BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMurat Kurum: Tarihin en büyük kentsel dönüşümünü yapacağız----

Murat Kurum: Tarihin en büyük kentsel dönüşümünü yapacağız

Murat Kurum: Tarihin en büyük kentsel dönüşümünü yapacağız
02 Şubat 2024 - 16:35 www.finansgundem.com

Cumhur İttifakı'nın İBB Başkan adayı Kurum, dirençli bir İstanbul vadettiklerini belirterek, "650 bin konutluk İstanbul tarihinin en büyük deprem dönüşümünü İstanbullu kardeşlerimizle, vatandaşlarımızla birlikte gerçekleştiriyor olacağız" dedi.

Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayı Murat Kurum, yerel seçim çalışmaları kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın eşlik ettiği Kurum, Türkiye'deki 272 istasyondan alınan gerçek zamanlı deprem verilerinin işlendiği panelleri de gözlemledi.

Kurum, depremle ilgili, "Ülkemiz bir deprem ülkesi ve bu manada geçen yıl 58 bin deprem meydana gelmiş. Tabii Maraş depremleri sebebiyle olağanın üstünde bir deprem sayısı ama normal şartlarda da yaklaşık 18-20 bin deprem her yıl ülkemizde oluyor. Marmara özeline baktığımızda da 800 ile 1000 arası depremi her yıl biz Marmara'da yaşıyoruz. Tabii irili ufaklı birçok deprem oluyor. Bazılarını hissediyoruz, bazılarını hissetmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Deprem riskiyle birlikte tsunami tehlikesinin de varlığına dikkati çeken Kurum, "Bu manada bir deprem şehri olduğumuz kadar aynı zamanda tsunami tehlikesi de oluşan, depremlerle birlikte yaşama riskimiz var. Kandilli Rasathanemiz, buradaki kıymetli hocalarımız da gerek deniz seviyesindeki değişikliği, tsunami tehlikesini, gerekse depremlerin anlık burada dijital manada tespitlerini yapıyorlar." dedi.

"Olası afetlere, tsunami riskine karşı da tedbirlerimizi almak durumundayız"

Üniversiteler ve araştırma merkezleriyle 1 Nisan itibarıyla kurmak istedikleri işbirliklerinden bahseden Murat Kurum, şöyle devam etti:

"Öncelikle erken uyarı sistemleriyle birlikte İstanbul'da en kritik, en önemli binalardaki izolatör sisteminden tutun da buradaki verilerin direkt o binalara, büyükşehir belediyesi sistemine aktarılması...Bu manada gerek doğal gaz hatlarında yapılması gerekenler, gerek ulaşım hatlarında yapılması gerekenleri dijital İstanbul anlayışıyla inşallah birleştirmiş olacağız. Tabii ki kalıcı çözümleri deprem dönüşümüyle, kentsel dönüşümle birlikte atarken bir de olası depremlere karşı yapmamız gerekenleri yine hocalarımızla birlikte çalışıyor olacağız. Gerek bu alanda eğitim yapmış uluslararası kabulü olan hocalarımızla, gerek üniversitelerimizle bu çalışmaları yaparak biz, olası afetlere, tsunami riskine karşı da tedbirlerimizi almak durumundayız. Bunu el birliğiyle, bilimin ışığında, bilim insanlarıyla beraber yapacağız. Hocalarımızın da bugün fikirlerini bir kez daha almış olduk. Onlar da milletimizin, İstanbulluların farkındalığının geliştirilmesi, bu sürece katkı sağlamak adına her türlü özveriyi zaten gösteriyor. Bundan sonra da inşallah İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle yapacağımız bir protokolle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile artık iç içe, tüm verileri alan, tüm verileri anlık aktaran, bu verilere ilişkin tespitleri, tedbirleri alan bir belediyemiz, belediye anlayışımız olacak ve el birliği içerisinde bu süreci yönetiyor olacağız."

Gazetecilerin olası İstanbul depremine hazırlık projelerini sorduğu Kurum, tanıtım programını hatırlatarak, "Türkiye Yüzyılında İstanbul vizyonu" ismiyle, 10 başlıkta projelerini açıkladıklarını söyledi.

"11 ilimizde 50 bini aşkın canımızı yitirdik"

Dirençli bir İstanbul vadettiklerini, olası afetlere karşı lojistik, arama kurtarma ve toplanma alanlarının altyapı planlamaları ile arama kurtarma ekipleri sayısının arttırılması, itfaiye istasyonları ve helikopter pistlerinin hazırlanması çalışmalarını yaptıklarını aktaran Kurum, "Bunun dışında da kalıcı çözümleri ortaya koymak adına, evet erken, işte 7-10 saniye haber alabiliyoruz ama, sonuçta bu farkındalığı ve bilinci arttırırken bir taraftan da kalıcı çözümleri ortaya koymak durumundayız. Taşın altına elimizi koyacağımız 650 bin konutluk İstanbul tarihinin en büyük deprem dönüşümünü de inşallah İstanbullu kardeşlerimizle, vatandaşlarımızla birlikte gerçekleştiriyor olacağız." diye konuştu.

İşbirliklerinden bahseden Kurum, şunları dile getirdi:

"Gerek KİPTAŞ eliyle 'Yarısı büyükşehir belediyesinden' dediğimiz, gerek özel sektör-vatandaş işbirliğine destek verdiğimiz projelerle, gerekse 100 bin kiralık konutla birlikte kentsel dönüşüm alanındaki vatandaşlarımızı rezerv alanlarda ikame ettiğimiz, onları geçici süreyle oraya taşıdığımız ve bir desantrilizasyon anlayışıyla dönüşüme, her alanda bu çalışmaları yapıyor olacağız. Beş yılda acilen dönüştürülmesi gereken konutların bir an önce dönüştürülmesi ve 1,5 milyon olduğunu tespit ettiğimiz riskli konutların da önümüzdeki 10 yıl içerisinde tamamen dönüşmesi hedefiyle, anlayışıyla bu çalışmaları yapacağız. İstiyoruz ki annelerimiz, babalarımız, evlatlarımız yastığa başını koyduğunda huzurla, güvenle uyusun. Bunu da inşallah bilim insanlarımızla birlikte yapacağız. Onların fikirleri, önerileri, görüşleri doğrultusunda yapacağız. El birliği içerisinde İstanbul'umuzu olası depremlere hazırlayacağız. Bu vesileyle bir kez daha depremde hayatını kaybetmiş tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum. 6 Şubat geliyor, 11 ilimizde 50 bini aşkın canımızı yitirdik. Oradaki kardeşlerimizin acıları hala dün gibi taze. Oradaki tüm vatandaşlarımıza da tekraren geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum."

Haluk Özener: "Yarın deprem olacakmış gibi hazırlanmamız gerekiyor"

Prof. Dr. Haluk Özener de, İstanbul yönetimine talip olan bir belediye başkan adayının kurumlarına yaptığı ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getirerek, Kurum'un İstanbul'un en büyük gerçeği olan olası bir Marmara depremine gösterdiği öneme vurgu yaptı.

Kurum'a Marmara'yla ilgili olası deprem risklerini aktardıklarını ve çalışmalardan bahsettiklerini anlatan Özener, olası İstanbul depremiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Tüm dünyadaki bilim insanlarının büyük bir çoğunun da söylediği gibi, Marmara'da bir sismik boşluk var, bu depremin yaklaşık büyüklüğünü söyleyebiliyoruz ama zamanını söyleyemiyoruz. Dolayısıyla benim her zaman söylediğim gibi biz depremin ne zaman olacağından çok, biz buna ne kadar hazırlıklı olacağız, o yönde çabaların olması gerekiyor. Deprem bir gün gelecek ama ne zaman gelecek? Ümit ederim biz hazırken gelir, olabildiğince hazırlanmışken gelir. 99'dan beri ülkemizde birçok çalışma yapıldı, hala da yapılıyor. Ama dediğim gibi bu çalışmaların artarak sürmesi lazım. Çünkü depremin ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Bu çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürülmesinde büyük fayda görüyorum."

"Bir depremi, 'Artçısı gelecek mi?' diye lütfen düşünmeyelim"

Özener, bir soru üzerine, Marmara'nın bütün bilim insanları için bir odak noktası olduğunu, dünyadaki birçok bilim insanının burada çalıştığını, Türk bilim insanlarının da çok başarılı çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, "Ama bu deprem biliminde, izin okulda okuduğunuz, öğrendiğiniz gibi, hani, '250 yıl sonra, 400 yıl sonra olacak' diye kesin bir doğru yok. Depremin büyüklükleri de tartışılıyor. Marmara'daki fayın tek parça mı, üç parça mı kırılacağı tartışılıyor. Birçok konu var tartışılan. Bunlarla uğraşmamamız lazım. Yani yarın deprem olacakmış gibi hazırlanmamız ama psikolojimizi de bozmamamız gerekiyor." diye konuştu.

Önceki günlerde İstanbul'da yaşanan 3 büyüklüğündeki depremin öncü olup olmadığının sorulması üzerine de Özener, şu yanıtı verdi:

"Marmara'da her yıl 800 ile 1000 arasında deprem oluyor. 4 ve 5'in üstünde olan yılda 4-5 tane depremimiz var. Yani dolayısıyla Marmara'nın olağan sismik aktivitesi içinde kabul edebiliriz. Biz şunu söyleyemiyoruz bilim insanları olarak; olan bir depremin anca bunun bir öncü depremi olduğunu, arkasından büyük bir deprem gelirse söyleyebiliyoruz. Yani böyle bir mekanizma yok. Yani, 'Bu deprem öncüdür' diyemiyoruz. Bakın 5'lik deprem oldu Mudanya açıklarında, güney kollu bir deprem oldu. Artçılar oldu, söndü. Yani Marmara'da bu büyüklükte depremler oluyor. Dolayısıyla hani olan bir depremi, 'Artçısı gelecek mi?' diye lütfen düşünmeyelim, biz olabildiğince bu depreme hazırlanalım. Yoksa bu psikolojiyle yaşanmaz."

İBB Başkan adayı Kurum: Çekmeköy'ün, İstanbul'un 39 ilçesinin sorunlarını bitirelim

İBB Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçim çalışmaları kapsamında Çekmeköy'de STK temsilcileri, iş insanları, kanaat önderleri ve muhtarlarla bir araya geldi.

Çekmeköy'e gösterecekleri ilgiden bahseden Kurum, ilçenin sorunlarıyla belediye başkanından önce İBB Başkanı olarak kendisinin uğraşacağını, çok yakında ilçelere dair projeleri de açıklayacaklarını kaydetti.

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz'la hazırladıkları projelere değinen Kurum, Çekmeköy'deki tüm trafik sorununu bitireceklerini dile getirdi.

Kurum, hemen ilk iş olarak CHP'li büyükşehir belediye yönetiminin hafriyat döktüğü, kapattığı Sancaktepe-Yenidoğan metro hattını süratle yeniden başlatacaklarını kaydederek, "Çekmeköy'ün insanında bıraktıkları bu kötü hatırayı hafızalardan sileceğiz. Çekmeköy'ün başı öne eğilmeyecek." ifadelerini kullandı.

Taşdelen'de her geçen gün daha da artan trafiği hızla çözeceklerini belirten Kurum, "İBB'nin 5 yıldır hiçbir şey yapmayıp sadece algı ve reklamını yaptığı tünel kavşağını revize edeceğiz. En kısa sürede Taşdelen'e kavuşturacağız." dedi.

Kurum, "Neveser konaklarının oradaki trafiği yerin altına alacaklarını, Çekmeköy'ün iki yakasını tamamen birleştirip ilçeye 12 bin metrekare bir meydan kazandıracaklarını" ifade ederek, "Böylelikle yolun iki yakası birbirine kavuşacak ve benim Çekmeköylü kardeşim huzur içerisinde o meydanda derin bir nefes alacak." diye konuştu.

Kuzey Marmara Otoyolu'ndan 2. köprüye giden bağlantı yolunda Alemdağ-Çatalçeşme çıkışını vereceklerini aktaran Kurum, buradan Çekmeköy'ün içine trafik sokmadan TEM Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu'na bağlantıyı sağlamış olacaklarını aktardı.

Öğrencilerin, bir araya geldikleri programlarda burs miktarını biraz artırmalarını istediklerini hatırlatan Kurum, "Hemen orada Ahmet Başkanımla bir karar aldık ve bursumuzu 7 bin liraya çıkardık. Bizde tabii müjde bitmez. Çekmeköy'ün gençleri öyle istiyor ama biz 7 bini de gençlerimiz için az görüyoruz. Tüm İstanbul'un gençleri duysun. 1 Nisan'dan itibaren İBB olarak gençlerimizin burs miktarını 10 bin liraya çıkaracağız. Her yıl bu rakamı arttıracağız." şeklinde konuştu.

"Ben Cumhuriyet Halk Partili kardeşlerimizin de oyuna talibim"

Sokaktaki herkesin, kendilerinin vizyonunu, projelerini, yatırımlarını konuştuğunu dile getiren Kurum, "Cumhuriyet Halk Partisine gönül vermiş kardeşlerimize, hemşehrilerimize seslenmek istiyorum. Ben Cumhuriyet Halk Partili kardeşlerimizin de oyuna talibim. Ama yanlış anlaşılmasın bu asla öyle kuru kuruya bir talep değil. Çünkü bu talep tek taraflı bir şey değil. Tam aksine karşılıklı gönül sözleşmesi olacak." diye konuştu.

Kurum, gittikleri her yerde CHP'li kardeşleriyle çok samimi, içten sohbetler yaptıklarını kaydederek, "Biz herkesle sohbet ediyoruz, herkesi dinliyoruz. Ben oy istiyorum. Kimi olmaz, kimi bakarız, kimi hayırlısı diyor ama bana kimse sırtını dönüp gitmiyor. Mevcut İBB yönetiminin kullandığı dil, hiçbir Cumhuriyet Halk Partili hemşehrimiz tarafından öncelikle tasvip edilmiyor. Sohbet ediyoruz, beni de sıkı bir şekilde eleştiriyorlar yeri geliyor. Ben de söylediklerine dair notumu hemen orada alıyorum." ifadelerini kullandı.

"Hırsları, hesapları var, dertleri yok"

Kurum, kendisini durdurup konuşan CHP'li seçmenlerin "Murat Bey bizim adayların sizden farkı nedir? Onlar da bir aday neticede. Siz belediyecilikte çok iyisiniz. Bizimkiler bir türlü bu seviyeye çıkamıyor." dediğini aktardı.

"Bu sözleri duyunca, rakibimiz kötülendi diye sevinmemiz gerekir mi? Gerekmez" diyen Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben hakikaten bu duruma CHP'li dostlarımız adına çok üzülüyorum. Neden üzülüyorum biliyor musunuz? Cumhuriyet Halk Partili halkımız İBB yönetiminin başarılı olmasını istemezler miydi? İsterlerdi. Şöyle gururla oy verdikleri insanların icraatlarını anlatmak istemezler miydi? Elbette ki isterlerdi. Şöyle yüzyıl konuşulacak bir eser yapsalardı da CHP'li dostlarımız da gururla anlatsalardı fena mı olurdu. Fena olmazdı açık söylüyorum. Bunlar maalesef iş dışında her işle uğraştıkları için yapamazlar. Çünkü hırsları, hesapları var dertleri yok. İstanbul'a dair planları, projeleri, hayalleri yok. Mevcut yönetimdeki lafta, sözde gösterdikleri o azmi işte oluşta, icraatta gösteremediler. Boş vaatlerde gösterdikleri gayreti hizmette, eserde gösteremediler. Çamur atmada gösterdikleri kararlılığı bu milletin, Çekmeköylü kardeşimin derdine koşmakta gösteremediler."

Kurum, hikayenin sonunda da bu aziz milletin umudunu tükettiklerini belirterek, "CHP'ye gönül vermiş, sesimizin ulaştığı tüm hemşehrilerimizden özellikle oy istiyorum. Gelin el ele verelim bu gidişata dur diyelim. Gelin omuz omuza verelim, hep birlikte üretelim. Çekmeköy'ün, İstanbul'un 39 ilçesinin sorunlarını bitirelim. İstanbul'u depreme hazırlayalım. İstanbul'daki trafik çilesini bitirelim. Gelin marka projelere hep beraber gururla imza atalım." şeklinde konuştu.

Sadece Cumhur İttifakı'na gönül verenleri değil İstanbul sevdalısı herkesi muhteşem eserleriyle gururlandıracaklarını dile getiren Kurum, "İstanbulluların başı öne eğilmeyecek. İşte bu yüzden biz herkesin İstanbul'u için her İstanbullunun oyuna talibiz. Desteğine, duasına talibiz." dedi.

Programa AK Parti İstanbul Milletvekili Ümmü Gülşen Öztürk ile Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz da katıldı.

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini anlattı

 

Murat Kurum'dan İstanbul kulüplerine ziyaret

 

AK Parti'nin İstanbul adayı Murat Kurum'dan ilk mesaj

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selami Bakır03 Şubat 2024 00:23

    İmamoğlu'nun seçilememesi İstanbul için büyük kayıp olur. Murat Kurum'u beğenmiyorum.

  • Osman Kuruca02 Şubat 2024 18:03

    Vatandaş olarak soruyorum. Neden sadece İSTANBUL! Ha anladım. Orada büyük rant var. Mütaahhitler hazır.