BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRumları bu 4 kişi batırdı----

Rumları bu 4 kişi batırdı

Rumları bu 4 kişi batırdı
25 Mart 2013 - 07:22 www.finansgundem.com

Kıbrıslı Rumlar bankacılık krizine girmelerinden en çok 4 ismi sorumlu tutuyor

En büyük bankaları Cyprus Bank’ın iki yıl önce görevden alınan Yönetim Kurulu Başkanı Andreas İliadis, bankanın en büyük hissedarı Rus Oligark Dmitry Rybolovlev, Yunanlı Banker Andreas Vgenopulos ve bugünlerde Rumları peşpeşe yaptırım koyan IMF ekonomisti Delia Velculescu. Bu dört isim iflasın en büyük aktörleri olarak gösteriliyor.
1974’te Rum komando
1974’de Türklere karşı savaşan Rum komandosu Andreas İliadis 1990’lı yılların başlarında Rum Kesimi’ndeki en büyük banka olan “Bank of Cyprus”a memur olarak girdi. 1995’de bu bankanın Yunanistan’daki ilk şubelerini açtı. 2005’de Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 2011’de ise, Rum Yönetimi’nin kararıyla görevden alındı. İliadis’e öfke, 2009 yılında Yunanistan’ın iflas edeceği herkes tarafından bilinirken, Yönetim Kurulu’na danışmadan 2 milyar euroluk Yunan devlet tahvili almasından ve Yunanistan’da mantar gibi şube açmasından ve bu şubelerin denetim yapmaksızın tüketici kredileri dağıtmasından kaynaklanıyor.
IMF’nin demir leydisi
Yunanistan krizi sırasında Atina’ya en ağır yaptırımları koyan IMF’nin Polonyalı ekonomisti Delia Velculescu, bugün Rumları köşeye sıkıştırdı. Velculescu, Rum bankalarının tasfiyesi ve 100 bin Euro üzeri hesaplardan vergi alınması konusunda taviz vermedi. Rumlar her ‘anlaştık’ açıklamasının ardından yeni bir şart masaya koydu. Hem Rum halkı, hem de Rum hükümetinin en çok şikayetçi olduğu isim. Delculescu son olarak, “Bu bankaları kurtarmaya uğraşacağınıza temelli kapatın gitsin” dedi. Sözleri medyaya sızınca, Rum halkı ATM önlerinde kuyruk oldu.
Eskrim şampiyonu Yunan banker
Gençlik yıllarında Yunanistan eskrim şampiyonu Andreas Vgenopulos ise, 8 yıl önce 5 milyar Euro Arap sermayesini arkasına alarak Rumların ikinci büyük bankası Laiki Bank’ın kontrolünü eline geçirdi. Bankanın tüm yatırımlarını Yunanistan’a aktardı. Banka adına Olimpik Hava Yolları, restoranlar zincirlerini satın aldı. Yunan devlet tahvillerine milyarlarca Euro yatırım yaptı. “Abramoviç’den bile büyüğüm” dedi. 8 ay önce Rum devletinin el koyduğu banka bugün AB ve IMF nezdinde klinik açıdan ölü.
Banka ortağı Rus milyarder
Bugün “solunum cihazı”yla hayatta tutulan Bank of Cyprus’un en büyük hissedarı Rum milyarder Dmitry Rybolovlev ve Katirena ile Anna, bankanın batmasında başrol oynayan kişilerden. Rus Oligark’ın bankada 3 milyar eurosu bulunuyor. Rus aile, yüzde 5’i Rum Kilisesi’ne ait Rus Odella Resource şirketinin de yüzde 9.8 ortağı.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)