BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMoody's'den çok kritik Türkiye açıklaması----

Moody's'den çok kritik Türkiye açıklaması

Moody's'den çok kritik Türkiye açıklaması
04 Kasım 2014 - 11:44 www.finansgundem.com

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's dış kırılganlıkların Türkiye'nin kredi notu üzerinde baskı yaratacağını açıkladı

Moody's Investors Service, dış kırılganlıkların Türkiye'nin Baa3/negatif olan ülke kredi notu ile bankalar ve şirketlerin kredi profilleri üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğini bildirdi.

Bugün, "Dış kırılganlıklar ülke, bankacılık, şirket kredi profilleri üzerinde baskı yaratıyor" başlıklı rapor yayınlayan Moody's, son 4 yılda Türkiye'nin ekonomik büyümesinin dışarından finanse edilen iç talep ile yönlendiğini belirterek, yayınladığı raporda bu dış finansmana bağımlılığın etkilerinin değerlendirdi.

Türkiye'nin yabancı seraye girişlerinde oynaklıktan kaynaklı risklerinin son dönemde ortaya çıkar jeopolitik riskler ve devam eden yurtiçi politik belirsizliklerle arttığını belirten Moodys, bunun yanı sıra Fed'in gelecek yıl kısa vadeli faiz oranlarını artırma hedefinden kaynaklı global likidite azalmasının da Türkiye için riskleri artırdığını vurguladı.

Moody's bu zorlukların Türkiye'nin ülke, bankacılık ve finans dışı şirket kredi profilleri üzerinde baskı yarattıklarını ifade ettti.

Raporda, Türkiye'nin ülke kredi profili üzerinde baskı yaratan bir diğer faktör olarak büyüme görünümün 2010-2013 dönemine göre çok daha zayıf olmasın işaret eden Moody's, ayrıca 2014-2015 döneminde GSYH'nın yüzde 25'i kadar dış finansmana ihtiyaç duyulduğu ortamda yabancı sermaye girişi sağlamanın maliyetinin yükselmesini beklediklerini
de belirtti. Moody's yavaşlayan ekonomik büyüme ve kırılgan yatırımcı güveninin Türkiye'nin ülke kredi porfilini negatif etkileyeceğini de ifade etti.

Moodys'e göre Türk bankacılık sistemi fonla yapısı, Türk varlıklarına yönelik dış iştahtaki oynaklığa açık ve bu durum bankaların büyümü fırsatları ve karlılıkları üzerinde baskı yaratacak. Bu kırılganlığın bankaların son yıllarda kaldıraç rasyolarının artması ile yükseldiğini belirten Moody's, banka bilanço büyümesinin iç sermaye yaratımını aştığını ve refinansman riskini yükseldiğini de vurguladı. Bununla birlikte Moody's bu riskleri güçlü sermaye tamponları tarafından azaltıldığını not ettiklerini de belirtti.

Moody's zayıf ekonomik büyümeden en sert darbeyi Türk finans dışı şirketlerinin alacağına inandıklarını belirtirken, bununla birlikte ihracat odaklı şirketlerin TL'de değer kaybından fayda sağlayacaklarına işaret etti. Not verdikleri Türk şirketlerinin, küçük benzerlerine
göre coğrafi açıdan daha çeşitlenmiş olduklarına dikkat çeken Moody's, bu nedenle kredi profillerine etkilerin büyük olasılıkla daha sınırlı kalacağını da ifade etti. Moody's Türkiye'ye serlaye akışında bir azalmanın şirketlerin fonlamaya ulaşmalarını azaltacağına, gerek enflasyonist baskılar gerekse jeopolitik risklerin tüketici ve yatırımcı güvenini azaltacağına inandığını da vurguladı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)