BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRus şirketlerin ödeyecekleri “gönüllü katkı” payı belli oldu----

Rus şirketlerin ödeyecekleri “gönüllü katkı” payı belli oldu

Rus şirketlerin ödeyecekleri “gönüllü katkı” payı belli oldu
03 Temmuz 2023 - 17:15 www.finansgundem.com

Rusya'da hükümetin bütçeye destek amacıyla şirketlerden alacağı “gönüllü katkı” bedelleri belli oldu. Bu uygulama ile bütçeye 300 milyar rubleden fazla gelir sağlanması bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkelerinin uyguladığı petrol ambargosu nedeniyle bütçe gelirleri düşen Rus hükümetinin yerli şirketlerden istediği “gönüllü katkı” uygulamasında enerji şirketlerinin payı belirlendi.

Kommersant gazetesi, bütçeye en az 300 milyar ruble kazandıracağı tahmin edilen ve nispeten büyük 2 bin 500 Rus şirketinden bir defaya mahsus olmak üzere bütçeye aktarılacak tek seferlik gelir vergisi uygulamasında, Rus elektrik enerjisi sektörünün toplam katkısının 25 milyar rubleye kadar çıkabileceğini yazdı.

Gazetemru'nun haberine göre, petrol ve doğalgaz şirketlerinin yer almadığı gönüllü katkı uygulaması, bu sektörlerin geçtiğimiz yıllarda yüksek ölçekteki küresel enerji fiyatları sayesinde büyük kâr elde etmesine rağmen katkıdan muaf tutulması nedeniyle eleştirilere neden olurken, elektrik üreten şirketler ise vergi verecek şirketler listesine eklenmişti.

En büyük katkı paylarının devlete bağlı elektrik enerjisi şirketleri Rosenergoatom, Inter RAO ve Rosseti tarafından yapılacağı bildirilirken, Kommersant, bütçeye en büyük katkının 8 ila 10 milyar rubleyle Rosenergoatom’dan gelebileceğini aktardı.

Yaklaşık 4 milyar ruble tutarında ikinci en büyük ödemenin ise 2,3 milyar rubleyle diğer elektrik şirketi Inter RAO grubu tarafından yapılması beklenirken, Gazprom Energo Holding ve bağlı kuruluşu olan Mosenergo ise 1,3-1,7 milyar ruble bandında ödeme gerçekleştirebilir.

Kommersant’ın kaynaklarına göre hükümetin halihazırda tek seferlik gönüllü vergi alınması durumunda şirketlerin termik santrallerin modernizasyonu ve yeni elektrik şebekelerinin inşasına yönelik maliyetlerine olası etkisini araştırdığı kaydedildi.

Yakın zamanda Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov’un “gönüllü verginin küçük ve orta ölçekli (KOBİ) işletmelerle birlikte petrol ve gaz şirketlerini kapsamayacağı” açıklamaları hatırlatan gazete, bütçeye bir seferlik gönüllü katkı yapacak şirketlerin 2021-2022 döneminde ortalama kârı 1 milyar rublenin üzerinde olanları içereceğini vurguladı.

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, ülkedeki bazı büyük şirketlerden tek seferlik ek gelir vergisi alınmasına yönelik yasa tasarısını geçtiğimiz hafta onaylarken, mecliste bazı itirazlara da neden oldu.

Tek seferlik gelir vergisi yasa tasarısı üzerindeki tartışmalarda iktidar partisi Birleşik Rusya arasında büyük iş dünyasının çıkarları için lobicilik şüpheleri uyandırırken, ancak oylama sonuçları üzerinde hiçbir etkisi olmadı.

Kommersant’a konuşan uzmanlar, petrol ve gaz şirketleri için bu yıl için zaten ek vergi muafiyetleri sağlandığını hatırlatırken, milletvekillerinin ise son yıllarda enerji fiyatları nedeniyle rekor kâr elde eden petrol ve gaz şirketlerinin tek seferlik vergi uygulaması dışında bırakılmasından şikayetçi olduğu anlaşıldı.

Maliye Bakanlığı bu vergi uygulamasıyla bütçeye en az 300 milyar ruble toplamayı beklerken, uygulama 2 bin 500 şirketi veya toplam kurumsal vergi mükelleflerinin yüzde 3’ünü etkileyecek.

Sektörel bağlamda ilk 50 ödeyici arasındaki gelir dağılımında yüzde 20’lik pay katı mineral madenciliği alanındaki işletmelere düşerken, yüzde 19’u mineral gübre üreticileri, yüzde 13’ü metalürji, yüzde 12’si toptan ve perakende, yüzde 9’u bankacılık sektörü, yüzde 5’i petrokimya, yüzde 1’lik kısmı ise inşaat şirketleri, imalat ve lojistik sektörlerini oluşturuyor.

Rusya'da bütçe 3,3 trilyon ruble açık verdi

 

Rusya'da bütçe krizine 'fon'lu çözüm

 

Yellen: Rusya'ya yaptırımlar artacak

 

AB'den Rusya'ya yeni yaptırımlar geliyor

 

G7'den Rusya'ya, Ukrayna topraklarından çekilme çağrısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)