi ihmal edilmeyecek.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)