BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalar olumsuz etkileniyor----

Piyasalar olumsuz etkileniyor

Piyasalar olumsuz etkileniyor
13 Haziran 2014 - 09:25 www.finansgundem.com

Küresel piyasalar, Kuzey Irak'taki gelişmelerden olumsuz etkileniyor

 Kuzey Irak'ta yaşanan kaos petrol fiyatlarının son 9 ayın en yüksek seviyesini görmesine neden olurken, özellikle petrol arz güvenliğine ilişkin endişeler küresel piyasaları negatif etkiliyor.

Kuzey Irak'ta, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Musul kentini ele geçirmesi ve Türk Başkonsolosluğu'na gerçekleştirdiği saldırının ardından çalışanları rehin alması, yurtiçinde sert satışlar getirdikten sonra dün askeri seçeneğin gündemde olmadığı açıklamaları kayıpların bir kısmının telafi edilmesini sağlamıştı.

Küresel piyasalar ise, dün Irak Petrol Bakanı Yardımcısı Mutesim Ekrem'in ülkenin batı bölgelerindeki petrol boru hatlarının çoğunun, silahlı grupların kontrolüne geçtiğini bildirmesiyle petrol fiyatlarının son 9 ayın en yükseğine çıkmasının negatif etkisi ve Kuzey Irak'ta yaşanan kaosun diğer bölgelere de yayılabileceği yönündeki endişelerle olumsuz etkilenmeye başladı.

ABD'de Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,65 azalışla 16.734 puandan tamamlarken, böylece son bir aydır ilk kez üst üste iki gün düşüş kaydetmiş oldu. Avrupa tarafında hisse senedi piyasaları daha yatay ve karışık bir seyir izlerken, avro/dolar paritesi ise gelen tepki alımları ile 1,35 seviyesinin hemen üzerinde tutunmaya çalışıyor.

Bugüne gelindiğinde Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faizlerde ve para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmemesi ve Çin'de açıklanan mayıs ayı sanayi üretimi verisinin beklentiler paralelinde yıllık yüzde 8,8 artış kaydetmesinin ardından borsaların yaklaşık yüzde 0,9 yükseliş kaydettiği görülüyor.

Yurt içinde ise BIST 100 endeksi, dün Musul’a askeri müdahale seçeneğinin gündemde olmadığı haberleri ile kayıplarının bir kısmını telafi ederek günü yüzde 1,03 yükselişle 79.834 puandan tamamladı.

Analistler, Musul ile ilgili haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olmaya devam edeceğini belirterek, aynı zamanda artan petrol fiyatları ve döviz kurlarının da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 24 Haziran toplantısına ilişkin faiz indirimi beklentilerini sınırlandırdığı için hisse ve tahvil fiyatlamalarını negatif etkilediğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

12.00 Avro Bölgesi, nisan ayı  ticaret dengesi

15.30 ABD, mayıs ayı ÜFE

16.55 ABD, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)