BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRus uzmandan Kanal İstanbul uyarısı----

Rus uzmandan Kanal İstanbul uyarısı

Rus uzmandan Kanal İstanbul uyarısı
17 Aralık 2019 - 22:50 www.finansgundem.com

Rus uzman Aleksandr Bagin, Kanal İstanbul'un bölgenin çevresel dengesini bozacağını, Marmara Denizi'nde oluşacak yosun birikmesi nedeniyle kötü koku oluşabileceğini ve ekosistemdeki bazı deniz hayvanlarının yok olacağını söyledi

İstanbul Boğazı'nı en çok Rusya'ya giden gemilerin kullandığı biliniyor. Rus uzman Aleksandr Bagin, tartışmalı Kanal İstanbul projesi ile ilgili yaptığı değerlendirmede "Kanalın yapımı teoride bölgenin çevresel dengesini bozabilir ve Marmara Denizi'nde hidrojen sülfür oranının artmasına yol açabilir. Bu yüzden Marmara Denizi yosun tutabilir. Bu da İstanbul sakinleri için hoş olmayan kokuya ve ekosistem için de bazı deniz hayvan türlerinin yok olmasına yol açabilir" dedi.

Rusya Yüksek Ekonomi Okulu Çevre Ekonomisi ve Çevre Politikası Enstitüsü Başkanı Aleksandr Bagin, yeni kanal için ciddi hazırlıklar yapıldığından emin olduğunu belirterek şu yorumda bulundu:

*Bu tür altyapı projeleri için dünyanın her bir yerinde stratejik çevresel değerlendirme yapılır. Yani henüz yatırım gerekçelerinin hazırlandığı aşamada çevre, iklim ve biyoçeşitliliğe etkiler ile ilgili tüm sorunların yansıtıldığı değerlendirme yapılır.

* Ayrıca böyle projeler uygulanırken ekonomik ve sosyal sonuçlar değerlendirilir. Aynı şekilde bu prosedür karar verme sürecine dahil edilir ve somut çözümler tam da bunun esasında geliştirilir. Bu yüzden projenin çevresel sonuçlar açısından dengeli olacağını düşünüyorum.

“İSTANBUL BOĞAZI AŞIRI YOĞUNLUK YAŞIYOR”

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre, ekonomik uygulanabilirlik açısından projenin makul olduğunun altını çizen Rus uzman, “İstanbul Boğazı ve misal Süveyş Kanalı gerçekten de muazzam şekilde aşırı yoğunluk yaşanıyor” dedi.

“MARMARA DENİZİ YOSUN TUTABİLİR”

Çevresel açıdan Karadeniz'in, yüksek oranda hidrojen sülfür içermesiyle ilgili belirli bir özelliğe sahip olduğunu belirten Bagin sözlerini şöyle sürdürdü;

* Kanalın yapımı teoride bölgenin çevresel dengesini bozabilir ve Marmara Denizi'nde hidrojen sülfür oranının artmasına yol açabilir.

* Bu yüzden Marmara Denizi yosun tutabilir. Bu da İstanbul sakinleri için hoş olmayan kokuya ve ekosistem için de bazı deniz hayvan türlerinin yok olmasına yol açabilir. Ancak bu tür sonuçların olasılığını belirlemek, projeye katılan Türk uzmanların görevi.

“ÇOK PAHALI”

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Yakındoğu ve Ortadoğu Merkezi Başkanı Vladimir Fitin, Kanal İstanbul projesinin hayata geçirilmesinin zorluklarını ve faydalarını gördüğünü belirterek bu konuda şu yorumda bulundu:

* Böylesine dev bir projenin maliyeti 10 milyar dolar, yani çok pahalı, Türkiye'deki durum ise bulutsuz değil. Teknik çalışmalar henüz tamamlanmadı, ama kanal mevcut şekliyle İstanbul Boğazı'ndan daha sığ ve dar. Proje ayrıca toplum liderlerinin görüşü açısından da tartışılır bir proje.

* Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu projeye karşı çıkarken Cumhurbaşkanı Erdoğan projeyi Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümüne kadar bitirme niyetinde.

Aynı zamanda yeni kanalın İstanbul Boğazı'nı yoğunluktan kurtaracağının ve böylelikle daha geniş kapsamlı trafik sağlayacağından emin olduğunu kaydeden Fitin, sözlerini şöyle sürdürdü:

*Bu durumda ticaret hacmi elbette artacak, bu Rusya'yla olan ticareti de ilgilendiriyor. Bu arada enerji kaynaklarının transitinin yapılacağı ek boru hatlarının döşenmesi kanala alternatif olabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Namyelüs20 Aralık 2019 20:17

    Önce kokutacaklar,sonra korkutacaklar.

  • bekir20 Aralık 2019 13:08

    demekki dogru yoldayız

  • OSM19 Aralık 2019 14:28

    AÇIKÇA  İŞİNİZE GELMEDEGİĞİNİ SÖYLEYİN 

  • atibaspor18 Aralık 2019 18:04

    petrol geçirmezesin boğazdan, ek boru hattı yaparsın, adam çözümü yazmış yazının sonunda

  • fafa18 Aralık 2019 12:11

    Rus uzman,efendice uyarıyor,burası yol geçen hanı olur;Nato'nun gemileri burada cirit  atar, aramız bozulur demiyor,kokudan bahsediyor, kokunun hangi konuda oduğunu gizliyor.Komşuluğumuz kokar demiyor.Karadeniz ABD gölü olur,bir daha çıkaramayız.Kim baskı yapıyor,Cumhurbaşkanımıza,bu proje gelecek nesilleri tehlikeye atacak.

  • erol g.17 Aralık 2019 23:46

    TÜRK AKIMI YILBAŞINDAN İTİBAREN FAALİYETE GEÇİNCE ZATEN BOĞAZDAN GEÇECEK TANKER SAYISI AZALACAK/MÜNFERİT OLACAK