BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNijerya'da çocuk yaşta evlilik sorunu: 29 milyonu bulabilir----

Nijerya'da çocuk yaşta evlilik sorunu: 29 milyonu bulabilir

Nijerya'da çocuk yaşta evlilik sorunu: 29 milyonu bulabilir
26 Ağustos 2022 - 12:00 www.finansgundem.com

Birleşmiş Milletlerin (BM), 18 yaş altını "çocuk" olarak tanımlaması sebebiyle Nijerya hükümeti, bu yaşın altındaki evlilikleri yasaklasa da ülkenin anayasası bu durumla çelişen hükümler içeriyor.

Nijerya federal ve eyalet hükümetlerinin, çocuk yaşta evlilikleri önlemek için yeterince yasa uygulamaması yüzünden durum, gittikçe endişe verici hale geldi. Ülkede bazı eyaletler hem federal yasayı hem de evlilik için reşit olma yaşı olan 18'i kabul etmezken bunu benimseyen bazı eyaletler ise uygulamada yeterince adım atamıyor.

Nijerya 2003'te çocukların durumunu iyileştirmek için "Çocuk Hakları Yasası"nı kabul etmesine karşın kuzey bölgesindeki Adamawa, Borno, Bauchi, Gombe, Kebbi, Yobe, Kano ve Zamfara eyaletlerinde yasa tam uygulanamıyor.

Diğer taraftan ülkede son zamanlarda güney bölgelerde çocuk yaşta evliliğin "ayıp" karşılanması nedeniyle ebeveynler kız çocuklarını evlendirmekten çekiniyor.

Çocuk yaşta zorla evlendirilmiş kızların sayısı 22 milyon

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Nijerya İstatistik Bürosu (NBS) raporlarından derlenen bilgilere göre, yaklaşık 206 milyon olan Nijerya nüfusunun yüzde 52'si çocuk.

UNICEF'in raporunda, ülkedeki kız çocuklarının yüzde 58,2'sinin 18 yaşına gelmeden evlendirildiği ifade edildi.

Çocuk yaşta evlendirme kuzeyde daha yüksek

Ülkenin kuzey bölgesinin yüzde 32,5 ile 15 yaşına gelmeden evlenen çocuklar konusunda en yüksek orana sahip olduğu kaydedilen raporda, bu oranın güney bölgesinde yüzde 4,1 olduğu kaydedildi.

Nijerya'da çocuk gelin sayısının 22 milyon olarak belirlendiğinin aktarıldığı raporda, bunun Batı ve Orta Afrika'daki çocuk gelinlerin yüzde 40'ına tekabül ettiğine değinildi. Bununla birlikte raporda, 2050'ye kadar bu sayıya 7 milyon çocuk gelinin daha ekleneceğinin öngörüldüğü belirtildi.

18,5 milyon okula gidemeyen çocuk var

Ülkede yaklaşık 18,5 milyon okula gidemeyen çocuğun bulunduğu ve bunların yüzde 65'inin kızlardan oluştuğuna işaret edilen raporda, bunun genellikle erken evliliklerden kaynaklandığının altı çizildi.

Yoksullukla bağlantılı

Kano eyaletinde bulunan "Kız Çocuğu Savunucusu" adlı sivil toplum örgütünün kurucusu Ahmadu Laraba, Nijerya'da çocuk yaşta evliliklerin altında hem dini hem de kültürel nedenlerin yattığını bildirdi.

Laraba, çocuk yaşta evlilik yapanların çoğunun tarihi geçmişi, kültürel ve dini uygulamaları öne sürdüğünü belirtti.

En yoksul hanelerde her 10 kız çocuğundan 6'sı evlendiriliyor

Ülkede yapılan araştırmalara göre en yoksul hanelerde her 10 kız çocuğundan 6'sının 18 yaşından önce evlendiğini kaydeden Laraba, "Bu, çocuk yaşta evliliklerin yoksullukla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Ayrıca çocuk evlilikleri, modern köleliğin ve çocuk sömürüsünün bir biçimi olarak anlaşılıyor." dedi.

Laraba, 18 yaşın altındaki herhangi bir kişinin çocuk olduğuna dikkati çekerek bu nedenle bu yaşın altında yapılan herhangi bir evliliğin "suç" olarak kabul edilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Nijerya, dünyanın en yüksek vezikovajinal fistül vakasına sahip ülke

Çocuk yaşta evliliğin sonuçlarının yıkıcı olduğuna dikkati çeken Laraba, "Kız çocuğu sadece eğitimden ve normal yaşamdan mahrum bırakılmıyor, aynı zamanda sağlığı da sıklıkla ciddi şekilde tehlikeye giriyor. Nijerya, şu anda dünyanın en yüksek vezikovajinal fistül vakasına sahip" dedi.

Laraba, Nijerya'nın çocukları evlilikten korumak için yasalarını uluslararası standartlara uygun hale getirmesinin acil ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Son 5 yılda azaldı

Nijerya İstatistik Bürosu (NBS) raporu ülkede 18 yaşından önce evlenen çocuk sayısında düşüş kaydedildiğini ortaya koydu. Raporda yer alan istatistiki verilere göre 2016'da yüzde 44 olarak kaydedilen oran, 2021'de yüzde 30'a geriledi.

Ülkede 20-49 yaş arası her üç kadından biri (yüzde 34) 18 yaşından önce evlendi.

Çocuk yaşta evlendirilen kızların oranı erkeklere göre yüksek

İlk kez 18 yaşından önce evlenen veya birliktelik yaşayan 20-24 yaş grubundaki kadınların oranı yüzde 30 iken aynı yaş grubundaki erkeklerin oranı yüzde 2.

Nijerya'da 18 yaşından önce evlendirilen çocukların oranı ülkenin kuzey eyaletlerinden Bauchi'de yüzde 75, Katsina'da yüzde 73 ve Jigawa'da yüzde 71 iken bu oran, güney eyaletlerinden Enugu'da yüzde 12, Abia'da yüzde 9, Lagos ve İmo'da ise yüzde 8 olarak kayıtlara geçti.

Nijerya'da yabancı mankenlerin reklamlarda oynaması yasaklanıyor

 

ABD, Nijerya'dan kaçırılan 23 milyon doları daha iade edecek

 

Nijerya'da kolera salgını can almaya devam ediyor

 

Nijerya'da terör örgütü Boko Haram'ın kampı imha edildi

 

Nijerya'da çete terörü: 13 rehine kurtarıldı

 

Nijerya'da Lassa ateşinden ölenlerin sayısı 168'e yükseldi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)