BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemReformları geciktirmek büyük tehlike----

Reformları geciktirmek büyük tehlike

Reformları geciktirmek büyük tehlike
01 Mayıs 2014 - 07:23 www.finansgundem.com

Washington'daki temaslarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı: Bize burada "2000'lerin yıldız ülkesi ne oldu size" diye soruyorlar

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, "Biz buralara önceden geldiğimiz zaman daha keyifliydik doğrusunu isterseniz. Bu gelişimizde ‘Türkiye’de reform iştahı neden eksildi’ sorusunun cevabının arandığını gördük” dedi.

Yılmaz, ABD’nin başkenti Washington’daki temaslarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türk-Amerikan ilişkilerini nasıl tanımladığına ilişkin soruyu cevaplayan Yılmaz, ziyaretleri kapsamında en önemli tespitinin hem Türkiye’nin hem de ABD’nin ortak bir optikten baktığını görmek olduğunu söyledi.

Yılmaz, “Türk iş dünyası olarak burada yaptığımız temaslarda, gerek düşünce kuruluşlarında gerek hükümet nezdindeki temaslarımızda gerekse de iş dünyasıyla muhatap örgütlerle temaslarımızda genel olarak ortak bir optikten bakıyoruz. Bundan memnuniyet duyduğumu ifade edebilirim” diye konuştu.

“Türkiye’nin imajını bir önceki ziyaretinize göre nasıl bulduğunuz” sorusuna Yılmaz, şu yanıtı verdi:

"(2000li yılların yıldız ülkesi Türkiye, ne oldu size) gibi sorularla karşılaşıp, bizim bu konudaki görüşlerimizi öğrenmek istediler. Hakikaten biz 2000'li yılların çok başarılı reformlarını gerçekleştirmiş, ekonomisini 10 yılda ikiye katlamış başarılı bir ülkeyiz. Sonuçta iki katı da olsa büyük bir başarı. Dünyadaki en hızlı büyüyen ekonomilerden biri biz değil miydik? Bu en hızlı büyüyen ekonomide AB uyum sürecinde gerçekleştirilen reformlar, demokratikleşme reformları... Bunların hepsi bizi gururlandıran, Türkiye’nin ilerlemesini, yerinin çok saygın hale gelmesini sağlayan reformlar değil miydi? Biz buralara önceden geldiğimiz zaman daha keyifliydik doğrusunu isterseniz. Bu gelişimizde ‘Türkiye’de reform iştahı neden eksildi’ sorusunun cevabının arandığını gördük."

REFORMLARI GECİKTİRMEK BÜYÜK TEHLİKE

Yılmaz, ekonomik krizin gelişmekte olan bütün ülkelerde reformları yavaşlattığına dikkati çekerek, dünyadaki çok bol finansal kaynakların, biraz reformların yapılmasını geciktirdiğini anlattı.

“Finansal kaynakların azaldığı bir dönemde reformları geciktirmek en büyük tehlike” diyen Yılmaz, "O bakımından herkesin reform ajandasına geri dönmesi lazım. Dünyadaki rekabete ayak uydurmak istiyorsak, Türkiye bu yüzyılın parlak yıldızı olmayı istiyorsa reformlarına hız vermesi lazım, rakiplerinden de daha hızlı olması lazım” ifadesini kullandı.

Yılmaz, AB süreci reformlarında 3 yıllık yaşanan boşluğun da reformların gecikmesinde etkili olduğunu vurguladı.

REFORMLARIN EKSİK KALDIĞINA DAİR ŞÜPHE DUYULUYOR

Yılmaz, yatırım ortamındaki en büyük şartın hukuk olduğunu ve bu konudaki eksiklikler giderilmezse yatırımın gelmeyeceği yönündeki düşüncesini her zaman dile getirdiğini kaydetti.

Türkiye’de başarılı bir ekonomik performansın olduğunun herkes tarafından bildiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi:

"Türkiye’nin ekonomik performansıyla ilgili herkesin bir moral bozukluğu, bir havlu atmışlığı yok. Burada (ABD’de) Türkiye’nin ekonomik performansıyla ilgili beklenti hala yüksek. Ancak ekonomiyle ilgili altyapının, reformların eksik kaldığına veya onlardan geri dönüldüğünü ilişkin şüpheler doğuyor. ‘Siz ne düşünüyorsunuz’ diyorlar. Biz de ‘Türkiye bunları aşacak, hızlı bir şekilde Türkiye’nin reform ajandasına dönmesini bekliyoruz, bekleyin’ mesajı verdik."   

Bir gazetecinin, son günlerde tartışılan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın sözlerine dair düşüncesini sorması üzerine de Yılmaz, şu yorumda bulundu:

“Bunları, Türkiye’de hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi, yargı bağımsızlığındaki eksikliklerin giderilmesi konusundaki tespitler olarak değerlendiriyorum. Bu, hepimizin Türkiye ile ilgili beklentileridir. Bu konudaki reformların, kurumların geliştirilmesi hepimizin beklentisi. Bir iş ve yatırım ortamının birinci gereği hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı... Bunu her fırsatta Türkiye’de ben dile getiriyorum."

BAŞBAKAN'IN TAZİYE MESAJI ÇOK İYİ BİR GELİŞME

Muharrem Yılmaz, bir soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 yılı olaylarına ilişkin taziye mesajını da “çok önemli bir gelişme” olarak değerlendirdi.

Kongre üyeleriyle görüşmelerinde 1915 yılı olaylarının gündeme geldiği bilgisini veren Yılmaz, "Sayın Başbakan'ın açıklaması çok önemli, çok önemli bir gelişme ve bence meseleye insani boyutu temelinde bir yaklaşım gösterildi. Bu çok önemli bir temel. Bu temel üzerinden doğru aklın üretilmesi lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, bu acının azaltılacağı bir ortak rasyonel akıl geliştirilebileceğini düşündüğünü kaydetti.  
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)