BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMossad Başkanı'ndan İran çıkışı----

Mossad Başkanı'ndan İran çıkışı

Mossad Başkanı'ndan İran çıkışı
24 Aralık 2022 - 18:20 www.finansgundem.com

Mossad Başkanı Barnea,“İran'ı Rusya'ya gelişmiş silah tedariki çabaları için, uranyum zenginleştirme projesini ve dost Müslüman ülkelere yönelik saldırılarını yoğunlaştırma yönündeki gelecekteki niyetlerine karşı uyarıyoruz." dedi.

İsrail dış istihbarat servisi Mossad Başkanı David Barnea, İran'ı hedef alarak nükleer konusunda uyarıda bulundu.

Barnea, Batı ülkelerine hitaben yaptığı halka açık bir konuşmada, İran'la nükleer anlaşmayı yeniden canlandıracak anlaşmalara varmak için devam eden girişimleri ‘bir tür saçmalık’ ve ‘boşuna’ olarak nitelendirdi.

Şarku’l Avsat'ın haberine göre Barnea, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un ofisinde perşembe akşamı yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“İran'ın Rusya'ya gelişmiş silah tedarikini derinleştirme ve genişletme çabalarına, uranyum zenginleştirme projesini genişletme ve bölgedeki dost Müslüman ülkelere yönelik saldırılarını yoğunlaştırma yönündeki gelecekteki niyetlerine karşı uyarıyoruz. Batı'da, İran'la bir anlaşma imzalamak için saçma sapan bir arayış içinde olan ve İran'ın anlaşmanın kendisinde yer alan yalanlarını pervasızca görmezden gelen unsurlar var. Geçen yıl burada söylediğim gibi; İran'ın önümüzdeki yıllarda nükleer silahlara sahip olmayacağına dair taahhüdümü yineliyorum. Bu benim ve Mossad'ın taahhüdüdür.”

Barnea, Mossad'ın İran’ın nükleer projesini engellemek için Tahran'a karşı yürüttüğü operasyonlara övgüde bulunurken bu amaçla Mossad’a ayrılan bütçelerde artış talep etti. Barnea açıklamasında şunları söyledi:

“Muazzam zorluklarla yüzleşmek için çeşitlilik, görüşlere ve fikirlere açıklık, yenilikçilik ve kurnaz düşünme yoluyla üstün gelmeli ve ayırt edilmeliyiz. Cihazın gücü, tüm bileşenlerinin gücüne bağlıdır. Ancak bunu yapmak için birinci sınıf elektronik, siber ve dijital teknolojiye ve elbette mükemmel zekaya sahip olmamız gerekir. Bu da yeterli değil çünkü bu gelişmiş makinenin en üst düzeyde çalışması için mükemmel bir genel merkeze ve güçlü bir lojistiğe de ihtiyacımız. var.”

Barnea, geçen eylül ayında İran'da ‘ahlak polisi’ tarafından alıkonulan Mahsa Amini adlı genç kadının ölümü sonrasında patlak veren protestolara yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:

“İran'da halk protestolarının patlak vermesinin üzerinden 100 gün geçti ve halk güçleri her şeye rağmen zayıflamıyor. İran rejimi, ayrım gözetmeksizin kadınları ve çocukları vurarak sınırsız bir vahşetle protestolarla başa çıkmayı seçti. Eylemcilerin yüzlercesi sokaklarda çaresiz ve savunmasız bir şekilde öldürüldü.”

İsrailli siyasi kaynaklar, İran'ın uzay programını daha sonra 4 bin kilometre menzilli nükleer savaş başlıkları taşıyabilecek balistik füzeler üretmesini sağlayacak teknolojiler geliştirmek için kullandığını aktarmıştı. Haaretz gazetesi de perşembe günü, Tel Aviv'deki siyasi kaynaklar arasında İran'ın motorlarına ve katı yakıt tanklarına ilişkin her başlıkta gelişmiş yetenekler kullanarak uydu fırlatmak amacıyla ‘Zulcenah’ ve ‘Kaim-100’ modelleri olmak üzere iki füze geliştirdiğine dair tahminler olduğunu bildirdi. İran'ın bu iki füzenin kullanımından askeri kullanımları lehine dersler çıkarabileceğini kaydetti. Bu durumda, böyle bir füze yarım tonluk bir savaş başlığı taşıyabilir ve 4 bin kilometre menzile sahip olabilir ki bu İran'ın elindeki mevcut füze cephaneliğinden çok daha uzun bir menzil. İsrail'in tahminlerine göre böyle bir kıtalararası füzenin geliştirilmesi, ‘İran’ın İsrail'e saldırma kabiliyetini derinleştirecek ve Avrupa ülkelerini menziline çekecek olan stratejik hedefini’ oluşturuyor. İran geçen ay ve haziran ayında iki füze üzerinde testler yaptı.

İsrail'in geçen yıl bu füzeler için mobil rampalar geliştirme niyetini açıklamasının ardından İran'ın uzay programıyla ilgili önceki ipuçlarını beklediğini ve bu tür bir gelişmenin, özellikle İran askeri sanayisine bağlı şirketler söz konusu füzeleri geliştiriyorsa, ‘sivil görevlere değil askeri amaçlara uygun’ olduğu vurgulandı.

İsrail'in bu tahminlerine göre, nükleer bomba taşıyabilecek füzelerin geliştirilmesi, ‘İran'ın uranyum zenginleştirme çabalarına paralel olarak geliştirmekte olduğu ana eksenlerden biri’ olarak görülüyor. Ancak İran'ın nükleer programının ilerleyişi konusunda bir karar vermekten halen çok uzak olduğu ve böyle bir karar alsa bile bir füzenin nükleer savaş başlığı taşımaya uygunluğunun uzun zaman alan karmaşık bir mesele olduğu görülüyor.

Eski Mossad Başkanı, İran'ın nükleer programını sürdürdüğünü iddia etti

 

Mossad Başkanı'nın bilgileri sızdırıldı

 

Flaş iddia: Mossad, İran üst yönetimine mi sızdı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)