BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemProf. Ovalı virüs tedavisinde kullanılacak ilacı açıkladı----

Prof. Ovalı virüs tedavisinde kullanılacak ilacı açıkladı

Prof. Ovalı virüs tedavisinde kullanılacak ilacı açıkladı
17 Nisan 2020 - 00:47 www.finansgundem.com

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, laboratuvarda yaptıkları araştırmalar sonucunda korona virüsüne karşı kullanılmasını tavsiye ettiği etkili bir ilacın adını paylaştı

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, bir aydır üzerinde çalıştıkları bir ilacın ismi 23 Nisan’da açıklamayı planladıklarını ancak ilacın beklediklerinden de etkili olması nedeniyle daha erken açıklama gereği duyduğunu belirtti.

Sosyal medyadan açıklamada bulunan Prof. Dr. Ovalı şu ifadeleri kullandı:

1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan’da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim.

Prof. Dr. Ovalı diğer bir paylaşımında da şu ifadeleri kullandı: Dornaz alfa, kistik fibroz hastalarının balgam / mukusunda bulunan DNA'yı hidrolize eder ve akciğerlerdeki viskoziteyi azaltır ve salgıların daha iyi temizlenmesini sağlar.

EKİBİYLE BİRLİKTE 45 GÜN KARANTİNAYA GİRMİŞTİ

Dünya genelinde koronavirüse karşı etkili ilaç çalışmaları devam ederken Prof. Dr. Ovalı da ilaçla ilgili çalışmalarını yoğunlaştırmıştı. Sağlık Bakanlığı'nın çalışmalarına onay verdiği Ovalı, yerli ilacı geliştirmek için ekibiyle beraber 45 gün sürecek karantinaya Prof. Dr. Ovalı'nın, mayıs ayının ortalarında ilacın klinik çalışmalara hazır hale gelmesi bekleniyordu.

ÇALIŞTIĞI EKİBİNİ 'KAHRAMANLARIM' DİYE TANIMLIYORDU

Ovalı, Nisan ayın başında "7 gün 16 saat laboratuvarda çalıştıktan sonra artık kurduğumuz sistemin güvenli olduğu kanıtlandı. Şimdi kahramanlarım içeri giriyor. Kaldığım yerden onlar devam edecek. 23 Nisan için sözleştik” ifadelerini kullanmıştı.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, "Medyada Kovid-19'un ilacını bulduk gibi paylaşımlar görüyorum. Bu doğru değil. Uzun süredir emek verdiğimiz projelerimizde nerelere geldiğimizi açıklayacağız" diye konuşmuştu.

ERCÜMENT OVALI KİMDİR?

1961'de Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde doğdu. Hacettepe Üniveristesi Tıp fakültesinde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında 19 Mayıs Üniversitesi’nde, İç hastalıkları ihtisasını aynı üniversitede 1991’de Hematoloji üst ihtisasını 1997'de Marmara Üniversitesi Tıp fakültesinde tamamladı.

Öğretim üyeliği hayatına 1992 KTÜ iç hastalıklarında başlayan Ovalı, 1994'de Doçent 1999 da Profesör oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Hematoloji bilim dalında öğretim üyeliği görevini yaparken 1 Aralık 2010'dan sonra Acıbadem Labcell hücre laboratuvarı ve Kordon kanı bankası Mesul Müdürü oldu. 59'u yurt dışı makale olmak üzere 370 den fazla yayına sahip olup, yurt dışı yayınlarının citation oranı 2.5 dir.

Son 18 yıldır hücresel tedavi ürünlerinin geliştirilmesi ve klinik uygulaması ilgili olarak çalışmaktadır. İlk olarak 1998-2007 arasında KTÜ Kemik iliği nakli Merkezi Sorumluluğunu yürüttü. Yine bu süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı Kemik iliği nakli Komisyonunda üye ve Kordon kanı bankaları Koordinasyon kurulunda başkan olarak görev yaptı.

2003 yılından sonra KTÜ adına ülkemizin ilk GMP laboratuarının Trabzonda kuruluşunda proje koordinatörü olarak faaliyet gösterdi ve 2007 yılından sonrada bu proje kapsamında GMP şartlarında üretim yeri ruhsatına sahip ilk mesul müdür olarak Mezenkimal kökhücreler başta olmak üzere 14 ayrı hücresel tedavi ürününü ülkemize kazandırdı.

1 Aralık 2010’dan bu yana da Acıbadem sağlık grubu hastaneleri GMP ve Hücre tedavi ürünleri danışmanlığını ve Mesul Müdürlüğünü ile Doku Tipleme Laboratuarları sorumluluğunu yapmakta ve Acıbadem Kozyatağı Kemik iliği nakil merkezinde çalışmaktadır.

Yaptığı önemli çalışmalar arasında, yarı uyumlu nakillerde TCR alfa beta seleksiyonuna ilave olarak APC deplesyonu ile nakil mortalitesi ve komplikasyonlarında 19 hastalık bir seride %50 azalmaya neden olduğunu göstermesi olup bu çalışması devam etmektedir.

Devam eden diğer önemli çalışması ise dünyada ilk kez DMD hastada allogeneik umblikal kord mezenkimal kök hücreleri ile sağlıklı distrofin geninin nakledilebileceğini gösterdiği araştırmasıdır.

Evli ve 2 çocuk babasıdır.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dursun17 Nisan 2020 10:43

    Belçika da üretilen bir ilaç ve 2800 TL ve her insanda aynı sonuç alınacak mı acaba?! Yeni birşey bulmamışlar ama öyle lanse edilmesi doğru değil!

  • serpil Y17 Nisan 2020 10:41

    Ercument bey ve tüm tıp bilim adamlarımızın yolları izleri acık olsun .