BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemO para Halkbank'a yatacak!----

O para Halkbank'a yatacak!

O para Halkbank'a yatacak!
02 Haziran 2014 - 14:48 www.finansgundem.com

Kuzey Irak petrolünün parasının bu hafta Halkbank’taki özel hesaba yatacağı açıklandı

Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin, geçen hafta Ceyhan’dan ihraç edilen Kuzey Irak petrolünün parasının bu hafta Halkbank’taki özel hesaba yatacağını açıkladı. CNBC-e’de yayınlanan ‘Enerji Koridoru’ programında konuşan Aytekin, uluslararası yatırımcılara satılan toplam petrol miktarının 1 milyon 48 bin varil olduğunu açıkladı.

Ham petrolün varil fiyatı halen 110 dolardan işlem görüyor. Bu fiyata göre ihraç edilen petrolün toplam piyasa değeri 115 milyon dolara ulaşıyor.

Türkiye’nin petrolün taşınması, ihracı ve parasının tahsil edilmesi noktasında son derece şeffaf olduğunu söyleyen Aytekin, “Petrolün taşınması ve depolanmasına ilişkin süreçlerde Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) yetkilileri her türlü bilgiye sahip. Petrol parasının Halkbank’ta toplanması sürecinde de gereken bütün bilgileri kendileriyle paylaşıyoruz” diye konuştu.   

Irak merkezi yönetimi ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasında gerilime neden olan petrol ihracatı konusu Türkiye açısından da büyük önem taşıyor. Hatırlanacağı üzere Bölgesel Yönetim, Ocak ayında günlük 30 bin varille Türkiye’ye petrol ihracatına başlamıştı. Ancak Bağdat yönetiminin itirazları üzerine ihracata ara verilmişti. Bölgesel Yönetim, Bağdat’ın her ay kamu çalışanları için göndermesi gereken paranın 2 aydır ödenmemesi üzerine Mayıs ayında yeniden ihracata başlamıştı.

Türkiye günde 100 bin varile ulaşan petrol ihracatını Bağdat’ın onayı olmadığı için önceleri Ceyhan’daki tanklarda depoladı. Ancak 2.5 milyon varillik depolama kapasitesi 13 Mayıs’ta doldu. Bağdat ile Erbil’in anlaşmasını bekleyen Ankara taraflar anlaşamayınca Barzani’nin istediği üzerine uluslararası alıcılara teslim etti.

Yeni ihracat yolda

Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin, günlük petrol akşının halen devam ettiğine işaret ederek, “Akış bu şekilde devam ederse depolar bu hafta yeniden dolacak. Bu noktada nasıl hareket edileceğine yine Kuzey Irak yönetimi karar verecek” bilgisini verdi.  Aytekin, Bağdat ile Erbil’in bu hafta içinde anlaşmasının beklenmediğini sözlerine ekledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)