BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPowell ‘tahvil’ sorusuna ne cevap verdi?----

Powell ‘tahvil’ sorusuna ne cevap verdi?

Powell ‘tahvil’ sorusuna ne cevap verdi?
03 Kasım 2023 - 16:38 www.finansgundem.com

Son haftalarda tahvil faizlerindeki sert yükselişler FED Başkanı’nın da gündemindeydi. Ancak Powell’ın basın toplantısında tahvil fiyatlarının FED politikaları yüzünden yükselmediğini açıklaması yatırımcıları şaşırttı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çarşamba günkü para politikası sonrası basın toplantısında ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’dan tek bir sorunun cevabı bekleniyordu: FED Başkanı tahvil getirilerindeki artış hakkında ne düşünüyor.

Cevapsa piyasa çevrelerinin beklediği türden değildi. Powell her şeyin kendileriyle alakalı olmadığını vurguladı. Üstelik FED Başkanı yüksek tahvil faizlerinin FED’in gelecekteki politikalarını değiştirmede olası bir faktör haline geldiğini söyledi.

Powell'ın görüşüne göre, daha yüksek politika faizleri yalnızca iki koşul altında gelecekteki FED eylemlerinde önemli bir rol oynayacak: kalıcılık ve inanç.

Powell, FED’in kendi politikalarının da varlık fiyatları ve tahvil faizleri gibi bir dizi faktörlerden etkilenebileceğini, daha sıkı finansal koşulların değişken olduğunu belirtti. Powell piyasalardaki volatilitenin hedefledikleri bir durum olmadığını vurguladı.

YahooFinance’in haberine göre Powell’ın ana hatlarıyla belirttiği üzere kurumsal ve hane halkı borçlanmaları ve yatırımların hızını yavaşlatan finansal koşullar zaman içerisinde FED’in kararlarını etkileyebilir. Ancak Powell’a göre tahvil piyasasındaki aşırı oynaklık bir gösterge yerine bir karmaşa niteliği taşıyor.

Powell finansal koşulların yatırımcıların FED’in bundan sonra ne yapacağı hakkındaki düşünceleri tarafından yönlendirilmediğine inanıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ekim ayında 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 2007’den bu yana ilk kez %5’i aşmıştı. Bu yükseliş borsaları da baskı altına almış ve 30 yıllık mortgage faizleri %8’e kadar yaklaşmıştı.

Powell’ın görüşüne göre tüm bu gelişmeler FED’in bir sonraki hamlesinin ne olacağı konusundaki beklentilere dayanmıyor. Dolayısıyla söz konusu piyasa hareketleri FED’in acilen yanıt vermesi gereken bir durum değil.

FED Başkanı, “Uzun vadeli tahvil faizleri yükseldi. Bu bizden beklenen politika hamlelerinin bir yansıması olamaz. Yani bu politikaları takip etmezsek faizler düşer gibi bir durum söz konusu değil. Görünüşe göre yakın vadeli politika faizlerinin yükseleceği beklentisi, uzun vadeli tahvil faizlerinin artışına neden olmuyor” açıklamasında bulundu.

Piyasaların Powell’ın açıklamalarında aldığı en genel mesaj FED’in aralık ayında politika faizlerini sabit tutacağı yönündeydi.

BlackRock'ın küresel sabit getiri birimi baş yatırım sorumlusu olan Rick Rieder, çarşamba günkü yatırımcı notunda, "Bu karar FED’in ana hedefinin elindeki araçlarla enflasyonla savaşmaya devam etmek ve hâlâ yüksek olan enflasyonist seviyeleri dizginlemek olduğu çok açık hale geldi. Ancak bugünkü açıklama ve basın toplantısı, faiz artırım sürecinin artık bitmiş olabileceğini gösteriyor" diye yazdı.

Powell çarşamba günü yaptığı açıklamada, eylül ayında yayınlanan ve bu yıl FED’den bir faiz artırımı daha geleceğini öne süren tahminlerin zaman içinde anlamlarını yitirdiğini gördüğünü söyledi. CME Group'un çarşamba günü açıklanan verileri, yatırımcıların FED’in gelecek toplantıda faizleri sabit tutma ihtimalini %80'den fazla fiyatlandırdığını gösterdi.

Tahvil kralı uyardı: ABD’de kriz yaklaşıyor

 

ABD'de istihdam beklenenden az arttı

 

FED’in Faiz kararı ne anlama geliyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)