BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPiyasalar karıştı vatandaş nasıl etkilenecek?----

Piyasalar karıştı vatandaş nasıl etkilenecek?

Piyasalar karıştı vatandaş nasıl etkilenecek?
25 Ağustos 2013 - 10:36 www.finansgundem.com

Milliyet yazarı Güngör Uras, köşesinde doların 2 TL'yi görmesinin vatandaşı nasıl etkileyeceğini kaleme aldı

Milliyet yazarı Güngör Uras bugünkü, köşesinde cuma günü 2 TL'ye gören doların piyasalara etkilerini yazdı. Doların yükselişi yatırımcıyı ürküttü mü? Yeni zamlar kapıda mı?.. Tüm bunların yanıtı Uras'ın köşe yazısında...
İşte o yazı;
Ayşe Hanım Teyzem, “Dolar fiyatı 2 liranın üzerine çıkıyor diyerek telaşlananlar kimler? Benim dolar ile işim yok. Bu olan biten beni ilgilendirmez değil mi?” diyerek sual edince, “Tam tersine Ayşe Hanım Teyzeciğim. Dolardaki yükselmenin faturasını yakın zamanda siz ödeyeceksiniz” dedim.
Ayşe Hanım Teyzem ”Nasıl olur? Doların fiyatı artarsa artsın... Ben ne faturasını ödeyeceğim ki?” diyerek itiraz edince anlattım.
Ülkenin dengeleri bozuluyor
Ülke ekonomisinin temel dengeleri var. Bunların en önemlileri “(1) Tasarruf-Yatırım dengesi (2) Bütçe dengesi (3) İthalat-İhracat, dış ticaret dengesi (4) Döviz açığı-Cari açık dengesi gibi” dengelerdir.
Bizde ekonomi 2 para birimi ile (1) Türk Lirası ve (2) Dolar ile çalışır hale geldi. Devlet dolarizasyonu teşvik etti. Bu nedenle ekonominin önemli dengeleri bu 2 para birimi ile kuruluyor. Bu iki para biriminin birinin değeri tırmanışa geçince veya gerileyince dengeler altüst oluyor.
Temel dengeler bozulunca ekonomide işler  tümü ile kötüleşir. Üretim, yatırım durur. Enflasyon, işsizlik artar. Çok kişinin durumu eskiye doğru kötüleşir.
Hükümetler dengeleri eski haline girmek için vergileri, fiyatları artırır. İthalat pahalılanır. Piyasa durur. İnsanlar fakirleşir. En büyük faturayı alt gelir grubundakiler öder.
Ayşe Hanım Teyzem ile Ali Rıza Bey Amca’mın dolarla işleri olmadığı halde en çok onlar üzülür.
Enerji faturası büyüyor
Türkiye’de hayatın dönmesi enerji ithalatının durmamasına bağlı. Enerji ithalatını küçültmeye imkan yok. Enerji ithalatı döviz ile yapılıyor. Döviz fiyatı pahalılanınca Türkiye’de kullanılan petrolün, gazın, kömürün fiyatı da artıyor.
Ayşe Hanım Teyzem evde gaz, elektrik kullanıyor. Dolmuşa, otobüse biniyor. O kadar mı? Ayşe Hanım Teyzem’in  yediği ekmeği pişiren fırın mazot kullanıyor.
Buğdayı üreten çiftçi, buğdayı öğüten değirmen, taşıyan kamyon mazot kullanıyor. Dolar 2 TL’nin üzerine çıkınca bütün bunların fiyatı artacak.
Bitmedi... Türkiye’de sanayide çarklar enerji ile dönüyor. Enerji maliyetinin artması tüm mal ve hizmetlerin fiyatının tırmanışa geçmesine yol açacak.
Ucuz döviz üretimi bozdu etin, sütün fiyatı artacak
Biz bir zamanlar “ithal ikamesi”ne önem verdik. İthal ettiğimiz malları içeride üretmeye başladık. Derken ucuz döviz nedeniyle mal ve hizmet üretimi dövize bağlı hale geldi.
Yediğimiz sıvı yağın yapıldığı yağlı tohumları, tekstilcinin kullandığı pamuğu, halkın yediği mercimeği, fasulyeyi, pirinci ve nohutu ithal ediyoruz. Bunları ithal etmek için önce döviz bulmamız, sonra da bu dövize yüksek fiyat ödememiz gerekiyor.
Ayşe Hanım Teyzem, tencerenin altındaki gaza zamlı fiyat ödeyecek. Tencereye koyduğu yağa, pirince zamlı fiyat ödeyecek.
Pazardan aldığı soğana, maydonoza zamlı fiyat ödeyecek.
Şimdilerde tavuklar ithal mısır ile, inekler ithal sanayi yemi ile besleniyor. Tavuk etinin, yumurtanın, sütün ve kırmızı etin fiyatı artacak.
Faturayı başkaları ödüyor
Gerçekçi olalım. Dolar fiyatının kısa sürede 2 TL’nin üzerine çıkmasının, nerede duracağının belirsiz olmasının tek suçlusu ABD değil. Tamam, ABD’nin uyguladığı politikaların da etkisi var ama esas suç bizde.
“Cari açık önemli değil... Oluk oluk para girişi var” diyerek, ucuz TL’yi piyasaya sürenler, döviz fiyatının hazmedilebilir  biçimde kademeli olarak yükseltmesinin önüne set çekenler, ucuz TL ile ucuz dövizi satın alanların ithalatı coşturmasına seyirci kalanlar bu işin vebalini taşıyor.
Ne var ki, ucuz döviz alanların, ucuz döviz ile ithal malı satın alanların döviz borçlarını bundan sonra Ayşe Hanım Teyzem ödeyecek. İthal otomobilleri, dünyanın en ünlü markalarının açtıkları özel mağazalardan ithal malı ayakkabıları, elbiseleri ucuz dolar fiyatı satın alanların sebep olduğu döviz borçları, bundan sonra 1 dolar 2 TL fiyat ile ödenecek.
Faturanın yükü ucuz ithal malı alanların sırtına değil, Ayşe Hanım Teyzem ile Ali Rıza Bey Amcam’ın sırtına binecek.
Çare: Çare yok... Bu noktadan sonra geriye dönüş imkânsız.
Büyüklerimiz “Çekirdeği ile yenilen hurmalar, bir süre sonra boğazı (mutlaka) tırmalar” derlerdi. Derlerdi de, hurmaları başkaları yedi, hurmaların çekirdeği Ayşe Hanım Teyzemgillerin boğazını tırmalatacak. Durum budur.
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • CAN 26 Ağustos 2013 03:03

    ÖRNEĞİN; İZMİRDE ÖZELLİKLE DEPREM BÖLGESİ OLAN BORNOVA VE YENİ BAYRAKLI OLAN MANVKUYU SEMTİ GİBİ SUNİ FİYATLADIRILAN KONUT FİYATLARI DİBE VURACAK. ASLINDA VATANDAŞA YARIYOR KREDİ FAİZLERİ ARTACAK EV FİYATLARI SABİTLENECEK

  • YILMAZZ26 Ağustos 2013 00:39

    Kurların artışı ile birlikte,sanayicnin yatırım eğilimi azalır..bütçe açığı kur artışı ile büyür,yerli para cisinden borçlarda artış yaşanır.!!aynı zamanda kurlardaki artışı durdurmak için faizlerde artışa gidilme seçeneği mecburen tercih edilir ve böyle oluncada ekonomi durğunluğa girer,enflasyonda tırmanış başlar.!!dış dengelerde bozulma ve buna bağlı zam ve vergi artışları devreye girer..hal böyleyken şu olursa bu olur,,şöyle demişlerdi ,o zaman böyle oluncada birşey olmaz diyen arkadaşların pembe gözlüklerinin camlarını temizleme görevi için çağrı yapmaya gerek varmı acaba.??

  • IMF NEDEN BORÇ PARA ALDI25 Ağustos 2013 23:48

    IMF PİYASALARDAN ALDIĞI DOLARLARI NEREYE FİNANSE ETTİ..FED TÜRKİYE SERMAYE PİYASASINA NEKADAR GİRİŞ YAPTI?PEKİ FED PARA GİRİŞİ YAPARKEN DÖVİZDE PARA ÇIKIŞI OLDUMU?

  • HESAP EDİLMESİ25 Ağustos 2013 21:36

    HESAP VE DİKKAT EDİLMESİ GEREK KONU FAİZLER,KREDİLER,ANTIN FİYATLARI,BORSA VE TAHVİL FİYATLARI ARASINDAKİ KORDİNE..

  • neyin hesabı yapılıyor25 Ağustos 2013 21:33

    MATEMATİĞİ BOZUK 3 KAĞITCILAR..ŞİMDİ SORUYORUM SİZE FED İN PİYASALARA BASTIĞI PARANIN GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE ORTALAMASI NEDİR?DOLARIN DÜŞÜK ORANLARDA OLMASI PARA ÇIKIŞINDA KİMİN FAYDASINA?HESAPLAYIN..

  • seven25 Ağustos 2013 19:21

    Benim anlamadığım şu: G. Uras dahil onlarca akademisyen(!) doların normal fiyatının en az 2.5 Tl olması gerektiğini hatta bunun hükümet tarafından engellendiğini söylediklerini defalarca duydum. EEEE o zaman şu an 2 TL olması bunları niye sıkıntı sokuyor %20 daha ucuz:)

  • burakyilmaz25 Ağustos 2013 18:17

    anlaşılan herkes, jöleli baş ekonomist yiğit bulutu dinlemiş.eeee başbakan çok akıllı; halkın ağzına bal sürecek insanları hemen yanına alıyor...ha bu arada 50kuruş yada 1 tl ye artık birşeyler alan var mı? değeri kalmadı da...

  • misafir 25 Ağustos 2013 18:10

    asıl şunu söylemen lazım sn uras abd tahvil alımını azaltıyor diye niye bizde dolar 2 tl oluyo bi onu sölee

  • ALİ TARTAR25 Ağustos 2013 17:13

    sayın uras 2001 krizinde dolar 1,80 olmuştu dolar ogünden bugüne 20 krş artmış oldu.benzin 2 tl idi bugün 5 tl yi geçti sanki hiç zam olmamış gibi kıyameti koparıyorsun demekki zammın dolarla ilgisi yokmuş ekonomiden anlamıyorsun

  • ahmet barış25 Ağustos 2013 16:24

    2002 kasım seçimleri olduğunda dolar 1.590-1.595 idi.aradan yaklaşık 11 yıl geçti.bu artış çok mu? g.uras onuda yazsa ya..

  • metin25 Ağustos 2013 13:46

    Vatandas alisik bu kaziklara eskiden bir gecede yuzde yuz dolar cikiyordu hic bir sey olmada hele bu yavas yavas giren kazik hic bir sey yapmaz burasi turkiye alisik bir ulke.

  • Borsacı25 Ağustos 2013 12:45

    Güngör Bey bardağın boş tarafını güzel analiz etmiş. Döviz ile konut ve tüketici kredisi verilmemiş olması büyük şans.