BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiReel kesimin güveni arttı----

Reel kesimin güveni arttı

Reel kesimin güveni arttı
27 Mayıs 2013 - 15:13 www.finansgundem.com

Reel Kesim Güven Endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 0.5 puan arttı

Reel Kesim Güven Endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 0.5 puan artarak 112.5 seviyesinde gerçekleşti. Reel kesimin güveni geçen yılın aynı ayına göre ise 1.3 puan azaldı. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 0.7 puan artarak 105.7 seviyesine yükseldi.
Merkez Bankası, Mayıs ayına ilişkin Reel Kesim Güven Endeksi ve İktisadi Yönelim Anketi verilerini açıkladı.
2013 yılı Mayıs ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 529 işyerine anket formu gönderen Merkez Bankası, 2 bin 67 katılımcıdan yanıt aldı. Yanıtlama oranı yüzde 81.7 oldu.
İktisadi Yönelim Anketi’ne göre, içinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 17.2’ye, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 76.1’e yükselirken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 6.7’ye geriledi.
GELECEK ÜÇ AYDAKİ BEKLENTİLER ZAYIFLADI
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminin yanı sıra, iç piyasa sipariş miktarı, ihracat sipariş miktarı, toplam istihdam ve gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü beklentilerin zayıflayarak devam ettiği gözlendi.
Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin ve gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin zayıflayarak sürdüğü görüldü. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de zayıflayarak devam ettiği gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya kıyasla 0.4 puan azalarak yüzde 6.2 oldu.
Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ile iç piyasa ve ihracat sipariş miktarlarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre artarak devam ettiği görüldü.
Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin zayıflayarak, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise güçlenerek devam ettiği gözlendi.
REEL KESİMİN GÜVENİ 0.5 PUAN ARTTI
2013 yılı Mayıs ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 0.5 puan artarak 112.7 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası Reel Kesim Güven Endeksi’ni (MBRKGE) oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat ve mevcut toplam siparişlere ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim miktarı, mevcut mamul mal stok miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler ise endeksi azalış yönünde etkiledi.
Buna göre son üç aydaki toplam sipariş miktarı bir önceki aya göre 13.1 puan artışla 118.3 düzeyine yükselirken, sabit sermaye yatırım harcaması 1.3 puan azalışla 112.9 düzeyinde gerçekleşti. Mevcut toplam sipariş miktarı 1.4 puan artışla 91.2’ye yükselirken, mevcut mamul mal stok miktarı bir önceki aya göre 2.1 puan azalarak 92.8 oldu. Gelecek üç aydaki üretim hacmi Mayıs’ta bir önceki aya göre 4.2 puan azalışla 131.7’ye indi. Gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı 5.7 puan azalışla 124.4’e inerken, gelecek üç aydaki toplam istihdam 0.5 puan azalışla 117.8’e geriledi. Genel gidişat ise söz konusu dönemde 2.7 puan artışla yüzde 110.5 oldu.
MEVSİMSELLİKTEN ARINDIRILMIŞ REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ ARTTI
Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 0.7 puan artarak 105.7 seviyesine yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi Mayıs’ta mevcut toplam sipariş miktarında 91.2, mevcut mamul mal stok miktarında 92.8, gelecek 3 aydaki üretim hacminde 116.8, gelecek 3 aydaki toplam istihdamda 113.9, son 3 aydaki toplam sipariş miktarında 102.0, gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarı 115.8, sabit sermaye yatırım harcaması 108.4 ve genel gidişat ise 105 olarak gerçekleşti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)