BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaATM & POS TerminalleriPOS kavgası büyüyor----

POS kavgası büyüyor

POS kavgası büyüyor
26 Eylül 2013 - 08:51 www.finansgundem.com

Maliye, vergi kaçağını önlemek için POS'la yazar kasayı birleştirdi; rekabet başladı. Bankalar da fırsatı kaçırmadı; hemen kampanyası açtı

Yaklaşık 3 milyon esnafı ilgilendiren büyük dönüşüm başlıyor. Maliye'nin vergi kaçağını önlemek için geliştirdiği 'yazar kasa ile POS cihazını birleştiren yeni nesil yazar kasa uygulamasına' sayılı gün kaldı.
Seyyar POS cihazı kullananların 1 Ekim 2013 itibariyle sisteme geçiş sağlamaları gerekiyor. Bunun dışındakiler de mevcut yazar kasa cihazlarını 2015 sonuna kadar kullanabilecek. Yaklaşık 3 milyon esnaf, yeni cihaz için bin-bin 500 lirayı gözden çıkaracak.
YARIŞ VAR
Seyyar POS cihazı kullananların POS'lu yazar kasa uygulamasına geçişi için süre yaklaştıkça, yeni cihazları üreten firmalar arasında rekabet başladı. Firmalar; kendi cihazlarını satmak için birbirleriyle kıyasıya yarışıyor, reklamlarla ve tanıtımlarla esnafı çekmeye çalışıyor. Bankalar da bu fırsatı kaçırmadı; kampanyalara start verdi.
Faizli krediler, ciro sözü karşılığında faizsiz kredi imkanları, uzun taksit fırsatları, cihaz parasını öteleme avantajı sunuluyor. Neredeyse 5 milyar liralık pazar için yarış kıyasıya sürerken, esnaf da kara kara düşünüyor. Piyasada 'onaylı' diye tanıtılan cihazların çok pahalı olmasından yakınan esnaf, masraflarının da yüksek olduğunu vurgulayarak,
 erteleme istiyor.
'6 AY ERTELENSİN'
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, seyyar POS cihazı kullananlar için POS'lu yazar kasa uygulamasının 1 Ekim'de yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, "Herkesin hayrı için uygulama en az 6 ay daha ertelenmeli. En önemlisi eldeki eski yazar kasalar uygun fiyatla firmalar tarafından alınarak değerlendirilmeli" dedi. POS cihazını değiştirme konusunda son günün 30 Eylül olduğuna dikkati çeken Palandöken, uygulamanın vergi ayı Mart'ın sonuna bırakılmasını istedi.
 AKARYAKITA ELEKTRONİK TAKİP
 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirlerinin yüzde 77'sini oluşturan tütün ve akaryakıtın her aşamasının bundan sonra elektronik ortamda izleneceğini belirterek, bunun için 'ÖTV Takip Sistemi' oluşturulduğunu söyledi. Şimşek, "Sistem, ilk aşamada akaryakıt ve tütün mamülleri üzerinde çalışacak ama ilerleyen dönemde diğer sektörler de bu kapsamda incelenecek. ÖTV'den kaynaklı bir kayıp kaçağa tahammülümüz yok" şeklinde konuştu.
Toplam maliyet 4.5 milyar
Cihaz satın almada esnafın yükünü hafifletmek için yüzde 8 KDV ve yüzde 100 amortisman olanağı sağlanıyor. Diğer bir taraftan da Türkiye’de 3 milyon esnaf, 2.1 milyonluk pos cihazı kullanıyor. Bu durum 31 Aralık 2015 tarihine kadar 2 milyondan fazla cihazın yenilenmesi anlamına geliyor. Yeni nesil’ dönüşüm sürecinde, esnaf başına uygulama maliyeti 1000 ila 1500 TL. arasında değişiyor. Toplam olarak tüm esnafa çıkacak fatura ise 4.5 milyar liraya ulaşıyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)