BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRisk primi piyasalarda paniği artırdı!----

Risk primi piyasalarda paniği artırdı!

Risk primi piyasalarda paniği artırdı!
30 Eylül 2015 - 07:38 www.finansgundem.com

Türkiye’nin risk primi 327 puanla 2012 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Yurtdışından gelen raporlar panik yarattı

İçerideki gerginliğe, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen olumsuz raporlar eklenince, Türkiye’nin risk primi tavan yaptı. Negatif raporlar ve küresel büyüme kaygıları ile gelişmekte olan ülkelerin piyasalarında sert fiyat hareketleri görülmeye devam ediliyor. Milliyet'in haberine göre, Türkiye’nin risk primi olarak adlandırılan, 5 yıllık kredi iflas takası priminin (CDS) 327’lere dayanması piyasalarda paniği artırdı. Borsa endeksi, 72.638 ile 74.062 aralığında dalgalanırken, dolar kuru 3.0390 ile 3.05 aralığında hareket etti.  

Dolar yorgun düştü

Gösterge faiz yüzde 11.61’e dayanmasına rağmen dolar kuruna olan yönelim sürüyor. Bayram tatili sırasında 3.07’ye ulaşan dolar/TL 3.04 seviyesinde. Dolar/TL’de 3’ün üzerindeki hareket devam ediyor. Kurda 3.04’ün üzerindeki hareketlerde takip edilecek seviyeler 3.07-3.10 ve 3.20 seviyeleri. Orta ve uzun vadede hedef 3.80’ler. Ancak önümüzde 1 Kasım seçimleri var. Seçim süreci ve sonuçlarına göre ya hedefe doğru hızlı bir atılım ya da bir düzeltme yaşanabilir. 

İlk FED faiz artırımına kadar gelişmekte olan piyasalardaki diken üzerindeki hareket devam edecek. Dolar/TL’nin teknik grafiğine bakıldığında göstergelerde yorgunluk belirtileri gözleniyor. Dolar kuru içinde hareket ettiği yükselen kanalı bir üst seviyeye taşıdı. Hem göstergelerdeki yorgunluk hem de dirençlerde zorlanılması zaman zaman geri çekilmeleri getirebilir. 



Analist cephesi ne diyor?
Piyasalarda oynak seyir sürüyor


Akbank Ekonomik Araştırmalar: Fed üyelerinden gelen Faiz artırım açıklamaları sonrasında dolar yeniden gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kazandı. Emtia fiyatlarında global büyüme beklentilerine yönelik endişelerle oynak seyir devam ediyor. ABD tahvil faizleri genel risk iştahındaki azalma ile düşük seyrini sürdürüyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri ise, kayıplarının bir kısmını geri almakla birlikte zayıf seyrini sürdürüyor. TL’deki değer kaybı daha sınırlı kalmakla beraber, genel, gelişmekte olan ülkelere yönelik zayıf trend devam ediyor. 

Dolarda 3.05 TL seviyesi önemli 

Halk Yatırım Yatırım:  Kurda 3.05 seviyesi önemli. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece yeni bir rekor gelme olasılığının arttığını düşünüyoruz. Rekorun gelmesi durumunda, yukarı hareketin devamı olarak nitelendirilebileceği için, önce 3,10 ardından 3,15 seviyelerine kadar uzanabilecek bir hareket gerçekleşebilir. Yeni bir rekor gelmeden 3.05 seviyesinin altına inilmesi durumunda ise 3,0250 seviyesine kadar bir geri çekilme yaşanabilir. FED normalleşmesiyle ilgili güven eksikliğinin azalması ve bunun da gelişen ülkelere pozitif yansıması durumunda, bu senaryonun gerçekleşmesi olası.

Dolar kuru yukarı

Gedik Private:  Fed’in faizi artırmama kararına karşın dünya dolar değerlenme süreci devam etmekte. Türkiye’de gösterge varlığın faizi son 4 yılın en yükseğine yaklaşarak yüzde 12’ye dayandı. Bu şekilde devamı 2008’dekine benzer bir eğilimi tetikleyebilir. Bankaların mevduata verdiği faiz de bu haftadan itibaren yüzde 12’yi geçecek gibi. Kredi faizleri yüzde 15’i üzerinde. Merkez Bankası çaktırmadan faizi artırmasına rağmen TL en çok değer kaybeden gelişen ülke paraları arasında yer almaya ve rekor seviyelerine yakın seyretmeye devam ediyor. Buda şüphesiz BIST 100 üstünde baskı yaratıyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)