BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinPicasso'nun o tablosu 139 milyon dolara satıldı----

Picasso'nun o tablosu 139 milyon dolara satıldı

Picasso'nun o tablosu 139 milyon dolara satıldı
09 Kasım 2023 - 13:07 www.finansgundem.com

Pablo Picasso'nun "ilham perisini" resmettiği tablosu açık artırmada 139 milyon dolara satıldı.

Ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso'ya ait “Femme à la montre” adlı eser açık artırmada satışa çıktı. Sotheby’s müzayede evi tarafından satışa çıkarılan tablo 139 milyon dolara alıcı buldu. Tablonun 120 milyon dolara satılması bekleniyordu.

Tablo, 20. yüzyıl sanatının önemli isimlerinden biri olan Pablo Picasso'nun ilham perisi ve gizli sevgilisi Marie-Thérèse Walter'ın bir portresi.

1932 tarihli portre, dünyanın dört bir yanından telefonla konuşan üç koleksiyoncunun kıyasıya mücadele ettiği dört dakika boyunca açık artırmada kaldı. Ancak kazanan fiyatı telefonda söyleyen isimsiz bir teklif sahibi Picasso tablosunun yeni sahibi oldu.

Tablonun rekor fiyata satılması sanat dünyası için de bir umut oldu. Özellikle de yüksek faiz oranları ve yaşanan iki savaş, koleksiyonerlerin büyük bir bölümünü iflasa sürükledi.

Ukrayna’da savaşın başlamasının ardından getirilen yaptırımlar pek çok Rus koleksiyonerin müzayedelere doğrudan katılmasını engelledi ve son dönemde yaşanan İsrail-Hamas Savaşı da Orta Doğulu koleksiyonerlerin katılımını düşürdü. Asyalı alıcılar da piyasadan geri çekilmeye başladı. Geçen ay, Şanghay’daki Long Museum’da düzenlenen açık artırmada satışlar, 150 milyon dolarlık tahmininin oldukça aşağısında kaldı.

Pablo Picasso

Pablo Picasso, 25 Ekim 1881 ve 8 Nisan 1973 tarihleri arasında yaşamış ve Georges Braque ile Kübizm sanatının temellerini atmış İspanyol ressam, sahne tasarımcısı, heykeltıraş, oyun yazarı ve şairdir. Kolajın icadında yer alan ve 20. yüzyıl ressamları arasında en bilindik isim olan Picasso, ünü günümüzde de devam eden çok önemli bir sanatçıdır. Birçok eseri günümüze kadar gelmiş ve beğenilmiş olsa da Avignonlu Kızlar ve Guernica adlı eserleriyle ön plana çıkmaktadır.

Birçok farklı tarzın gelişmesini sağlayan, bu nedenle sanat dünyasında çok özel bir konumda yer alan Pablo Picasso, resimlerini yaparken geometrik şekillere yer vermiştir. Bu ise Kübizm sanatının temel özellikleri arasında yer alır. Bu akımının temellerini atmış ve geometrik şekillerle olan ününü artırmıştır. Bunun yanı sıra henüz 20’li yaşlarındayken Klasisizme yöneldiğini de ifade etmek mümkündür.

Pablo Picasso’nun hayatı

Orta sınıf bir ailenin çocuğu olan Picasso, 25 Ekim 1881 tarihinde İspanya’nın güneyinde yer alan Endülüs’ün Malaga şehrinde dünyaya gelmiştir. Ressam olan babası, Picasso’yu resim yapması konusunda teşvik etmiştir. Kısa bir süre sonra resme yeteneği olduğu düşünülen Picasso, kendisini resim alanında geliştirmeye çalışmıştır. Ardından 1895 yılında Güzel Sanatlar Okulu’na girmiş ve burada resim sanatı ile ilgili eğitim görmeye başlamıştır.

Picasso, 1900 yılında Paris’e gitmiş ve burada, daha sonraları yakın arkadaş olacakları, Max Jacob ile tanışmıştır. Pablo Picasso’nun hayatı içinde Paris oldukça özel bir yere sahiptir. Her ne kadar yoksulluk çekse de bu süreçte farklı aktivitelere dâhil olmuştur. Bu dönemde Picasso, arkadaşı Francisco de Asis Soler ile birlikte “Arte Joven” olarak bilinen bir dergiyi çıkarmıştır. Türkçesi “Genç Sanat” olan dergi, beş sayı yayımlanmıştır. Aslında bu dönem, Picasso’nun ilk dönem sanat yapıtlarını oluşturmaktaydı. Bu dönemde sıradan insanların resimlerini yapan Picasso, onların hüzünlü yaşamlarına da resimlerinde yer vermiştir.

Sanatçının bu dönemi “Mavi Dönem” olarak adlandırılır. Picasso bu süreçte daha çok mavi rengi kullanarak resimler yaptığı için yapıtları oldukça kasvetlidir. Cleveland Sanat Müzesi’nde yer alan La Vie adlı tablosu, Picasso’nun Mavi Dönem eserleri arasında yer almaktadır. Bu dönemdeki resimlerde Picasso, sıklıkla körlük temasına yer vermiştir. Örneğin, 1903 yılında yaptığı “Eski Gitarist” adlı eserinde, elinde gitar bulunan kör bir adam yer alır. Resim, Chicago Sanat Enstitüsü’nde sergilenmektedir.

Pablo Picasso’nun sanatı içindeki bir diğer dönem ise 1904-1906 yıllarını kapsayan Gül Dönemi’dir. Bu dönemde Picasso daha çok turuncu ve pembe renklerle yapıtlar verir. Çoğunlukla sirk insanlarını ele aldığı bu resimlerini bu süreçte yapmıştır.

Picasso’nun resim hayatındaki en önemli dönem, hiç şüphesiz ki 1909-1912 yıllarını kapsayan Analitik Kübizm Dönemi’dir. Georges Braque ile birlikte Kübizm akımının temelini atan Picasso, bu dönemde nötr renkler kullanarak resimlerini çizmiştir. 1912-1919 yılları arası ise “Sentetik Kübizm Dönemi” olarak adlandırılır. Sanatçı, bu dönemde yapmış olduğu resimlerinde aslında kolaj tekniğinin de ortaya çıkmasını sağlamıştır. 

Çoğunlukla gazete kâğıtlarının yapıştırılmasıyla oluşturulan kompozisyonlar, kolaj sanatının ortaya çıkmasına destek olmuştur. Aslında yapılan çalışmalar ile Kübizm sanatı çok daha farklı bir yön almakta ve ilerlemekteydi. Örneğin bu dönemde Picasso, çoğunlukla geometrik şekilleri kullanarak resimler yapmaya başlamıştı.

Picasso bir dönem Klasisizm sanatına geri dönmüş ve bu akım çerçevesinde resimlerini yapmaya başlamış olsa da onun sanat hayatında daha çok Kübizm akımı yer almaktadır. Picasso’nun ünlü birçok yapıtı bulunsa da bunlar içerisinde yer alan Avignonlu Kızlar ve Guernica tabloları özel bir yer edinir.

Picasso'nun eşini resmettiği eseri açık artırmaya çıkıyor

 

El konulan Picasso tablosu Marcos’un evinde görüldü

 

Picasso'nun tablolarının satışı 100 milyon doları aştı!

 

Pablo Picasso'nun kızı Maya, babasının 9 eserini Fransa'ya verdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)