BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPetrol piyasalarında eksi fiyat korkusu----

Petrol piyasalarında eksi fiyat korkusu

Petrol piyasalarında eksi fiyat korkusu
28 Nisan 2020 - 11:32 www.finansgundem.com

Mayıs ayı vadeli petrol satışı geçtiğimiz hafta tarihte ilk kez eksi değerlere ulaşmıştı. Petrol piyasası haziran ayında aynı kâbusun gerçekleşmesinden korkuyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD petrol fiyatlarındaki düşüş, depolama kapasitesiyle ilgili endişelerin Amerikan ham petrol kriterinin tekrar negatif bölgeye düşebileceği yönündeki korkulara yol açmasıyla salı günü ivme kazandı.

Haziran teslimli Batı Teksas Petrolü’nün (WTI) vadeli fiyatı Asya işlem saatlerinde %11,2 düşerek varil başına 11,33 sent değerine geriledi. Fiyatlardaki bu gerileme gece gerçekleşen %25’lik düşüşün ardından geldi.

Aşırı fiyat dalgalanmaları son seanslarda küresel petrol piyasalarını sarstı. Geçen hafta WTI mayıs ayı kontratının fiyatı varil başına eksi 40 üzerinden fiyatlandırılmış, tarih boyunca ilk kez petrol kontratları sıfırın altını görmüştü.

Korona virüsün etkisiyle birlikte depolama kapasitesinin doymuş olması endişeleri petrole olan talebi yerle bir etmiş durumda.

Sydney merkezli finans şirketi Westpac'in Pazar Stratejisi Başkanı Robert Rennie, "Asya’da petrol kapasitesi giderek daha büyük bir sorun haline geliyor" ifadelerini kullandı. "Dünya çapında fiziksel depolama kapasitesinin sınırına yaklaşıyoruz. Kapasite yapısal sınırlarına yaklaştı ve bunun iç karartıcı bir etkisi olduğu ortada"

Haziran ayı satışları eksi fiyatın gölgesinde

Ham piyasalardaki oynaklık, borsada işlem gören fonlarda da şiddetle hissediliyor. ABD'de bir gecede fiyatlardaki düşüş, dünyanın en büyük petrol destekli ETF'sinin haziran vadeli işlem sözleşmelerindeki pozisyonlarını satmaya başlamasıyla alevlendi.

ING'nin Singapur Merkezli Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson piyasaların mayıs ayı kontrat sonunda gerçekleşen eksi fiyatlandırmaların tekrarlanmasından korktuğunu belirterek, “kimse son işlem tarihinde pozisyonunu kapatanlardan olmak istemiyor” ifadelerini kullandı. "Gördüğümüz hareket, Haziran sözleşmesinin giderek daha az akışkan hale geleceğini ve bunun sonucunda da vade sonuna kadar gittikçe artan volatilitenin ortaya çıkacağını gösteriyor."

Brent ham petrolü de Salı günü Asya'da yüzde 3,6 düşerek varil başına 19,28 dolara geriledi. Fiyatlar geçen hafta neredeyse yirmi yıldır ilk kez varil başına 20 doların altına düştü.

Petrolde son durum

 

Dolar 6.99 lira, euro 7.56 lira, sterlin 8.68 lirada

 

BIST 100 güne yatay başladı

 

Altın 1,700 doların altında

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)