BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaNe zaman endişelenmek lazım?----

Ne zaman endişelenmek lazım?

Ne zaman endişelenmek lazım?
30 Ekim 2013 - 09:16 www.finansgundem.com

Vatan yazarı Ali Ağaoğlu gier ayak Bernanke'den güçlü bir karar beklemiyor...

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde Fed toplantılarının piyasaları nasıl etkileyeceğini kaleme aldı. Ağaoğlu, gitmek üzere olan Bernanke'den herhangi bir karar beklemiyor.

İşte Ağaoğlu'nun o yazısı;
Dün başlayan Fed’in “Açık Piyasa Operasyonları Komite (Federal Open Market Comittee-FOMC)” toplantısı bugün sonuçlanacak. Toplantı sonrasında alınan kararlar bir bildiri ile açıklanacak. Ben Bernanke basın toplantısı yapmayacak. Bernanke son basın toplantısını 17-18 Aralık’taki FOMC toplantısı sonrasında yapacak. Zira Yellen 14 Kasım’da Kongre’nin Bankacılık Komitesi karşısında ilk “savunmasını” yapacak ve ardından da onaylanma süreci başlayacak.

Bugün sona erecek FOMC toplantısından piyasa çok da fazla birşey beklemiyor. Ha keza ben de “Topal Ördek” durumundaki Bernanke’nin gider ayak herhangi bir karar alması zor! Diğer yandan ABD’de dün açıklanan “Perakende Satış verileri” bile beklentilerin altında kalırken, Fed’in bir “daraltma” kararı alması zor. İşler iyi gidiyor olsaydı Bernanke daraltma ile ilgili “zor kararı” yeni başkana bırakmayabilirdi. Ancak veriler buna izin vermedi.

Fed’in parasal genişleme ile ilgili muhtemel bir “daraltma-tapering” kararının en azından 18-19 Mart’taki toplantıya kaldığını düşünen finansal piyasalar özellikle hisse senetleri cephesinde yoluna devam ediyor. Bu yılı böyle bitirme arzusu oldukça kuvvetli. Her ne kadar endekslerde yeni rekorlar kırılıyor olsa da diğer “teknik göstergeler” yeni zirvelerin zorlamayla görüldüğünü ve muhtemel bir düzeltmenin yaklaştığını söylüyor.

Bu savı destekleyen bir diğer unsur da “emtia cephesi”. Madem parasal genişleme Mart 2014’e kaldı, neden emtia fiyatları geriliyor? Kakao gibi küresel arzın yüzde 70’ini bir kişinin kontrol ettiği meta dışında kalan birçok emtia son günlerde hızla değer kaybediyor. Petrol cari seviyelerini korumaya çalışırken, altın ve gümüş sınırlı da olsa yükselirken; başta bakır ve endüstriyel metaller olmak üzere birçok emtia ama özellikle de tarımsal emtia değer kaybediyor, fiyatları düşüyor!

Hem gıda hem de etanol üretiminde kullanılan mısır, pamuk ama özellikle de kahve fiyatları gerilerken, bakır fiyatları tutunmaya çalışıyor. Buna karşın diğer endüstriyel metaller ya yükselemiyor ya da düşüyor! Madem Fed parasal genişlemeyi daraltma kararını Mart’a erteledi, emtia fiyatları neden bunun tadını çıkar(a)mıyor?

Bana göre tek açıklaması var: Küresel ekonomi, hisse senedi endekslerinin “söylediği” kadar güçlü değil! Çin; gerek para piyasasına müdahale, gerekse de düşük emtia fiyatlarının sağladığı avantajlar nedeniyle bundan memnun. En azından sesini çıkarmıyor. Hedge fonlar da şimdilik hisse senedi piyasaları ile meşgul olduklarından bu piyasalara dönmüyorlar. Hisse tarafında bir düzeltme/gevşeme olduğunda emtia piyasalarının nasıl bir tepki verdiğini yakından izlemek gerek!

Hisselerdeki fonlar buradan çıkıp emtiaya giriyorlarsa ne alâ. Yok eğer hisseler düşerken, emtia fiyatları da düşüyorsa işte o zaman küresel büyüme konusunda endişelenme vaktidir!
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)