BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiOECD, küresel asgari kurumlar vergisi anlaşmasını yayınladı----

OECD, küresel asgari kurumlar vergisi anlaşmasını yayınladı

OECD, küresel asgari kurumlar vergisi anlaşmasını yayınladı
11 Ekim 2023 - 15:00 www.finansgundem.com

OECD, yeterli sayıda ülke tarafından onaylanması halinde ulusal dijital hizmet vergilerinin yerini alacak çok taraflı bir anlaşma yayınladı.

Pek çok ülke, dünyanın parçalı vergi sisteminin çok uluslu şirketlerin - özellikle de ABD'li büyük teknoloji firmalarının - büyük gelirler elde ettikleri egemen bölgelerde çok az vergi ödemelerine izin verdiğinden şikayet ediyor ve bu nedenle bazıları Washington'un muhalefetine rağmen kendi dijital vergilerini uygulamaya koydu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), yeterli sayıda ülke tarafından onaylanması halinde ulusal dijital hizmet vergilerinin yerini alacak çok taraflı bir anlaşma yayınladı.

Belge, 2021 yılında yaklaşık 140 ülke tarafından kabul edilen ancak uygulaması yavaş ve karmaşık olan çok uluslu şirketlerin sınır ötesi vergilendirilmesine ilişkin kuralların iki ayaklı revizyonunun ilk ayağını oluşturuyor.

Anlaşma, hükümetlerin en büyük ve en karlı çok uluslu şirketlerin yaklaşık 200 milyar dolarlık karları üzerindeki vergilendirme haklarını satışlarının gerçekleştiği ülkelere nasıl yeniden tahsis edeceklerini düzenliyor.

Paris merkezli OECD, yeniden tahsisin 17 milyar ila 32 milyar dolar arasında ek küresel vergi geliri sağlayacağını ve bundan en çok düşük ve orta gelirli ülkelerin kazançlı çıkacağını tahmin ediyor.

Anlaşmanın onaylanması halinde, ulusal dijital hizmetler vergisi uygulayan ya da uygulamayı planlayan ülkelerin bu vergileri kaldırması gerekecek.

Bu tür vergilerin birçoğu Google, Amazon ve Apple gibi büyük ABD dijital şirketlerini hedef aldığı için Washington bu konuda özellikle hassas.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için, etkilenen çok uluslu şirketlerin en az %60'ına ev sahipliği yapan 30 ülkenin anlaşmayı onaylaması gerekiyor ki bu da ABD'nin de anlaşmaya katılması gerektiği anlamına geliyor.

OECD'den Türkiye enflasyonu tahmini

 

OECD: Gelir eşitsizliği büyüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)