BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRus şirketlerinin geliri nasıl katrilyona ulaştı?----

Rus şirketlerinin geliri nasıl katrilyona ulaştı?

Rus şirketlerinin geliri nasıl katrilyona ulaştı?
24 Haziran 2023 - 12:34 www.finansgundem.com

Federal Vergi Servisi, Rus şirketlerinin gelirinin nasıl katrilyona ulaştığını açıkladı

Rusya Federal Vergi Servisi (FNS), yakın zamanda RBK’nın atıfta bulunduğu rapora göre Rus şirketlerinin 2022 yılı gelirleri bir önceki yıla göre iki katına çıkarak ilk kez 1 katrilyon rubleyi nasıl aştığını netleştirdi.

Ekonomistler arasında soru işaretleri yaratan rapordaki bilgilerin vergi mükelleflerinin her türlü giderleri dikkate alınmaksızın satışlardan elde edilen gelir ve faaliyet dışı gelir göstergelerine ilişkin gelir vergisi beyannameleri temelinde sağlandığının altını çizen FNS, ayrıca rekor gelir artışının, petrol ve gaz sektöründe küresel enerji fiyatlarındaki olağanüstü artış sonrası artan gelirlerinde hesaba katıldığını vurguladı.

Bununla birlikte rekor ticari gelirlerin ve hizmetlere yönelik tüketici talebinin canlanması, bankacılık sektörünün döviz gelirlerinin yeniden değerlenmesi gibi bir dizi faktörden de kaynaklandığını açıklayan Vergi Servisi, raporun, vergi matrahına ilişkin FNS’e şirketler tarafından deklare edilen verilere ve her türlü giderleri hariç tutan kurumlar vergisi tahakkuklarının yapısına göre ortaya çıktığının altını çizdi.

20 Haziran’da servis tarafından paylaşılan raporda, Rus şirketleri 2022 yılında 1 katrilyon 268 trilyon ruble (ya da yaklaşık 1,3 katrilyon ruble) gelir beyan ederken, bu rakam, 655 trilyon ruble olan 2021 yılı gelirinin neredeyse iki katı oldu.

Böylelikle işletme gelirleri bazında Rusya tarihinde ilk kez bir katrilyon gelir eşiğinin aşıldığı ifade edilirken, işletmelerin karlılıkları da yüzde 5,9’luk artışla 2021’de kaydedilen 29,4 trilyon rubleden 31,1 trilyon rubleye yükseldi.

Uzmanlar, karlılıktaki artışın gelirdeki büyümeye göre düşük olduğuna dikkat çekerken, 2022’de ortalama yüzde 13,8’lik enflasyon oranının karları reel olarak düşürdüğünü vurguluyor.

Uzmanlar bu tutarsızlığı yaptırımlar nedeniyle artan işletme maliyetleriyle açıklarken, Federal Vergi Servisi tarafından bildirilen gelirin gelir vergisi beyannamelerinden toplanan gelir olduğunu, kârın ise aynı beyannamelerden elde edilen gelir ve giderler arasındaki farktan oluştuğunu hatırlattı. (Gazetemru)

Rus şirketlerin gelirlerinde büyük artış

Putin: Avrupa'ya ihracat yapan Rus şirketleri baskı altında

Suudi Prens'den Rus şirketlere 500 milyon dolarlık yatırım

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)