BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriRobinhood’un karanlık yüzü----

Robinhood’un karanlık yüzü

Robinhood’un karanlık yüzü
31 Mart 2022 - 18:24 www.finansgundem.com

İşlem ücreti almamasıyla tanınan online borsa işlem platformu Robinhood, yatırımcıları suistimal ediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Online borsa işlem platformları yatırımcılara giderek daha fazla özellik sağlamak için yarış halinde. Ancak yatırım işlemlerinin yoğun olmadığı saatlerde, bu platformların karanlık yüzü ortaya çıkıyor. Robinhood yöneticileri salı günü müşterilerin menkul kıymetler işlemlerini 07.00 ile 20.00 arasında yapabileceklerini açıkladı. Zaman içerisinde yatırım işlemleri 7/24 açık olacak.

Forbes’un haberine göre bu durum Robinhood hissedarları için büyük bit gelişme ancak müşterileri için değil. Robinhood geleneksel yatırımcılar, düzenleyiciler ve hatta bazı kullanıcılar tarafından, yatırım işlemlerini bir oyuna çevirmesi nedeniyle eleştiri topluyor. Platform hisse alımları ve opsiyon işlemlerini gerçekleştirmeyi oldukça kolay hale getiriyor. Şirketin Kurucuları Vlad Teney ve Baiju Bhatt, bu fikri 2013 yılında ortaya koydu ve sosyal medya, akıllı telefonlar ile online yatırım işlemlerini bir araya getirmeyi planladı.

O dönemde Stanford Üniversitesi’nde öğrenci olan kurucular, yatırımcıların işlem ücreti vermeden hisse alımı yapmasına imkan tanıyacak bir yöntem geliştirdi. Ancak Robinhood’da yatırım gerçekte ücretsiz değil. Normalde müşterilerden alınan komisyon ücretlerini kaldırmak, bu maliyetleri başka bir yerden çıkarmak anlamında geliyor. Tam da bu noktada Robinhood’un karanlık yüzü ortaya çıkıyor. Robinhood, piyasa yapıcılardan işlem ücreti topluyor, karşılığında müşterilerin alım ve satım emirleri yönlendiriliyor.

Bu nedenle de platformun asıl müşterileri, müşteri emirleri için rekabet eden piyasa yapıcılar. finansgundem.com'un derlemesine göre ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) verileri bu finans şirketlerinin Robinhood’un gelirlerinin %75’ini oluşturduğunu gösteriyor. Piyasa yapıcı Citadel Securities satışların %34’ünü oluşturuyor. Susquehanna International Group’un katkısı %18 oldu. Wolverine Holdings de %10 paya sahip.

Daha da kötüsü piyasa yapıcılarının Robinhood’un iş modeline toplam katkısı giderek büyüyor ve bir önceki yıla kıyasla %62 yükseldi. Piyasa yapıcılar Robinhood’da her bireysel yatırımcının gerçekleştirdiği işlemlerin diğer tarafında bulunuyor. Elde edilen kar emir fiyatı ve işlemin gerçekleşme fiyatı arasındaki farktan oluşuyor. Aradaki fark ne kadar büyük olursa, kar da o kadar büyük oluyor. “Emir akışı için ödeme” sistemi Robinhood’un gelir elde etmesini sağlayan mekanizmalardan bir tanesi.

Bu nedenle de Robinhood’da ücretsiz gibi görünen işlemlerin aslında gizli maliyetleri var.

Telefon dakikaları sanal kartla harcanabilecek

 

ABD'de enflasyon göstergesi zirve tazeledi

 

Küresel finansa dair doğru bilinen en büyük yanlış

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)