BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkNBG - Eurobank birleşmesi askıya alındı----

NBG - Eurobank birleşmesi askıya alındı

NBG - Eurobank birleşmesi askıya alındı
08 Nisan 2013 - 09:43 www.finansgundem.com

Yunan hükümeti hafta sonu yaptığı açıklamada ülkenin en büyük iki bankası NBG ile Eurobank'ın birleşmesini askıya aldığını duyurdu...

Finanbank'ın yüzde 77,23'üne sahip olan National Bank of GreeceETE.AT -11.11% ve Eurobank'ın birleşmesi halinde yardım paketinin kurtarabileceğinden çok daha büyük bir bankanın ortaya çıkacağından ve sistemsel risk yaratacağından endişe edilirken her iki bankanın sermaye artırım planlarının başarısız olması ardından hükümetin böyle bir karar aldığı belirtiliyor.
Yunanistan Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, iki bankanın birleşmeleri için geçen yıl başlatılan sürecin dondurulduğunu ve iki bankanın ayrı ayrı yeniden sermayelendirilmeleri sürecinin yakında başlayacağını belirtti. Yeniden sermayelendirmenin bu bankaları etkin şekilde devlet kontrolüne sokması bekleniyor.
Euro Bölgesi ve IMF tarafından Yunanistan'a verilen 173 milyar euroluk (403 milyar lira) son yardım paketinin 50 milyar euroluk kısmı ülkenin dört büyük bankasının yeniden sermayelendirilmesine ve bazı küçük bankaların tasfiyesine ayrılmıştı. Yardım paketinin şartlarına göre bankaların idari bağımsızlık için sermaye gerekliliklerinin en az yüzde 10'unu özel sektörden karşılaması gerekiyor.
BÖLGENİN EN BÜYÜK BANBKASI OLACAKTI
Yunan bankalarının konsolidasyonu çerçevesinde NBG ile Eurobank'ın birleştirilerek 180 milyar euro değerinde Yunanistan'ın ve Güney Doğu Avrupa'nın en büyük bankasının kurulması planlanıyordu. Anlaşma geçen yıl Ekim ayında duyurulmuş ve hissedarlar ile Yunanistan ve Avrupalı düzenleyici kurumlar tarafından onaylanmıştı.
Şubat ayında her iki bankada hisse değişimleri yapılırken birleşmenin bu yılın Haziran ayında bitirilmesi bekleniyordu. Fakat Yunanistan'da bankaların yeniden sermayelendirilmesi programının son günü Nisan'ın sonuna yaklaşılırken NBG ve Eurobank'ın birleşme için gerekli olan parayı denkleştiremeyeceği de gittikçe kendini belli etti.
Yunanistan Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, her iki bankanın birleşmesi için sermaye gerekliliğinin en azından yüzde 10'unu özel sektörden elde edemeyeceklerinin NBG tarafından kendilerine iletildiği ifade edilerek "Bunun sonucunda finansal istikrar fonu her iki banka için yeniden sermayelendirme sürecine başlamış olup ana hissedarları durumuna gelmiştir" denildi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)