BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMoody's kredi notu yerine bildiri yayımladı----

Moody's kredi notu yerine bildiri yayımladı

Moody's kredi notu yerine bildiri yayımladı
09 Ağustos 2014 - 00:30 www.finansgundem.com

Moody's'in Türkiye kredi değerlendirmesi gece yarısından sonra geldi. Resmi sitesinde bir bildiri yayımlayan Moody's, güncelleme olmayacağını duyurdu

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s bugün yapması beklenilen Türkiye’nin notu ve görünümü açıklamasını Türkiye saati ile gün tamamlanmasına rağmen yapmadı. Moody’s’in bu gecikmesi piyasa uzmanları ve yatırımcıları da şaşırttı.

Moody's'ten Türkiye'nin kredi notu ile ilgili değerlendirmenin gecikmesi konuşulurken Moody's'in resmi internet sitesinden kısa bir bildiri yayımlandı.

Bildiri şöyle:

AMAÇ BİLGİ SAĞLAMAK

"Moody's bu açıklamayı 8 Ağustos 2014 tarihli faaliyet takvimine istinaden yapmaktadır. Açıklama piyasalar için bilgi sağlamak amacındadır ve resmi bir kredi notu açıklaması değildir. 

Moody's tarafından bildirilen açıklama takvimi, kredi notlarının açıklanabileceği üç tarih belirler ve potansiyel hareketlere ilişkin bir göstergedir."

GÜNCELLEME YOK

Sitedeki açıklamanın Türkiye kısmında yer alan bilgilendirme notunda ise “Moody's’in Ab Tüzüğü 462/2013 ("CRA3") uyarınca, hem beklenen hem de beklenmeyen kredi notlarının duyurulması için üç tarih belirler.” denildi. Kuruluş, sitesinde Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Slovak Cumhuriyeti ve İsveç ile ilgili de not güncellemesi yapılmadığını duyurdu.

YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYEDE KALDI

Moody’s'in güncelleme olmayacağını duyurmasıyla, Türkiye’nin yabancı para birimi cinsinden kredi notu yatırım yapılabilir seviyede görünüm de negatifte kalmış oldu.

UYKUSUZ KALDIK

Gece boyunca Moody’s açıklamasını bekleyen finans sektörü temsilcileri, sosyal medyada, ‘not beklerken uykusuz’ kaldık yorumları ile tepkilerini dile getirdi. Türkiye yarınki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanırken, finans çevrelerinin gündeminin merkezine ‘not düşürüp düşürmeyeceği’ bütün hafta merak konusu olan Moody’s oturdu. Haftanın son işlem gününde Moody’s’den Türkiye piyasalarının kapanmasından sonra bir açıklama gelmezken, raporun Avrupa piyasalarının kapanmasını takip eden saatlerde geleceği beklentisi oluştu. Ancak dün gece saat 22.00’den sonra da herhangi bir açıklama gelmeyince, gözler bu kez kapanışı Türkiye saatiyle gece yarısını bulan ABD piyasalarına çevrildi.  Fakat saat 02.00’'yi de geçen saatlere kadar Moody’s’den yine bir açıklama gelmemesi, Türk Finans çevrelerinde şaşkınlık yarattı. 

SEÇİM ETKİSİ

Kredi kuruluşlarının genelde not değerlendirmesi, rapor veya toplantı tarihlerini önceden açıklamaları ve bu takvimlere uymaları nedeniyle Moody’s’in aylar öncesinden duyurduğu 8 Ağustos tarihinde beklenen Türkiye raporunu neden açıklamadığı merak edildi. Kaldı ki, Modoy’s  dün gece birçok ülke ve kuruluşa ilişkin not değerlendirmesi ve rapor yayınladı. Mayıs 2013’de yaptığı not artışı ile Türkiye’yi yatırım seviye olan ‘Baa3’ kredi notu seviyesinde derecelendiren Moody’s, son olarak geçtiğimiz nisan ayında not görünümünü ‘durağandan’ negatife çevirmişti.  Hafta başında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin olumlu bir değerlendirme beklemediği yorumuna piyasalardan sert tepki gelirken, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, Moody’s’den nota ilişkin değerlendirme konusunda herhangi bir sinyal almadıklarını açıklamıştı. Dün gece geç saatlere kadar beklenen Türkiye değerlendirmesinin bir türlü gelmemesi, bazı çevrelerce ‘Not düşecek, o yüzden cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde açıklama yapılmaması kararı alındı’ şeklinde yorumlandı. 

NOT DÜŞÜRMEK İÇİN BİR NEDEN YOK

Bir grup finans sektörü temsilcisi ise, ‘Notu düşürmek için herhangi bir neden yok. Raporun içeriği ne olursa olsun, seçim öncesine denk geldiği için spekülasyona neden olmamasına özen gösterilmiş olabilir” yorumunu yaptılar. Ancak sonuç olarak dün gece saat 02.00’ye kadar beklenen rapor gelmedi.

Sosyal medyanın gündemi oldu

Moody’s’in rapor açıklaması dün gece de sosyal medyanın önde gelen konularından biri oldu. Türk finans sektörü temsilcileri ve ekonomi gazetecileri dün akşam erken saatlerden itibaren Moody’s’den gelecek haberleri beklediği ifade eden tweetler atmaya başladı. Bu bekleyiş gece yarısına doğru, yerini uzun bekletilmeyi anlatan fotoğraflara ve sabırsız ifadelere bıraktı. Saatler bu sabah 02.00’yi geçtiğinde ise, beklemekten vazgeçen finans ve medya sektörü temsilcileri uykusuz kalmaktan yakınan tweetlerle geceyi bitirdi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)