BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya ile ABD arasında 'Mir' kavgası----

Rusya ile ABD arasında 'Mir' kavgası

Rusya ile ABD arasında 'Mir' kavgası
18 Eylül 2022 - 14:41 www.finansgundem.com

ABD ve Rusya arasında Mir ödeme sistemine ilişkin yaptırım kavgası büyüyor. ABD Hazinesi, Türk bankaların da kullandığı Mir ödeme sistemine ilişkin yaptırım tehditlerinde bulunurken, Rusya pek oralı görünmüyor.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası çeşitli Rus bankalar MasterCard, Visa ve SWIFT gibi uluslararası ödeme sistemlerinden dışlanmış, Rusya ise kendi kurduğu Mir ve NSPK sistemleri ile uluslararası işlemlere devam etmişti.

Rusya Merkez Bankası, Mir banka kartlarını kabul eden ülke sayısını artırmayı sürdüreceğini bildirdi. ABD Hazinesi bu ödeme sisteminin Rusya’nın mali yaptırımları aşmasına yardım ettiğini açıklamış ve bu sistemi kullanan kuruluşların da risk altında olduğunu duyurmuştu.

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'da banka ve kredi kartı ödemeleri için kullanılan ve Rusya'nın Mir Ulusal Ödeme Sisteminin operatörü olan NPSK sisteminin kullanılmasının yaptırıma tabi kişileri ulusalararası finansal sisteme sokabileceğini ifade etti. ABD Hazinesi ayrıca NPSK Başkanı Vladimir Komlev’in de aralarında bulunduğu 22 kişiye yaptırım uyguladığını açıkladı.

Rusya Merkez Bankası ise Mir kartlarının ve diğer NSPK hizmetlerinin Rusya’da her zamanki gibi çalışmaya devam edeceğini duyurdu. Banka, “Yabancı ortaklar, Mir kartlarını kabul etme konusunda kararları kendileri alıyor. Mir kartı kabulünü genişletme konusunda diyaloğu sürdürmeyi amaçlıyoruz” açıklamasını yaptı.

Dünya üzerinde şu anda Küba, Güney Kore, Türkiye, Vietnam ve bazı eski Sovyet ülkesi Mir sistemini kabul ediyor. Yakında İran dahil bir kaç ülkenin daha bu sistemi kullanmaya başlaması planlanıyor.

 ABD, NSPK ve Mir’e yaptırım uygulanmadığını ama bunların yaptırımları delmeye yardımcı olduğunu belirterek sistemi kullanan ülkelere göz dağı verdi. Reuters’a konuşan analistler, ABD’nin Rus turistlerin yurtdışındaki otel faturalarını ödemesini engelleme amacının olmadığını, bu sistemin yaptırımlardan kaçmak için kullanılmasının önüne geçmeye çalışıldığını söyledi.

Eski ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi ve düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi yöneticisi Brian O’Toole, “ABD yönetiminin Rus turistlerin Türkiye’ye gelip otel faturalarını ödemelerini bu kadar önemsediğini düşünmüyorum” dedi. O’Toole, Rusya’nın yaptırımlardan kaçınmak amacıyla bu ödeme sistemini kullandığına dair ABD’nin istihbari bilgilere sahip olabileceğini belirtti.

Financial Times'tan 'Türk bankaları' hatırlatması

Bu hafta içi Financial Times'da yer alan bir analizde Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda ABD ve AB'nin Türkiye üzerindeki baskıyı artırdığı belirtilmişti. Gazetede kaleme alınan yazıda Türk bankaların Rusya’ya yönelik yaptırımları ihlal edecek bir kanal açmasından endişe edildiği kaydedilmişti.

Haberde ayrıca Türkiye’nin en büyük bankalarından Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bankası, Denizbank ve Halkbank'ın Mir sistemine dahil olduğu hatırlatılmıştı.

Rusya Merkez Bankası faiz indirimine devam etti

 

ABD'den Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını kolaylaştıran 22 kişi ve 2 kuruluşa yaptırım

 

Rusya'nın rezervleri azaldı

 

Rusya ve Çin doğalgaz ödemelerini yuan ve rubleyle yapacak

 

Rusya gaz akışı için Siemens'i suçladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)