BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalar PPK sonrası iyimser----

Piyasalar PPK sonrası iyimser

Piyasalar PPK sonrası iyimser
27 Mart 2013 - 09:29 www.finansgundem.com

İMKB'nin lokomotifi, Merkez Bankası kararları ile güçlendi

Küresel piyasalarda Avrupa'dan gelen kafa karıştırıcı açıklamalara rağmen genel olarak pozitif görünüm korunurken yurtiçinde Merkez Bankası kararlarının pozitif etkisiyle banka hisseleri endeksin yükselişinde lokomotif oldu.
Avrupa'da Eurogroup Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem'dan sonra dün AB Komisyonu sözcüsü Chantal Hughes'un, yeni kurtarma operasyonlarında 100 bin avronun altındaki mevduatlara dokunulmasının mümkün olmadığını fakat bu limitin üzerindeki mevduatlardan kesinti yapılabileceğini söylemesi özellikle İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi Avrupa'nın diğer sorunlu ülke piyasalarında sert satışlara neden olurken, diğer borsaların pozitif yönde ayrıştığı görüldü.
ABD'de Dow Jones endeksi dün bir önceki günkü kayıpları telafi ederek beklentilerden iyi gelen makroekonomik verilerin de desteği ile önceki kapanışa göre yüzde 0,77 oranında yükselerek 14.559 puanla tarihinin en yüksek kapanışını yaparken, S&P 500 endeksi ise geçen hafta olduğu gibi dün de tarihi kapanış rekorunun 2 puan altında 1.563 puandan günü tamamladı.
Yurtiçinde dün açılıştaki sınırlı pozitif görünüm, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarının olumlu etkisiyle özellikle banka hisselerinin öncülüğünde güçlendi ve endeks günü 84.000 puan sınırında tamamladı.
Pazartesi günü açıklanan BDDK verilerinde bankacılık sektöründe kredi büyümesinin devam ettiğini görülmesi piyasada PPK'nın zorunlu karşılıklarda sert artırımlara gidebileceği beklentisini artırarak Banka hisselerinde satıcılı seyrin hakim olmasına neden olmuştu. Bu anlamda dün PPK'nın zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitmemesiyle banka hisseleri ortalama yüzde 2,23 oranında yükseliş kaydederek İMKB 100 endeksinin de yükselişinde lokomotif oldu.
PPK dünkü toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5,5 düzeyinde sabit tuttu. Gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 4,50'de sabit tutan PPK borç verme faizini yüzde 8,50'den yüzde 7,50'ye düşürdü. PPK ayrıca zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitmezken, sadece rezerv opsiyon katsayısını (ROK) 0,1 puan artırdı.
Bugün yurt dışında İngiltere'Nin GSYH ve Avrupa'da açıklanacak tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini belirten analistler PPK kararlarının ardından banka hisselerinin seyrinin İMKB'nin yönü açısından en önemli unsur olacağını kaydediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
11.00 Avro Bölgesi, şubat ayı CB öncü göstergeler endeksi
11.30 İngiltere 4. Çeyrek GSYH
12.00 Avro Bölgesi, mart ayı TÜFE tahmini
16.00 ABD, şubat ayı bekleyen konut satışları
16.30 ABD, haftalık petrol stokları
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)