BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMoody's'in Türkiye şifreleri----

Moody's'in Türkiye şifreleri

Moody's'in Türkiye şifreleri
18 Ağustos 2014 - 06:59 www.finansgundem.com

Moody's siyasi belirsizlik varsa Türkiye için risk var diyor... Peki bu siyasi belirsizlik nasıl düzelecek...

Moody's geçtiğimiz hafta skandala dönen Türkiye raporunu Cuma günü nihayet açıkladı. Açıklanan raporda not değişikliği mesajı verilmese de Moody's Türkiye'deki siyasi belirsizliğe dikkat çekti.

Milliyet yazarı Yaman Törüner bugünkü yazısında, yabancıların beklentilerinin Mehmet Şimşek ve Ali Babacan'ın görevde kalması olduğunu yazdı. Peki bundan sonra ne olacak?

İşte Yaman Törüner'in yazısı;
Moody’s siyasi belirsizlik ortadan kalkıncaya kadar Türkiye’nin mevcut ekonomik kırılganlığının düzelemeye-ceğini söyledi. Bu açıklama üzerine, cuma günü döviz kurları yükselişe geçti, doların değeri 2.16’yı aştı.

Görüştüğüm yabancı yatırımcı ve otoriteler, Türkiye’nin bundan sonraki iç ve dış politikasının nasıl şekilleneceği ile ekonomi yönetiminin kimlere teslim edileceği konularındaki belirsizlik üzerinde özellikle duruyorlardı. Moody’s’in açıklaması, yabancıların görüşlerini yansıtıyor.

Yabancıların beklentisi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile ekonomiden sorumlu bakan Ali Babacan’ın görevlerine devam etmesi yönünde. Yabancılar bu iki bakanın kararlarına güvendikleri gibi onlardan rahatça bilgi alabildiklerini belirtiyorlar.

Liderliğimiz istenmiyor

ABD bir süreden beri Ak Parti Hükümeti ve Tayyip Bey’le ilişkileri askıya almıştı. Tayyip Bey’in Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte ABD, ilişkilerde eskiyi tamamen unutan beyaz bir sayfa açtı. Bundan sonra Tayyip Bey’den ABD karşıtlığını körüklemeyecek bir politika bekleniyor.

İsrail ile ilişkilerin düzelmesi ise zaman alacak. Yabancılar, Türk Cumhurbaşkanı’nın ‘halife’ ya da ‘mehdi’ gibi davranmasını, İslam Alemi’nin başına geçmek istemesini kabul edemiyorlar ve mevcut hükümetin çeşitli dış politika hataları yaptığından bahsediyorlar.
Şu anda Suudi Arabistan’da, Mısır’da, İsrail’de ve Suriye’de Türk büyükelçilikleri kapatılmış durumda. Irak’ta bir büyükelçiliğimiz olmasına karşın, Başbakan Maliki ve Irak yönetimi büyükelçiliğimizle görüşmüyordu. Yeni Irak başbakanının, bu ilişkiyi düzeltip düzeltmeyeceği ise bilinmiyor.

Öte yandan Irak Özerk Bölgesi’nin başkenti Musul’da bulunan büyükelçi ve diplomatlarımız İşid’in elinde, serbest bırakılmadılar ve akıbetleri bilinmiyor. Kısacası Orta Doğu’da neredeyse yok gibiyiz.

Yabancı devletler artık Türkiye’den çok Orta Doğu’daki kaos ile ilgililer. Türkiye’nin dış politikasının da kendi görüşleri paralelinde yürütülmesini istiyorlar.

Dış politika belirleyici olacak

Yabancıların bundan sonra ülkemizle olan ekonomik ilişkilerini de iç ve dış politikamızdaki tercihler belirleyecek. Türk Hazinesi’nin, bankalarının ve özel sektörünün dış borçlarını yenileme ihtiyacı var.

Şu andaki dış borçlarımız, iflasını açıklayan Arjantin’in üç katından fazla. Yine bütçedeki faiz dışı fazlanın devam ettirilebilmesi için özelleştirmelerin devam etmesi, özelleştirilmenin devam edilmesi için de yeterli dış kaynak gerekiyor. Yabancılar ekonomik istikrarın sürdürülebilmesinin dış politikada düzeltmeler yapılmasına ve ekonomi yönetiminin güven vermesine bağlı olduğunun altını çiziyorlar. Moody’s’in açıklamaları da bunu gösteriyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)