BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiNohut üretiminde yüzde 22,1'lik artış bekleniyor----

Nohut üretiminde yüzde 22,1'lik artış bekleniyor

Nohut üretiminde yüzde 22,1'lik artış bekleniyor
22 Ağustos 2022 - 11:10 www.finansgundem.com

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre nohut üretiminin bu yıl, 2021'e göre yüzde 22,1 artarak 580 bin ton olması bekleniyor.

Nohut, yetiştirilmesi çok zor olmadığı ve kıraç alanlarda da ekilebildiği için çiftçiler tarafından tercih ediliyor. Tohumları kurumadan yeşil olarak da tüketilebilen nohutta, 2020/2021 pazarlama yılı yurt içi kullanım miktarı 509 bin ton, kişi başı tüketim yıllık 5,1 kilogram, yeterlilik oranı ise yüzde 122,3 düzeyinde gerçekleşti.

Son 5 yıllık ortalama nohut üretimi ülkede 567 bin tonu bulurken ortalama verim dekar başına 116 kilogram düzeyinde hesaplandı.

2021'de 475 bin ton nohut üretildi

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tahmini kapsamında 2022 yılı nohut üretiminin bu yıl geçen yıla göre yüzde 22,1 artışla 580 bin ton düzeyinde olacağı öngörüldü. Geçen yıl 475 bin ton nohut üretimi gerçekleşmişti.

İç Anadolu'daki 6 şehir üretimde zirve

Türkiye'de nohut üretimi yoğun olarak Ankara, Yozgat, Kırşehir, Konya, Karaman ve Çorum'da yapılıyor. Türkiye geçen yıl yüzde 14 ile en çok İran'a nohut ihracatı yaptı. İran'ı yüzde 8'er ile Pakistan ve Suriye, yüzde 6 ile Irak takip etti.

Nohut ihracatı

Bu yılın ocak-haziran döneminde ise ihracatta Irak, Azerbaycan, Lübnan ve Gürcistan dikkati çekti. Bu dönemde Irak ihracatta yüzde 71'lik oranla ilk sırada yer alırken bu ülkeyi yüzde 12 ile Azerbaycan, yüzde 9 ile Lübnan ve yüzde 6 ile Gürcistan izledi.

Tarla bitkilerinde 911 yerli ve milli çeşit tescil ettirildi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımda kendine yeten bir ülke olmanın, bugün gelinen noktada büyük önem taşıdığını belirtti. Kendine yeten bir ülke olabilmek için de tohum ihtiyacının yurt içinden karşılanmasını gereklilik olarak gördüklerini söyleyen Kirişci, tarla bitkilerinde 911 yerli ve milli çeşidin tescil ettirildiğini ifade etti.

'Baklagillerin gen merkezi'

Kirişci, tescillenen 94 çeşidin nohut, kuru fasulye, mercimek gibi yemeklik dane baklagiller olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

Ülkemiz başta nohut olmak üzere baklagillerin gen merkezi durumundadır. Baklagiller; istihdama olan katkıları, ihracat potansiyelleri, ekim nöbetine kolayca girebilmeleri, nadas alanlarının azaltılmasında etkili olmaları nedeniyle önemli bir üründür.

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)