BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkÖzel bankaların ticari kredi iştahı arttı----

Özel bankaların ticari kredi iştahı arttı

Özel bankaların ticari kredi iştahı arttı
11 Aralık 2023 - 08:35 www.finansgundem.com

Ticari kredilerde küçülen özel bankalarda büyüme hızı son haftalarda kamu bankalarını geride bıraktı ve yüzde 25’e çıktı.

Türkiye ekonomisinde cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında uygulanmaya başlayan sıkı para politikası ile normalleşme ve sadeleşme adımları bankacılık sektöründe değişim yarattı. Seçimler öncesinde düşük faiz politikası nedeniyle ticari kredi vermekten kaçınan başta özel bankalar son haftalarda yeniden sahneye dönüyor.

Merkez Bankası verilerine göre bankacılık sektöründe 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış kurumsal kredi kartları hariç ticari kredi büyümesi 1 Aralık haftası itibariyle yüzde 21,3 olurken özel bankalarda büyüme yüzde 25’e çıktı. Kamu bankaları ise aynı hafta yüzde 18,31 büyüme ile özel bankaların büyüme hızının gerisinde kaldı.

Özel bankalar büyümede kamuyu geçti

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, ticari kredi faizlerinin sıkı para politikasının etkisiyle eylül başında yüzde 40’ın üzerine çıkmasıyla birlikte eylül sonunda bankacılık sektöründe yavaş yavaş ticari kredi muslukları açılmaya başladı. Takip eden haftalarda kamu bankaları yüzde 25’in üzerinde büyüme gösterirken özel bankalar yeniden çift haneli büyüme rakamlarına ulaştı. Ancak kasım ayı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında ise özel bankalar ticari kredide daha hızlandı ve büyümede kamu bankalarını geride bıraktı. Merkez Bankası verilerine göre ortalama kurumsal kredi kartı ve kredili mevduat hesapları hariç ticari kredi faizlerinin yüzde 52,04’e yükseldiği 1 Aralık haftasında özel bankaların ticari kredi büyüme hızı yüzde 25’e çıktı, kamu bankalarında ise yüzde 18,32’ye geriledi. Toplam bankacılık sektöründe ticari kredi büyümesi de yüzde 21,3’e yükseldi.

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre de 1 Aralık ile biten hafta itibariyle sektörde toplam kredi hacmi 85 milyar 876 milyon lira artarak 11 trilyon 228 milyar 402 milyon liradan 11 trilyon 314 milyar 278 milyon liraya yükseldi. Bu dönemde taksitli ticari kredilerin tutarı 8 milyar 797 milyon lira artarak 1 trilyon 333 milyar 371 milyon liraya çıktı. Aynı hafta kamu bankalarının ticari kredi hacmi 4 trilyon 749 milyar 597 milyon liraya çıkarken yerli özel bankalarda 2 trilyon 81 milyar 622 milyon liraya, yabancı bankalarda ise 1 trilyon 926 milyar 358 milyon liraya ulaştı.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

 

KKM, 1 haftada 24 milyar TL eridi

 

Mevduat faizinde 21 yılın zirvesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)