BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPetrol yükselirse Türkiye nasıl etkilenir?----

Petrol yükselirse Türkiye nasıl etkilenir?

Petrol yükselirse Türkiye nasıl etkilenir?
06 Ekim 2016 - 09:14 www.finansgundem.com

Milliyet ekonomi yazarı Güngör Uras bugünkü köşesinde petrol fiyatlarının Türkiye üzerindeki etkilerini kaleme aldı. Petrol fiyatı bizi 2 yönden ilgilendiriyor. O faktröler neler. İşte Uras'ın o yazısı;

OPEC, petrol üreticisi ülkelerin üye olduğu bir teşkilat. 1960 yılında kuruldu. Ham petrol fiyatlarının üyeleri rahatsız edecek şekilde düşmemesi için, arzı talebe göre sınırlamaya çalışıyor.

Venezuela, İran, Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt kurucu üyeleri. Daha sonra Katar, Libya, Endonezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Nijerya, Ekvador ve Gabon OPEC üyesi oldu.
Merkezi 1965’ten bu yana Viyana’da. Üye ülkelerin temsilcileri yılda en az iki defa bir araya gelerek politika belirliyor. Kararlar oybirliğiyle alınıyor.

OPEC üyeleri dünya ham petrol rezervlerinin üçte ikisine ve doğal gaz rezervlerinin de üçte birine sahip. Petrol üretiminin yaklaşık yarısını gerçekleştiriyor.

Üreticilerin gelirleri düştü

OPEC’e üye ülkelerin temsilcileri, geçtiğimiz günlerde Cezayir’de “gayri resmi” bir toplantıda bir araya geldiler.

Günlük petrol üretimini 32.5 milyon ile 33 milyon varil aralığına düşürmeye karar verdiler.
Suudi Arabistan’ın oyun bozmasıyla OPEC üyeleri iki yıldır “istedikleri kadar petrol üretiyorlardı”.
Bunun sonucu arzın fazlalığı nedeniyle petrol fiyatları gerilemişti.

Petrol fiyatlarının gerilemesi, üretici ülkelerin gelirlerini azaltıyor. Çoğunda bütçe açığına yol açıyor. Borçlanma gereği ortaya çıkarıyor.

Gerçekten üretime sınırlama getirilebilecek mi? Hangi ülke üretimde ne kadar kesinti yapacak? Bunlar henüz belli değil.

Karar 30 Kasım’da yapılacak resmi OPEC toplantısında alınacak.

Daha önce alınan sınırlama kararlarına Suudi Arabistan’ın uymadığı görülmüştü. Bu nedenle henüz kısıntının ne olacağı ve fiyatları nasıl etkileyeceği konusunda açıklık yok.

Bizi çok ilgilendiriyor

Petrol fiyatı bizi 2 yönden ilgilendiriyor.
1) Petrol, doğal gaz, kömür ithalatçısıyız. Petrol fiyatı yükselince enerji faturamız büyüyor.
2) Dünya para piyasasında hızlı hareket eden fonlar, ülkelere hızlı girip çıkan fonlar petrol fiyatlarından etkileniyor. Petrol fiyatına göre bazı ülkelere girip çıkıyor. Biz sıcak parayla döviz açığımızı kapatıyoruz. Hızlı hareket eden fonlar piyasamıza sıcak para giriş çıkışını etkiliyor.

Biz petrol fiyatlarındaki ucuzlamadan çok yarar gördük. Sadece 2016 yılının, sadece ocak-ağustos döneminde enerji hammaddeleri ithalatı faturamız bir yıl önceye göre yüzde 34.2 küçüldü. İthalata 26.4 milyar dolar yerine 17.4 milyar dolar ödedik.

Orta Vadeli Program’da 2016 yılı için petrolün varili 39.75 dolar, enerji faturamız 33 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)