BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÖzbekistan Mir'in kullanımını durdurdu----

Özbekistan Mir'in kullanımını durdurdu

Özbekistan Mir'in kullanımını durdurdu
23 Eylül 2022 - 12:15 www.finansgundem.com

Özbekistan, Rusya'nın Mir ödeme sisteminin kullanımını durdurdu

Özbekistan'da UZCARD sistemi, Rusya'nın Ulusal Kart Ödeme Sistemi tarafından çıkarılan Mir kartlarının ödemelerde kullanımını durdurduğunu açıkladı.

UZCARD bu karara neden olarak gerekli teknik prosedürlerin tamamlanması ihtiyacını gösterdi.

Türkiye'deki bazı bankalar Mir ödeme sistemini askıya aldı

İş Bankası ve Denizbank, Mir ödeme sistemiyle bağlantılı işlemleri artık desteklemiyor.

Rusya'nın Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye'deki Rus turistlere Rus ödeme sistemini kabul eden bankaların terminalleri aracılığıyla Mir kartlarını kullanmaya devam etmelerini tavsiye ediyor.

İş Bankası ve Denizbank'ın Mir sistemini askıya aldıklarını duyurmalarının ardından Mir Cards tarafından açıklama yapıldı ve "Türk bankalarının Mir ödeme sistemini kabul edip etmemeleri kendi kararları" denildi.

MİR ÖDEME SİSTEMİ NEDİR?

Mir ödeme sistemi, Rusya Merkez Bankası'nın bir iştiraki olan Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi (NSPK) tarafından işletiliyor.

Bağımsız bir ödeme sistemi fikri Rusya'dan 2000 yılından itibaren kabul görüyordu. Mir ise Kırım'ın ilhakı üzerine Batı'nın Rusya'ya uyguladığı finansal yaptırımları aşmaya katkıda bulunması amacıyla 2014 yılında teknolojik geliştirmelerini tamamladı.

Mir logolu ilk banka kartı Aralık 2015'te Gazprombank tarafından basıldı. Ardından Rusya'da faal yerli ve yabancı bankalar Mir markalı kartları müşterilerine sundu.

Rusya'da gittikçe popüler hale gelen Mir, Temmuz 2021 itibarıyla Mir markalı 100 milyon adet kart basıldığını söylüyordu.

HANGİ ÜLKELERDE KULLANILIYOR?

Mir markalı kartlar bugün Türkiye'nin aralarında bulunduğu 11 ülke ve bölgede kabul ediliyor. Bunlar Türkiye, Vietnam, Güney Kore, Ermenistan, Beyaz Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Güney Osetya ve Abhazya.

Ancak Rusya bu ödeme sisteminin daha fazla ülkede kullanılmasını istiyor.

Rusya Merkez Bankası 15 Eylül'de yaptığı açıklamada Mir kartlarının kabul edildiği ülke sayısını 2025'te 20'ye ve 2030'da 35'e çıkarma hedefini açıkladı.

Bu kapsamda Küba, Tayland, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Myanmar, Venezuela, İran, Endonezya, Bahreyn, Çin, Hindistan, Sri Lanka, Azerbaycan, Kıbrıs, Nijerya gibi ülkelerde Mir kartlarının kullanımına ilişkin görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor.

Bu ülkeler açısından Rus turistleri çekmenin avantajı ödeme sisteminin kabul edilmesi için önemli bir argüman olarak ön plana çıkıyor. Bunun yanında Rusya'dan göçmen işçi ağı olan ülkeler için mantıklı olduğu savunuluyor.

Erdoğan'dan Mir açıklaması

 

Rusya'dan Mir açıklaması

 

Ziraat Bankası'ndan Mir kart kullanımına ilişkin açıklama

 

Türk bankalarının askı kararı sonrası MİR'den açıklama

 

DenizBank Rus ödeme sistemi Mir'i askıya aldı

 

İş Bankası Rus ödeme sistemi Mir'in sistemini dondurdu

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)