BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRusya krizi Türkiye'yi etkiler----

Rusya krizi Türkiye'yi etkiler

Rusya krizi Türkiye'yi etkiler
28 Aralık 2014 - 08:01 www.finansgundem.com

TZD Başkanı İbrahim Yetkin, Rusya'da yaşanan krizin Türkiye'yi olumsuz etkileyebileceğini bildirdi

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Rusya'da yaşanan krizin Türkiye'yi olumsuz etkileyebileceğini bildirdi.
Yetkin, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), 2014 yılına ilişkin Bitkisel Üretim İstatistikleri'ni değerlendirdi. İbrahim Yetkin, Türkiye'de tahıl üretim miktarının, 2014 yılında geçen yıla göre yüzde 12,7 azalarak yaklaşık 32,7 milyon ton, buğday üretiminin de yüzde 13,8 azalarak 19 milyon ton olduğunu hatırlattı. Bu rakamların Türkiye'nin 19 milyon ton olarak tahmin edilen buğday tüketimine denk geldiğini, ancak 2014 yılında yaşanan olumsuz iklim koşulları nedeniyle buğday kalitesinin bir çok bölgede düştüğünü belirten Yetkin, bunun da Türkiye'nin 2015 yılında dışarıdan kaliteli buğday ithal edeceği anlamına geldiğini ifade etti Dünyada buğday fiyatlarının son aylarda oldukça düşük seyrettiğine dikkati çeken Yetkin, şunları kaydetti: "Ancak Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve petrol fiyatlarının dip yapması, döviz gelirlerinin büyük bir bölümünü petrol ihracatından elde eden Rusya ekonomisinin sarsılmasına ve rublenin 2014 yılı içinde yüzde 40'ın üzerinde değer kaybetmesine yol açtı. Dünya buğday ticaretinde sahip olduğu yüzde 14 payla önemli buğday ihracatçılarından biri olan Rusya'da rublenin değer kaybı buğday ticareti yapan şirketleri ihracatı artırmaya yönlendirdi. Bunun üzerine Rusya'da buğday fiyatları son yılların en yüksek seviyesine fırladı. Rusya bu durumu önlemek için buğday ihracatına kısıtlamalar getirdi. Bu nedenle Rus buğday ihracatçıları yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanıyor. Bu da son günlerde dünya buğday fiyatlarının tırmanmasına yol açtı. Rusya Tarım Ürünleri İhracatçılar Birliği, Rusya’dan en fazla buğday satın alan Türkiye, Mısır, Hindistan ve Ermenistan’ın ihracata konulan ek vergilerde kapsam dışı bırakılacağını açıkladı. Ancak, belirttiğimiz nedenlerden dolayı Türkiye açısından da acil önlemler alınması gerekiyor. Rusya krizi Türkiye'yi olumsuz etkiler."
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)