BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalarda gündem Suriye----

Piyasalarda gündem Suriye

Piyasalarda gündem Suriye
21 Ocak 2018 - 08:29 www.finansgundem.com

Afrin harekâtının başlamasıyla piyasalar da bu yöne kilitlendi. Kısa sürede tamamlanacak başarılı bir operasyon piyasaları da rahatlatacaktır, ancak uzaması ve zorlaşması baskıyı arttıracak. Zeynel Balcı piyasaları yazdı...

Afrin operasyonunun başlamasıyla artık gündemin ilk sırasında Suriye var. Geçen haftaiçinde Suriye’ye müdahale olasılığı bu aşamada piyasalar üzerinde dalgalanma dışında çok belirgin tahribata neden olmamıştı. Ancak operasyonun gerçekleşmesiyle daha temkinli bir görünümün öne çıkması bekleniyor. Burada piyasaları rahatlatacak unsur, kısa sürede bitecek başarılı bir operasyon olması. Buna karşılık zorluk derecesi yüksek görünen operasyonun uzaması piyasalar üzerinde baskıya neden olacaktır. Diğer gündem konuları ise bu aşamada çok da etkili olmayacak.

SINIRLI HAREKETLİLİK

Hafta içerisinde ABD’deki Zarrab davasında olduğu gibi geri çekilmeler alım fırsatı olarak görüldü. Yatırımcılar tedirgin iken teşbihte hata olmaz sanki görünmez bir el, bankalar başta olmak üzere lokomotif hisselerde alım yaptı ve 111 bini gören endeksi 117 binin üzerine taşıdı. Borsadaki yükselişte fazlaca genele yaygınlık görülmedi. Döviz kurları ise yatay seyrini sürdürdü. Ancak geçen haftanın kapanışında cuma günü borsada kâr satışları döviz kurlarında ise yukarı sınırlı bir hareketlilik görüldü.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notu konusundaki değerlendirmeleri, beklendiği üzere faiz oranlarının sabit tutulduğu merkez bankası toplantısı, çıkış trendlerini sürdüren dış borsalar öne çıkan gündem konuları. Enflasyondaki artıştan güç alan ABD uzun vadeli tahvil faiz oranının kritik seviye olarak görülen yüzde 2.60 seviyesini geçerek yükselişini sürdürmesi önemli.

304 MİLYON DOLAR

Sadece Türkiye değil gelişen ülkeler açısından da yakından izlenecek bir konu. ABD tahvil Faiz yükselişlerine rağmen son günlerde altın fiyatının da yükselmesi ve dolarının eş zamanlı değer kaybı, ABD hükümetinin kapanma belirsizliği (bütçenin senatoda onay almaması) ve altının “güvenli liman” özelliğinden kaynaklanan bir durum. Yabancı yatırımcıların 12 Ocak haftasındaki işlemlerine bakıldığında hisse senetlerinde 304 milyon dolarlık satışa karşılık bonoda 253 milyon dolarlık alım yapmışlar.

Bu açıdan Türkiye pozisyonlarında değişim daha çok piyasa araçları arasında olmuş, pozitif görünüm sürüyor. Bu durumda dış piyasalarda Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülkelere miktarı artıp azalmakla birlikte fon akışının sürmesi ve risk iştahının korunuyor olması önemli paya sahip. Türkiye’de borsanın 11 fiyat kazanç oranı ve yüksek faizi dikkate aldığımızda bu durumdan yararlanması çok doğal bir durum. Türkiye’nin sıkça değişkenlik gösteren özel gündemi nedeniyle yeterli ölçüde pay almadığını söylemek yerinde olacaktır. Piyasalarda olumlu hava zayıflarken artık gözler Suriye’deki operasyonda olacak.

BORSA DİRENÇLERE TAKILDI

Borsada devam çıkış hareketi direnç seviyelerini geçmekte zorlandı. 118.400 ve 119.500 önemli direnç noktaları. Bu seviyelere hareketlenmelerde satışlar görülebilir. 119.500 seviyesinin üzerinde çıkışın devamıyla birlikte verilecek direnç seviyeleri ise 123.000-125.000 olarak görülüyor. Geri çekilmelerde ilk destek 113.000 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde tepki çıkış gücünü koruyacaktır. Aksi takdirde sonraki destekler 111.000-110.000 seviyelerinde görülüyor. Kâr satışları etkisini sürdürebilir.

 

DOLAR/TL KURUNDA 3.83 SEVİYESİ ÖNEMLİ

Borsada tepki alımları henüz güç kazanmış değil, düşüş trendi sürüyor. 3.98 seviyesinden başlayan düşüş trendinin kırılması ve çıkışın devamı açısından 3.83 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Bu durumda 3.89 ve 3.98 sonraki direnç seviyeleri olarak görülürken geri çekilmelerde tutunma noktaları 3.76-3.73 ve 3.69 seviyelerinde bulunuyor. 3.83 seviyesini geçemeyen çıkış denemeleri satışla karşılaşabilir. (ZEYNEL BALCI - HÜRRİYET)

* SAYFADA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Treder 22 Ocak 2018 10:12

    ASELSAN'a yeni siparişler gelebilir

  • Koray Açıkel22 Ocak 2018 06:26

    Şahsi fikrim borsa yarın yüksek açacak neden derseniz abd de hükümetin kapanma endişesiyle dolar yurtdışında çok düştü , bizimkiler saflık yapıp dolara yönelecek değiller herhalde.İkinci konu afrin harekatının abd ye önceden haber verilmesi ortamın yumuşadığına işaret.Piyasa üzerinde 1-2 haftadır süren baskı ortadan kalkmış olacak. YTD.

  • Mesut Bağcı21 Ocak 2018 21:36

    Türkiye gerçekten gerekeni yaptı , usulüne göre , öyle gizli saklı değil bu defa haklı olduğumuzu tüm dünya kabul etti.Bence bu başarıdır.Eğer bir işi dürüstçe planlar şer den uzak yaparsanız kimse çamur atamaz.Bence afrin temizlendikten sonra Türkiyedeki Suriyelilerin yerleşimine açılmalı.

  • Emmi21 Ocak 2018 16:22

    borsa 120 bin olacak

  • ralli bitti21 Ocak 2018 15:58

    düşene bahane çok.

  • kenan21 Ocak 2018 14:38

    borsayı piyasa oyuncuları (dolandırıcıları) yönetiyor, endex i etkileyen hisselerde yoğun alım veya satım yaparak günlük kazanç elde ediyorlar, 1 saatte 1000 puan çıkardıkları gibi 5 dk da 1500 puan düşürebiliyorlar.dikkatli olun

  • Sercan21 Ocak 2018 13:41

    Mart Nisan gibi dünya genelinde bizi de kapsayan bir şelale olabilir her yer şişmiş durumda

  • Alimlar gelecek...21 Ocak 2018 12:56

    Turkiye kazanacak