BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiOECD, Türkiye için beklentisini artırdı----

OECD, Türkiye için beklentisini artırdı

OECD, Türkiye için beklentisini artırdı
10 Temmuz 2014 - 12:15 www.finansgundem.com

OECD, Türkiye için 2014 yılı büyüme beklentisini arttırdı

 OECD, Türkiye için 2014 yılı büyüme beklentisini yüzde 2,8'den yüzde 3,3'e yükseltti.
Gelecek yıl için ise büyüme beklentisi yüzde 4 civarında seyrediyor.

OECD, bu yıl için enflasyon beklentisni yüzde 8,9, 2015 yılı beklentisini yüzde 6,5 olarak korurken, işsizlik oranı beklentisini sırasıyla yüzde 9,8 ve 9,6 olarak korudu. Rapora göre, Türkiye 2014 Mart seçimlerinden bu yana politi olarak daha durağan bir döneme girdi.

OECD'ye göre, Türkiye uzun vadede tasarruf ve yatırıma odaklanmalı ve mali istikrarı sağlayarak büyümeyi yeniden dengelemeli.

Jeopolitik risklerin artması durumunda, büyümenin etkilenebileceği düşünülüyor. Aynı zamanda, ikinci yarıda enflasyonun düşmesi olası olabilir ama yüzde 5'in üzerinde seyretmesi olası gözüküyor.

Raporda şu bilgiler verildi:

"İncelemede Türkiye’nin kısa vadeli makroekonomik görünümünde küresel toparlanmanın da etkisi ile iyileşme kaydedildiğine dikkat çekilirken, büyüme oranlarının önümüzdeki iki yıl içinde hızlanacağı tahminine yer verilmekte. Uzun vadeli seyir ise, yetkili makamların
enflasyonla mücadelede ve kamu finansmanının itibarının korunmasındaki başarılarına, ve verimliliği arttıracak ve ekonomide rekabeti destekleyecek yapısal reformlardaki ilerlemelere bağli olacak.
 
Düzenleyici yapının tüm hatlarıyla iyileştirilmesi, iş dünyasının güçlü ve kapsayıcı büyümenin motoru olmaya devam etmesi için hayati. Sanayi yapılarinda bu sayede sağlanacak güçlenme  rekabetgücü, ihracat, istihdam, gelirler ve tasarrufu kuvvetlendirmek için çok destekleyici olacaktır. Bu, iç ve dış talebin yeniden dengelenmesi ve ekonominin dış denge açısından sürdürülebilir bir çizgiye çıkarılması için çok yararlı olacaktır.

İnceleme, Türkiye’nin ürün ve işgücü piyasalarındaki düzenlemeleri daha büyüme dostu kılmasını, ve düzenleyici yükümlülükleri işletmelerin ölçek ve büyüklükleri ile orantılı olmaktan çıkarmasını tavsiye ediyor.

İstihdamın büyük kısmını oluşturan küçük firmalar düzenleyici yükümlülüklerden kurtulmanın yollarını bulabiliyor. Büyük kurumsallaşmış firmalar ise, ölçek ekonomileri sayesinde daha verimli olmayı başarmalarına rağmen, başta vergi ve sosyal güvenlik olmak üzere daha ağır mevzuat ve yasal yükümlülükler ile karşı karşıyalar. İş dünyasında ortaya çıkan bu ayırım, ortalama verimliliği düşürdüğü gibi, usule uygun çalışan ve çalışmayan kurumların çalışanları arasında  önemli sosyal farklılıklar ortaya çıkarmakta.

Düzenleyici ve vergi alanındaki reformlar, ölçek ve büyüklükleri ne olursa olsun tüm firmalar için OECD standartlarına yakınsamayı hedeflemeli. Düzenlemelerin yaptırım derecesi de daha öngörülebilir olmalı. Eğer bu sayede çalışma çağındaki nüfusun daha büyük bir kısmı daha verimli işletmelerde istihdam edilirse Türk ekonomisinin verimliliği, gelirleri ve rekabet gücü artacaktır.

İnceleme şu konuyu da vurgulamakta: İşgücü piyasasının katı kuralları iş dünyasında büyümeye engel teşkil etmekte. Geçici çalışma, istihdam büroları aracılığı ile iş bulma, evden ve uzaktan çalışma gibi farklı çalışma şekilleri üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması
kayıtlı firmalara destek sağlayacağı gibi, çalışma çağındaki nüfusun çoğunluğunu oluşturan az kalifiye çalışanların bu firmalarda iş bulmasını kolaylaştıracaktır.  Bu tür reformlar aynı zamanda kadınların kayıtlı firmalarda daha kaliteli iş bulmalarını da kolaylaştırarak işgücüne katılımlarını teşvik edecektir.

Yatırımcıların ve işletmelerin kurala dayalı bir iş ortamına güvenlerini artırmak için, Türkiyede mevzuatı çıkmış fakat henüz operasyonel hale gelmemiş olan “devlet yardımlarını takip” sistemi deuygulamaya geçirilmelidir. KOBİlere ve yapısal değişimlerden etkilenen çalışanlara verilen destek programlarının değerlendirilmesi sonucunda,
en başarılı programların seçilmesi sağlanmalıdır."
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)