BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemObezite kız çocuklarında erken ergenliğe sebep oluyor----

Obezite kız çocuklarında erken ergenliğe sebep oluyor

Obezite kız çocuklarında erken ergenliğe sebep oluyor
10 Eylül 2023 - 14:15 www.finansgundem.com

Uzmanlar, obezitenin kız çocuklarında erken ergenliğe girme sorununa yol açtığını ileri sürdü

Uzmanlar, son yıllarda artan erken ergenlik sorununa dikkat çekti. Yapılan yeni araştırmalar obezite sorununun arttığını ve bu artışla beraber çocuklarda yeni sağlık sorunlarının ortaya çıktığına dikkat çekti. Özellikle de kız çocuklarında yaşanan erken ergenlik vakalarındaki başlıca nedenin obezite olduğu ileri sürülüyor.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) Dijital ile Ulusal Çocuk Ölçüm Programı’nın 2021’de gerçekleştirdiği bir çalışma, okul çağındaki çocuklarda obezite oranlarındaki artışı ortaya çıkardı. Çalışma, dört ve beş yaşındaki çocuklar arasında obezite yaygınlığının 2019-20’de yüzde 9,9 iken 2020-21’de yüzde 14,4’e yükseldiğini buldu.

Yeni veriler, erken ergenlik sorunu yaşayan kız çocuklarının hastanede görülme sayısının, daha önce 1.510 iken geçen yıl 2.032’ye çıktığını gösteriyor. Kız çocuklarına göre erkek çocuklarında ise bu sorun, çok daha az (yalnızca dokuz vakadan biri) görülüyor.

Veriler, KOVID döneminde yaşanan karantinanın da etkisiyle çocukların dışarı pek sık çıkmamaları ve bilgisayar önünde fazla vakit geçirmeleri nedeniyle kilo almaya başladığını gösteren başka araştırmaları da desteklemiş oluyor.

KOVID döneminin obeziteyi tetiklediğini ortaya çıkaran araştırmalardan birine imza atan İtalya’daki Cenova Üniversitesi ve Giannina Gaslini Enstitüsü’nden Dr Mohamad Maghnie şunları söyledi: “Stresin rolü, sosyal izolasyon, ebeveynler arasında artan çatışmalar, ekonomik durum neden olabilir. Ayrıca gençlerde erken ergenliğin neden arttığına dair daha ilginç hipotezler de var. Kızların çok stresli olduklarında üremek ve türün geleceğini korumak için regl dönemini erken geçirdiklerine dair ilginç bir evrimsel hipotez var.”

Britanya Endokrinoloji ve Diyabet Derneği başkanı Dr. Tabitha Randell ise şunları söyledi: “Yıllardır artan obezite seviyeleri ve erken ergenlik arasında açıkça bir bağlantı var. Ergenlikle birlikte gelen fiziksel değişikliklere duygusal açıdan hazır olmayan çocuklar için genç yaşta olgunlaşmak son derece zor olabilir.”

Kızların ergenliğe giriş yaşı ortalama 11, ancak bunun sekiz ila 13 yaşları arasında başlaması da normal kabul ediliyor. Erken ergenlik ise, kızların sekiz yaşından önce ergenlik belirtileri göstermesi olarak tanımlanıyor.

Erken ergenlik bazen genetik faktörlerden, beyindeki bir sorundan (tümör gibi), yumurtalıklar veya tiroid ile ilgili bir sorundan kaynaklanabilir. Altta yatan nedene bağlı olarak hormon düzeylerini kontrol altına alacak ve dolayısıyla gelişmeleri geciktirecek ilaç tedavisine başlanarak tedavi edilebilir.(Sözcü)

Türkiye'de obezlerin oranı yüzde 20,2'ye düştü

 

Obezite sıklığı 30’lu yaşlarda artış gösteriyor 

 

Obezite tedavisinde Türkiye dünya markası

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.10 Eylül 2023 22:58

    PANDEMİ DÖNEMİNDE 20 YAS ALTI 65 YAŞ ÜZERİ OLANLARIN BİR KISMINA UYGULANAN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ECZANELERDE MARKETLERDE MASKE SATIŞI YASAĞI 20-21 SAATLERE VARAN SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI OBEZİTEYLE BİRLİKTE KALP KIRİZİ RİSKİNİ DE ARTTIMIŞTIR PSİKOLOJİMİZİ DE BOZMUŞTUR PANDEMİ DÖNEMİNDE BİR DEFA 5 ADET MASKE İLE BİRLİKTE 200 ML EYÜP SABRİ TUNCER KOLANYASI GELDİ BİR DAHA GELMEDİ DEVLETTEN KAÇ ADET MASKE + KOLANYA PARASI ALDILAR ACABA?