BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkÖzel Pazar ve Girişimcilik Platformu tanıtıldı----

Özel Pazar ve Girişimcilik Platformu tanıtıldı

Özel Pazar ve Girişimcilik Platformu tanıtıldı
09 Eylül 2014 - 13:16 www.finansgundem.com

Garanti Bankası'nın KOBİLGİ Toplantıları kapsamında, Borsa İstanbul'un kurduğu Özel Pazar ve Girişimcilik Platformu tanıtıldı

Garanti Bankası'nın KOBİLGİ Toplantıları, Borsa İstanbul'un gelişme potansiyeline sahip girişimcilere yönelik kurduğu Özel Pazar ve Girişimcilik Platformu'nun tanıtıldığı buluşmayla devam etti.

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz, Türkiye'de bankacılık sisteminin GSMH'nın yüzde 100'ünü geçtiğini, ancak aynı başarının sermaye piyasası boyutuyla elde edilemediğini belirterek, "Bugün borsada işlem gören 423 şirketin toplam piyasa değerinin GSMH'ya oranı yüzde 35-40 civarında. Bu oran dünyada gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 70-75'ler civarında" dedi.

Toplantıda konuşan Yılmaz, Türkiye'de bankacılık sisteminin GSMH'nın yüzde 100'ünü geçtiğini, ancak aynı başarının sermaye piyasası boyutuyla elde edilemediğini söyledi.
Bugün borsada işlem gören 423 şirketin toplam piyasa değerin GSMH'ya oranının yüzde 35-40 civarında olduğu bilgisini veren Yılmaz, "Bu oran dünyada gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 70-75'ler civarında" dedi.

Bu imkanları daha da artırmak için yola çıktıklarını, 2012'den itibaren başta İSO 1000 şirketleri olmak üzere ziyaretlere başladıklarını aktaran Yılmaz, eylül 2012'den bu yana gerçekleştirdikleri ziyaretlerin sayısının 550'ye ulaştığını bildirdi.
Ziyaretlerinde şirketlerin belli çekinceleri olduğunu gördüklerini vurgulayan Yılmaz, bu şirketleri de nasıl sermaye piyasasına kazandırabileceklerini düşündüklerini ve BIST Özel Pazar'ın bu şekilde ortaya çıktığını ifade etti.
BIST Özel Pazar'ı Girişimcilik Platformu olarak adlandırdıkları, gelecek dönemde hayata geçirecekleri çok daha büyük bir olgunun parçası olarak tasarladıklarına dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki dönemde 'Girişimcilik Platformu' adı altında eğitim, mentorluk ve danışma hizmetlerini de bir araya toplayacağımız daha büyük bir olguyu hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Geçen ay sonu itibariyle BIST Özel Pazar'a üye kabulüne başladık. Kasım ayının ortası gibi, bu pazarın aktif olarak işlemlerin gerçekleştirilebileceği bir noktaya getirilmesini hedefliyoruz. İlk etapta yükselen şirketler dediğimiz biraz daha büyümüş şirketleri hedefleyeceğiz. Ocak 2015'ten itibaren ise hem erken aşama, hem de startup dediğimiz şirketleri bu platform üzerinden işlem gördürmeye başlayacağız."   

"Girişimcilik ekosistemini desteklemenin, global ölçekte rekabet gücünün artması için büyük önem taşıdığını görüyoruz" 

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ise girişimcilik ekosistemini desteklemenin, global ölçekte rekabet gücünün artması için büyük önem taşıdığını gördüklerini söyledi.
Borsa İstanbul'un BİST Özel Pazar'ı kurduğunu anımsatan Karadere, BİST Özel Pazar'ın yeni girişimciler, büyüme potansiyeli taşıyan erken aşama girişimci şirketler, büyüme eğilimi yüksek ve halka açılmayı planlayan şirketlere yönelik faaliyet göstereceğini kaydetti.
Henüz halka açılmamış girişimci şirketlere, Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerinden muaf olarak, finansman ve likidite imkanı sağlayacağını aktaran Karadere,  "Platformun temel fonksiyonu ise girişimcilerin projeleriyle yatırımcıların sermayesini, tecrübe ve iş bilgisini, daha kolay, hızlı ve düşük maliyetle buluşturmak olacak" dedi.
Türkiye'nin genç nüfusu ile büyük bir girişimcilik potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Karadere, "Küresel Girişimcilik Monitörü'nün raporuna göre ülkemizde yüzde 12 olan girişimcilik aktivite oranı AB ortalaması olan yüzde 8'in üzerinde, ABD ortalaması olan yüzde 13'ün ise sadece 1 puan altında" dedi.
Yeni girişimcilerin şirket kurma aşamasında ve ilk yıllarında karşılaştıkları bilgi ve tecrübe eksikliği, nakit yönetimindeki zayıflıklar, projelerine fon ve ortak bulma sorunlarının sürdürülebilirliğin önündeki en büyük engelleri oluşturduğuna işaret eden Karadere,  sözlerine şöyle devam etti:
"Bu engellerin kaldırılması için, ekosistemde yer alan tüm kurumların ve girişimcilerin maksimum güç birliği yapması ve etkileşimde bulunması gerektiğine inanıyoruz. Biz de Garanti Bankası olarak Türkiye'nin her yerinde, her kulvardan girişimci ve KOBİ'yi ürün ve hizmetlerimizle destekliyoruz. İşimi Kuruyorum Destek Paketi'yle girişimcilerin kuruluş aşamasında ihtiyaç duyduğu finansman sahip olmasını sağlıyoruz. Girişimcilerin ihtiyaçlarından yola çıkarak hazırladığımız Girişimci El Kitabı, işe başlarken, büyürken ve olgunlaşırken girişimci adaylarına rehberlik ediyor, başarı hikayesi yazmalarını kolaylaştırıyor.
Farklı sektörlere yönelik destek paketleri ve bankacılık işlemlerinin her an, her yerden, hızlıca yapılabilmesine olanak sağlayan kurumsal cep şubesiyle, hizmet alanımızı genişletiyoruz. Tüm şubelerimizdeki müşteri ilişkileri yöneticileri aracılığıyla her türlü danışmanlık hizmetini sunuyor, girişimci ve KOBİ'lerin samimi 'çözüm ortağı' oluyoruz. Bunun yanında Garanti Anadolu Sohbetleri ve Kadın Girişimci Buluşmaları gibi etkinlikler düzenliyoruz. TOBB ile birlikte sektörden önemli rol modellerini gençlerle bir araya getiren Genç Girişimci Buluşmaları'nı hayata geçiriyoruz. Amacı, girişimcilik kavramının tohumlarını üniversitede atmak, gençleri, hayata hazırlandıkları dönemde bu kültürle buluşturmak olan Girişimcilik Vakfı'yla iş birliğimiz de bu kapsamda hayat buldu. Öte yandan, KOBİ müşterilerimizi yatırımcılarla buluşturmayı, girişimcilerin finansmana ulaşmasına her fırsatta destek olmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BUMED) tarafından gerçekleştirilen, melek yatırımcılarla gençleri buluşturan 'BUMED Business Angels' (BUBA) ile stratejik ortaklık yapıyoruz."
Konuşmalardan sonra Borsa İstanbul Kotasyon Endeks ve Veri Grup Müdürü Sertaç Fuad Karaağaoğlu ise "Özel Pazar, Girişimcilik Platformu ve Gelişen İşletmeler Piyasası" konulu bir sunum gerçekleştirdi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)