BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPerakende satış hacmi Mart'ta yüzde 3,8 azaldı----

Perakende satış hacmi Mart'ta yüzde 3,8 azaldı

Perakende satış hacmi Mart'ta yüzde 3,8 azaldı
15 Mayıs 2019 - 12:58 www.finansgundem.com

Perakende satış hacmi takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla Mart'ta yüzde 3.8 düştü.

Perakende satış hacmi Mart'ta takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.8 azaldı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Aralık'ta yüzde 8.8 ile geçen yılın en sert düşüşünü kaydeden endekste yılbaşından bu yana düşüş hızında yavaşlama söz konusu. Endeks Ocak'ta yüzde 6.4, Şubat'ta yüzde 4.9 düştü. 

Perakende satış endeksleri, perakende ticaret sektörünün gelişimini ölçmesinin yanı sıra tüketici güveninin ve hanehalkı talebinin de göstergesi olarak kabul edildiğinden, ekonominin durumunu gözlemlemek adına en önemli göstergelerden birisi olarak değerlendiriliyor. 

Büyümenin öncü göstergelerinden dün açıklanan sanayi üretim endeksinde de daralma hızı arka 
arkaya üçüncü ayda da yavaşlamaya devam ederken, Mart'ta takvim etkisinden arındırılmış olarak 
yıllık bazda yüzde 2.2 ile beklentilerden daha düşük bir daralma gerçekleşti. 

Sanayi üretiminde Mart ayı verisi ile birlikte ilk çeyreğe ilişkin tamamlanan veriler ekonomide dipten çıkışa işaret ederken, Mart itibariyle finansal piyasalarda oynaklığın şiddetlenmesinin ardından ekonomide toparlanmanın ikinci çeyrekte tekrar hız kaybedebileceği belirtiliyor.

TÜİK verilerine göre Mart'ta gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0.6, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 5.4, otomotiv yakıtı satışları yüzde 4.1 azaldı. 

Gıda dışı ürünlerin alt başlıklarına bakıldığında bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 10.9, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 13.5, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 0.1 azaldı. Öte yandan tekstil giyim ve ayakkabı satışları yüzde 6.3, posta ve internet üzerinden satışlar ise yüzde 23.7 arttı. 

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1.1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1.7 artarken, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0.8 azaldı.

Öte yandan takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro Mart'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16.3 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 19, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 15.8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 13.8 arttı.

Gıda dışı ürünlerin alt başlıklarına bakıldığında bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 10.5, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 9.6, tekstil giyim ve ayakkabı satışları yüzde 20, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 29.3, posta ve internet üzerinden satışlar ise yüzde 50.1 arttı. 

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2019 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 3.7, otomotiv yakıtı satışları yüzde 2.7 arttı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)