BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNursan Çelik üretimi durdurdu----

Nursan Çelik üretimi durdurdu

Nursan Çelik üretimi durdurdu
18 Aralık 2015 - 03:35 www.finansgundem.com

Sanayi devi Nursan Çelik üretimini durdurdu, işçileri evlerine gönderdi

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketi listesinde ilk 100 firma arasında yer alan Nursan Çelik’in 10 gün kadar önce üretimini durdurduğu öğrenildi. Hürriyet'te yer alan habere göre fabrikada çalışan 900 kadar işçi evlerine gönderildi. Bir milyar lira cirolu şirketin, yeniden faaliyete başlayıp başlamayacağı ise belirsiz… Şirketin, doğrudan çalışanları yanı sıra, 40'ı bulan taşeronları ile birlikte binlerce kişinin geçimini sağladığına dikkat çekiliyor.

Hatay Payas’da kurulu Nursan Çelik Sanayi ve Haddecilik A.Ş., İstanbul Sanayi Odası’nın son açıkladığı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu lisesine 1 milyar lirayı bulan cirosu ile 85. sıradan girdi.

Sabri, Ramazan ve İlyas Keleş’in başında bulunduğu fabrikada çalışan sayısı 900 kadar. 1983 yılında, günlük 5 ton üretim kaspasitesi ile küçük bir atölyede üretime başlayan Nursan, şimdilerde, yıllık 1. 5 milyon ton kapasiteye sahip.

ÜRETİM DURDURULDU 

Hürriyet Dünyası’nın edindiği bilgilere göre Nursan A.Ş.’de sıkıntılar 10 gün kadar önce önemli ölçüde arttı. Banka riskleri de bulunan Nursan’da 30 yılı aşkın bir süredir devam eden faaliyete ara verilmek durumunda kalındı. İşçiler evlerine gönderildi. Dev tesise yeniden ne zaman üretime başlanacağı ise belirsiz.

İHRACATIN DA DEVLERİ ARASINDA

Nursan A.Ş. aynı zamanda, Türkiye'nin en çok ihracat yapan ilk 100 firması arasında. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Nursan A.Ş., 144 milyon dolarlık ihracatı ile ilk 1000 firma arasında 97. sırada yer aldı.

Hatay'da üstlendikleri bir dizi sosyal sorumluluk projeleri de bulunan Nursan Group, demir çelik sektörünün yanı sıra, sağlık, gıda gibi alanlarda da faaliyet gösteriyor.

Sektör kaynakları, Nursan A.Ş.'nin yaşadığı sıkıntının kaynağında, üretim üzerindeki artan mali baskının bulunduğuna işaret ediyor. Bu durum sektör firmalarının dünya ile rekabetini güçleştiriyor.

40 TAŞERONUNU DA VURDU

Nursan'ın üretimde bulunduğu Hatay ise Türkiye demir çelik sektörü için önemli bir bölge. Türkiye’de üretilen demir çeliğin yaklaşık yüzde 40'ı, Hatay-İskenderun, Dörtyol bölgesinde üretiliyor. Anılan bölgelerde toplam 18 bin kişi çalışıyor.

Nursan, Hatay'ın da en çok vergi ödeyen kurumları listesinde bu yıl da başı çekmişti.
Sektör kaynakları, Nursan A.Ş.'nin aldığı üretim durdurma kararının bir benzerini başka firmaların da almasından endişe ettiklerini söyledi.

Nursan'ın üretimini durdurması, aynı zamanda taşeron olarak çalışan firmalarını da etkiledi. Şirketin 40 kadar taşeron firma ile çalıştığı belirtiliyor.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat Aygen04 Nisan 2017 19:51

    Oysa Erdemir 502 milyon $ net kâra imza atıyor [bkz: “Erdemir 502 milyon $ net kâra imza attı” (tek sütun üzerine) başlıklı haberi, Türkiye gzt., Yayın Sahibi İhlâs Holding AŞ (adına) Yönetim Kurulu Başkanı A. Mücahid Ören, Genel Yayın Yönetmeni ve Yayın Sahibi Temsilcisi İsmail Kapan, Yazı İşleri Müdürü Sadık Söztutan, ISSN 1305-0400, Yıl 47 Sayı 16759, 09 Şubat 2017 Perşembe, Baskı İhlas Gazetecilik A.Ş. 06750 Akyurt/Ankara, s.8].

  • adem garip18 Aralık 2015 13:11

    Dünyada çelik fiyatlarının düşüşü ,Türkiyede işçilik ve enerji fiyatlarının yükselmesiyle fiyat tutturmadığı için üretime ara vermiş. İnşallah ortam düzelince tekrar üretime döner