BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya, Japonya'da artık 'en çok kayırılan ülke' olmayacak----

Rusya, Japonya'da artık 'en çok kayırılan ülke' olmayacak

Rusya, Japonya'da artık 'en çok kayırılan ülke' olmayacak
17 Mart 2022 - 08:44 www.finansgundem.com

Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun aktardığına göre Rusya'nın "en çok kayırılan ülke" statüsü kaldırılacak.


Japonya, Ukrayna'yı işgali sonrası Rusya'yı "en çok kayırılan ülke" statüsünden çıkaracağını duyurdu. İlave yaptırımlar planlandığını belirtildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşı "insanlık dışı" olarak niteleyen Başbakan Kişida, "Özgürlük, demokrasi, hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerlere dayalı uluslararası düzeni mi istiyoruz ? Yoksa gücün hukukuna dayalı ve statükonun değiştirilmesine müsamaha göstereni mi?"  sorularını yöneltti.

Enerji güvenliği kilit nokta

Rusya'nın bu süre zarfında ülkesine karşı uyguladığı yaptırımlara değinen Kişida, "Enerji ve gıda ürünleri ithalatçısı olarak, ekonomiye etkileri endişe verici ancak Rusya'nın tehditlerine teslim olmayacağız ve barış için Ukrayna halkıyla birlikteliğimizi göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

Yeni yaptırımların uygulanmasında, enerji güvenliğinin "kilit nokta" olduğunu belirten Başbakan, Pekin yönetimine "sorumlu tutum takınması" çağrısı da yaptı.

En çok kayırılan ülke ilkesi nedir?

Söz konusu ilke, Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) üye ülkelerin ticari partnerleri arasında ayrım yapmamasını zorunlu kılıyor. Bir başka deyişle, bir üye ülke, herhangi bir ülkeye tanıdığı elverişli bir rejimi koşulsuz olarak tüm üye ülkelere uygulamak zorunda bulunuyor.

Bu ilkenin çeşitli istisnaları bulunurken, bunlar, gümrük birlikleri, serbest ticaret anlaşmaları gibi bölgesel ticaret anlaşmaları ve genelleştirilmiş tercihler sistemi gibi gelişme yolundaki ülkeler lehine düşük gümrük vergisi alınması veya gümrük vergisinin alınmaması gibi ayrımcı nitelikteki uygulamalar ile anlaşmanın öngördüğü anti-damping ve telafi edici vergiler gibi bazı diğer uygulamaları içeriyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)