BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNATO Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesi: İsveç ve Finlandiya birliğe davet edildi----

NATO Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesi: İsveç ve Finlandiya birliğe davet edildi

NATO Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesi: İsveç ve Finlandiya birliğe davet edildi
29 Haziran 2022 - 13:08 www.finansgundem.com

NATO Liderler Zirvesi geleneksel aile fotoğrafının çekilmesi ile başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da NATO Liderler Zirvesi kapsamında çekilen aile fotoğrafında yer aldı.


İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde resmi oturum başladı. NATO, İsveç ve Finlandiya'yı ittifaka davet etme kararı aldı. Sonuç bildirgesinde Rusya'nın en büyük tehdit olduğu vurgulandı. NATO ayrıca Çin'i uluslararası düzeni baltalamakla suçladı. Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA DAVET EDİLDİ

NATO'dan zirveye ilişkin önemli bir açıklama geldi. Dün Türkiye'nin vardığı mutabakat sonrası Finlandiya ve İsveç'in davet edildiği bildirildi.

Mutabakat dünya basınında "Erdoğan'ın zaferi" olarak yorumlanmıştı.

NATO'nun sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:

İsveç ve Finlandiya'yı ittifaka davet etme kararı aldık. Rusya ile kötüleşen ilişkileri yansıtan yeni bir stratejik konsepti kabul ettik. Savunma ve caydırıcılığımızı büyük ölçüde güçlendireceğiz.

Müttefiklerimizin güvenliğine en büyük ve doğrudan tehdit Rusya'dır.

Madrid zirvesinde yeni stratejik konsept kabul edildi. Rusya derhal savaşa son verip Ukrayna'dan çekilmeli. Ukrayna'nın savunma sektörünü modernize edecek şekilde desteğin artırılmasına karar verdik.

Enerji güvenliğimizi artıracağız, askeri kuvvetlerimiz için güvenilir enerji kaynakları sağlayacağız. Rusya'nın saldırganlığı karşısında Ukrayna'ya siyasal ve sahadaki desteğimizi artıracağız.

Çıkarlarımızı, güvenliğimizi ve değerlerimizi sınayan Çin, kurallar üzerine inşa edilmiş uluslararası düzeni baltalıyor.

"RUSYA TEHDİDİNE DİKKAT ÇEKİLDİ"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg zirvenin sonuç bildirgesinin yayımlanmasının ardından kameraların karşısına geçti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefiklerin yeni Stratejik Konsept belgesini kabul ettiğini duyurdu.

Stoltenberg şu ifadeleri kullandı:

Yeni konseptte Rusya tehdidine dikkat çekildi. Rusya, 2010’daki stratejik konseptte dış ortak iken şimdi direkt tehdit olarak tanımlanıyor.

Finlandiya ve İsveç'i ittifaka davet etme kararı aldık. Finlandiya İsveç ve Türkiye arasındaki mutabakat bunu mümkün kıldı. Bu nedenle Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum.

NATO üyeleri Ukrayna'ya kapsamlı destek paketini güçlendirme konusunda mutabık kaldı.

Stoltenberg sözlerini şöyle sürdürdü:

İsveç ve Finlandiya'nın adaylık sürecinin hızlı ilerlemesini bekliyoruz. Ukrayna'nın adaylığı konusunda kapımız açık olacak.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği zirveye, NATO üyesi 30 ülkenin devlet veya hükümet başkanları ve davetli ülke statüsüyle Hint-Pasifik'ten Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, Güney Kore, Avrupa'dan Finlandiya, İsveç, Avusturya, İrlanda, Malta, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Bosna Hersek ve Gürcistan, Kuzey Afrika'dan da Ürdün ve Moritanya katıldı.
Zirve için Madrid'e gelen 44 ülkeden 41'i devlet veya hükümet başkanı düzeyinde temsil edilirken, ülkelerin dışişleri ve savunma bakanları da hazır bulunuyor.


Zirvede geleneksel aile fotoğrafı da çekildi.

JOHNSON'DAN TÜRKÇE 'ÇOK GÜZEL' MESAJI

Zirve başlamadan kısa süre önce ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ve İngiltere Başbakanı Johnson ile ayaküstü sohbet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Biden ile ayaküstü sohbetine sonradan katılan İngiltere Başbakanı Johnson'ın Türkçe "Çok güzel" dediği anlar iki lideri kahkahaya boğdu. 3 liderin sohbeti kameralara böyle yansıdı.


PEK ÇOK LİDERLE İKİLİ TEMASLARDA BULUNULACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden ile görüşmesinin Türkiye saati ile 18.45'te başlaması öngörülüyor.

ZELENSKİY OTURUMA KATILDI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin video konferans aracılığıyla, Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın bizzat Madrid'e gelerek katıldığı ilk oturumun ardından "Madrid Stratejik Konsepti" adıyla NATO'nun gelecek 10 yılındaki yol haritasının belirleneceği ve yaklaşık 15 sayfa olduğu belirtilen metin üzerindeki tartışmalara geçilecek

Finlandiya ve İsveç'ten 33 teröristin dosyaları bekliyor

 

Erdoğan, Macron ile görüştü

 

Akşener'den NATO tepkisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)