BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasaları neler bekliyor?----

Piyasaları neler bekliyor?

Piyasaları neler bekliyor?
16 Mart 2013 - 09:13 www.finansgundem.com

Yatırım Finansman Genel Müdürü Şeniz Yarcan, kredi büyümesinin İMKB'yi olumsuz etkileyebileceğini söyledi

Son günlerde borsada yabancı alımlarının arttığını belirten Yatırım Finanman Genel Müdürü Şeniz Yarcan, “Yılın ikinci yarısı kredi büyümesine yönelik önlemler İMKB’yi olumsuz etkileyebilir” dedi.
Hem yurtiçinde hem yurtdışında piyasalarda tam anlamıyla bahar havası yaşanıyor. Hisse senedi piyasaları tarihi zirvelerine tırmanırken faizler düşük seviyelerini koruyor. Bu dönemde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) diğer borsalardan pozitif yönde ayrışmış durumda. 22 Şubat’ta 76 bin puan seviyelerinde bulunan İMKB 100 Endeksi, yaklaşık 3 haftada yüzde 10 yükseldi. İMKB, yüzde 4 daha artarsa yeni bir rekora imza atacak. Geçen yıl kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin notunu “yatırım yapılabilir” seviyeye yükselteceğini önceden tahmin eden Yatırım Finansman Genel Müdürü Şeniz Yarcan, başka bir kurumdan yeni bir not artışı olacağı söylentilerinin son günlerde piyasalarda konuşulduğunu söyledi.
Yarcan, “10 gündür piyasalara yabancı girişi hızlanmış durumda. Moody’s’in not artışı yapacağına yönelik dedikodu var. Yılbaşında söylediğimiz gibi biz not artışı olacaksa yılın ilk yarısında olacağı görüşündeyiz. Çünkü, ekonomik büyüme anlamında yılın ilk yarısında geçen yıla göre daha iyi bir performans görebiliriz. Ancak yılın ikinci yarısını piyasalar açısında zorlu geçecek” dedi.
ABD toparlanıyor
Yarcan, ekonomik büyümeye paralel olarak kredi hacminin ve cari açığın yükseleceğine dikkat çekti. “Bu gelişmeler Merkez Bankası hatta BDDK’yı yeni önlemler atmaya itebilir” diyen Yarcan, yılın ikinci yarısında alınacak tedbirlerin faizlere “yükseliş” olarak yansıyabileceğine dikkat çekti. Yarcan şöyle devam etti: “Hisse senetleri şu anda cazibe merkezi halinde. Gelişmekte olan ülke borsaları geçen yıl çok iyi getiriler sağladı. Ancak bu yıl gelişmiş ülke borsaları daha iyi performans gösterecek.”
BDDK da devreye girebilir
Türkiye ekonomisinin bu yıl büyüme anlamında geçen yıla göre daha iyi bir performans göstereceğini ifade eden Şeniz Yarcan, “Bu yılki büyüme beklentimiz yüzde 4.7 seviyesinde. İç talep ve tüketime bağlı olarak bir büyüme olacağı görüşündeyiz. Bankalar da yüzde 15’lik kredi büyümesini yakalayacaktır. Merkez Bankası daha ihtiyatlı bir politika izleyebilir. Özellikle yılın ikinci yarısında özellikle tüketici kredilerine önlem gelebilir. Ancak ticari kredilerin bu önlemlerden etkilenmemesi için 2011’deki gibi BDDK devreye girebilir” dedi.
Yarcan, 2013 için enflasyon tahminlerinin yüzde 7.1, cari açık tahminlerinin ise 63 milyar dolar (milli gelirin yüzde 6.5-7’si) olduğunu belirtti.
Parasal genişleme bitecek
Türkiye gibi gelişmekte olan ülke piyasalarını olumlu etkileyen ABD’deki parasal genişlemenin bu yıl sonuna kadar süreceğini vurgulayan Şeniz Yarcan, gelecek yıldan itibaren tahvil alımlarının sona erebileceği uyarısında bulundu. Yarcan, “Parasal genişlemenini durması piyasaları olumsuz etkileyecek. Ancak ekonomik toparlanma bu olumsuz etkiyi sınırlandırır. Çünkü tahvil alımlarının durması sadece ilk aşama. Piyasaları olumsuz etkileyecek asıl adım Fed’in bilançosunu küçültmeye başlaması” dedi.
Sanayi şirketi hisseleri daha cazip
Şeniz Yarcan, İMKB’nin bu yıl en yüksek 90 bin puanı göreceği tahminlerinde şu an için bir revizyon yapmadıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Bu tahminimizi koruyoruz. Son hareketler de bu tahminimizi destekliyor. 90 bin puana yaklaşıktıkça satışların geleceğini düşünüyoruz. Kısacası İMKB bu yıl dalgalı bir seyir izleyecek. Sanayi şirketlerinin bankalardan daha iyi performans göstermesini bekliyoruz. Bunda yılın ikinci yarısında kredi büyümesine yönelik gelmesini beklediğimiz tedbir etkili. Büyüme sanayi şirketlerine yarar.”
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)