BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNihat Ergün sert çıktı----

Nihat Ergün sert çıktı

Nihat Ergün sert çıktı
21 Mart 2013 - 07:15 www.finansgundem.com

Organize Sanayi Bölgesi'ndeki arazileri ellerinde tutup birşey yapmayan işadamlarına Sanayi Bakanı tepki gösterdi

SON dönemlerde işadamlarının organize sanayi bölgelerindeki (OSB) arsaları ileride değerlendirmek için aldığını açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Üzerinde herhangi bir işlem yapılmamış arsaların tahsisini iptal etmeye başladık. Kuluçkaya mı yattın be adam. 10 senedir arsa arayan var, sen üzerinde yatıyorsun” diye kızdı.
ORGANİZE sanayi bölgeleri (OSB) ve sanayi siteleri 2013 yılı yatırım programına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün açıklamaları damga vurdu. OSB’lerden arsa tahsis edip üzerinde işlem yapmayan işadamlarına kızan Bakan Ergün, “Bir yatırımcı arsa ararken, diğeri üzerine yatmışsa olmaz. Uzun zaman önce tahsis edilmiş ancak üzerinde herhangi bir işlem yapılmamış arsaların tahsisini iptal etmeye de başladık” dedi.
İPTALLER DEVAM EDECEK
OSB’lerdeki arsalara, ileride değerlenecek gayrimenkul muamelesi yapılmaması gerektiğinin altını çizen Ergün, şu bilgileri verdi: “Bugün itibariyle 105 OSB’de toplam 1081 adet parsel tahsisi süresi içerisinde yatırımını başlamadığı için iptal edilmiştir. Bundan sonra da tahsis tarihinden itibaren 1 yıl içinde yapı ruhsatı almayan, yapı ruhsatı tarihinden itibaren de 2 yıl içerisinde üretime geçmeyen katılımcılara yapılan tahsisler iptal edilmeye devam edecek.”
1.2 MİLYON İSTİHDAM
Ergün, sanayinin rekabet gücünü artırmak, çevre ve iş güvenliğiyle ilgili sıkıntıları minimize etmek için, OSB çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirterek, “Ne yazık ki geçmişte planlı sanayileşmenin aracı olan OSB’ler plansızlığa mahkum oldular. Biz ise ülkemizdeki OSB sayısını artırmaya çalışırken hem mevcut OSB’lerin niteliğini artırmaya hem de ekonomik açıdan doğru yerlere OSB kurmaya çalışıyoruz. OSB’lerde 1 milyon 200 bin istihdam oluştuğunu düşünürsek, OSB’lerin ne kadar önemli olduklarını daha iyi anlarız” dedi.
DOLULUK ORANI ARTACAK
OSB’lerle ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Ergün, şunları anlattı: “Bakanlık olarak OSB’lerin yönetim yapılarıyla, mevcut OSB’lerin doluluk oranlarını artırmayla, OSB’lerin demiryolu ve liman ağlarına entegrasyonuyla, eğitim sistemiyle ilişkileriyle, ihtisas organize sanayi bölgelerinin sayısını artırmayla ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. Mesela Sanayi Stratejimizde hangi kritik OSB’lere, hangi lojistik bölgelere demiryolu bağlantıları kurulacağıyla ilgili eylemler var ve bu eylemleri takip ediyoruz. 2011 yılından itibaren, OSB’leri daha nitelikli alanlara dönüştürmek amacıyla önemli adımlar attık. Mevcut OSB’lerdeki doluluk oranını artırmak için bedelsiz ve indirimli arsa tahsisi dönemi başlattık. Nisan 2011 tarihinden bu güne kadar tahsis edilen 614 adet parselin; 43’ünde üretime geçilmiş, 110’u inşaat aşamasında ve 466’sı ise proje aşamasındadır.”
Doğu illerindeki OSB’lere büyük ilgi
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki şehirlerde boş parsellere yoğun bir ilgi olduğunu kaydeden Nihat Ergün, “Kendiliğinden oluşmuş sanayi bölgelerinin ıslah OSB kimliği kazanmalarının da önünü açtık, gelen talepleri değerlendirerek 8 adet sanayi bölgesi ıslah OSB olarak tüzel kişilik kazanmıştır. Bunlardan 1 tanesi ıslah şartlarını yerine getirerek normal OSB statüsüne kavuşmuştur” diye konuştu.
185 milyon lira ödenek
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, organize sanayi bölgeleri ve sanayi siteleri 2013 yılı yatırım programı ayrıntılarını yayımladı. Bu yıl yatırım programında yer alan OSB ve Sanayi Sitelerinin altyapı ve üst yapı inşaatları için 185 milyon TL’lik ödenek ayrıldı. 2013 yılında tamamlanacak OSB’lerde 380 yeni fabrika kurulması öngörülüyor. Bu fabrikaların üretime geçmesiyle birlikte 15 bin kişiye yeni istihdam imkanı oluşacak. Tamamlanacak olan 9 sanayi sitesinde ise 4 bin kişinin daha sağlıklı şartlarda çalışması sağlanacak. OSB’lerin sanayicilere daha kaliteli hizmet vermesini kolaylaştıran ve bölgelerin prestij yapıları olan hizmet binalarına da kredi desteği verilmesine başlandı. 6 adet OSB’nin hizmet binaları da yatırım programına alındı.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)