BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPetrol zirvesinde kritik kesinti kararı----

Petrol zirvesinde kritik kesinti kararı

Petrol zirvesinde kritik kesinti kararı
05 Ekim 2022 - 16:57 www.finansgundem.com

Ortak Bakanlar İzleme Komitesi ve OPEC+'in günde 2 milyon varillik üretim kesintisi üzerinde uzlaştığı açıklandı.

OPEC+ ve Ortak Bakanlar İzleme Komitesi'nin bugün Viyana'da yaptıkları yüz yüze toplantıda üretimin 2 milyon varil/güne varan miktarda kısılması kararında uzlaşı sağlandı.

Reuters’a konuşan üç OPEC+ kaynağı, OPEC+ ortak bakanlar izleme komitesinin günde 2 milyon varil petrol üretim kesintisi üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

OPEC+ grubunun bugün gerçekleşecek olan toplantıda üretimi keskin şekilde azaltması bekleniyordu. Kimi kaynaklar günde 1 milyon varillik üretim kesintisinin olabileceğini belirtirken bazı kaynaklar kesintinin 2 milyon varile ulaşabileceği görüşündeydi.

Haberin ardından Brent ham petrolünün fiyatındaki günlük artış yüzde 1’e ulaştı. Brent petrol 92,6 dolardan işlem gördü. ABD hafif ham petrolü ise bugün 86,89 dolardan işlem gördü.

Üretim artırma baskısına rağmen

OPEC+ üyelerinin ABD ve diğer başlıca tüketicilerden gelen üretim artırma baskısına rağmen aldığı bu karar halihazırda sıkışık olan piyasada arz daha da düşmüş olacak.

Bu karar ayrıca pandemiden bu yana en sert kesintisi oldu. OPEC+ en son pandemi döneminde yaşanan talep düşüşünden dolayı günlük 10 milyon varillik üretim azaltma kararı almıştı.

Fiyatlar artabilir

Üretimin azaltılması, üç ay önce küresel ekonomide resesyon, ABD'de yüksek faizler ve güçlü dolar konularına ilişkin endişelerle varil başına 120 dolardan 90 dolara gerilemiş olan petrol fiyatlarının yeniden artmasını sağlayabilir.

Brent tipi ham petrol, şubat ayında Rusya-Ukrayna savaşının ardından varil başına 125 doların üzerine çıkmış sonrasında fiyatlardaki düşüşle 80 dolar bandına inmişti. Ancak fiyatlar OPEC+ grubunun bugünkü toplantısında üretimi günde 1 milyon varilden fazla azaltabileceğine dair işaretler üzerine hafta başından itibaren arttı.

OPEC+ ülkeleri üretim artışına devam edecek

 

Petrol fiyatları, OPEC+ toplantısı öncesinde geriledi

 

OPEC+ ülkeleri üretim artışına devam kararı aldı

 

Petrolde OPEC ve fırtına baskısı

 

Petrol, OPEC belirsizliği ile geriliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)