BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMohamed El-Erian: Çin’in büyüme modeli, küresel ekonomiyle uyumlu değil----

Mohamed El-Erian: Çin’in büyüme modeli, küresel ekonomiyle uyumlu değil

Mohamed El-Erian: Çin’in büyüme modeli, küresel ekonomiyle uyumlu değil
21 Temmuz 2023 - 16:49 www.finansgundem.com

Mohamed El-Erian, Çin’in Kovid-19 sonrası yaşadığı ekonomik toparlanmanın hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Mohamed El-Erian, Çin’in büyüme modelinin küresel ekonominin gerçekleriyle uyumlu olmadığını belirtti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Çin’in pandemi sonrası yaşadığı ekonomik hayal kırıklığı, El-Erian’a göre, ülkenin küresel ekonomiyle olan uyumsuzluğunu kanıtlıyor.

Üç ana faktör

Business Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Mohamed El-Erian, Çin'in Kovid sonrası hayal kırıklığı yaratan toparlanmasının, ülkenin küresel ekonomiyle uyumsuzluğunu vurguladığını yazıyor.

İlk çeyrekteki büyüme patlamasından sonra, Çin'in endüstriyel üretimi, yatırımı ve tüketici faaliyeti keskin bir şekilde soğudu. Ülke şu anda deflasyonun eşiğinde sallanırken, ikinci çeyrek GSYİH'sı devam eden zayıflığa işaret ediyor. Allianz Baş Ekonomi Danışmanı El-Erian, Project Syndicate için kaleme aldığı yazıda, Çin'in son zamanlardaki yavaşlamasını üç ana faktöre bağlıyor.

El-Erian, “Birincisi, en son ticaret verilerinin gösterdiği gibi, küresel ekonomi artık Çin'in yerel büyüme dinamiklerini desteklemiyor” diyor ve Haziran ayında Çin'in ihracatının yüzde 12,4, ithalatının ise yüzde 4,1 oranında düştüğüne dikkat çekiyor. El-Erian, bunda, ABD'nin ticaret ve yatırımı frenlemesiyle Çin'den kaynaklı ‘riski azaltmaya’ başlarken, Avrupa'daki en büyük ticaret ortaklarının da yavaş büyümeden muzdarip olmasının etkisi olduğunu altını çiziyor.

İkinci olarak El-Erian, Pekin'in geleneksel tavandan tabana teşvik tedbirlerine geri dönmesiyle birlikte, daha fazla ekonomik dinamizmi ortaya çıkaran tabandan tavana bir yaklaşım arasında ikiye  bölünmüş olduğunu ifade ediyor.

El-Erian, üçüncü olarak ise “Çin'in acımasız sıfır Kovid kısıtlamalarının geçen yılın sonlarında sona ermesi, hanehalkı, iş yeri ve mülk talebinde genel anlamdan ani artışlarla sonuçlanmadı” diyor.

Çin küreselleşmeye güvenemez

El-Erian, “Avrupa ve ABD'deki büyümenin öngörülebilir bir gelecekte baskı altında kalacağı göz önüne alındığında ve küresel ekonomi, gelişmiş ekonomilerdeki merkez bankalarının son on yıllardaki en agresif faiz artırım dalgasının etkisinden hâlâ kurtulamamışken, Çin, sendeleyen büyüme modelini kurtarmak için küreselleşmeye güvenemez” şeklinde yazıyor.

El-Erian, ayrıca, tedarik zincirlerini Çin'den uzaklaştıran şirketlerin doğrudan yabancı yatırımı vuracağını ve ABD ulusal güvenlik önceliklerinin ticaret ve yatırıma daha fazla kısıtlama ekleyeceğini de sözlerine ekliyor.

Öneriler

El-Erian, dünyanın geri kalanının Çin ekonomisini kurtarmasını ummak yerine, Pekin'in içine bakmasını ve siyasi politikasını etkili bir büyüme modeline doğru yeniden yönlendirmesini öneriyor. Bununla birlikte, El-Erian, ülke siyasi tutarsızlıktan muzdarip olduğu için, Çin'in bunu başarmasının özellikle zor olduğunu da belirtiyor. El-Erian, “Merkezi hükümetin makro düzeyde direktifler için baskı yaptığı durumlarda, bunların benimsenmesi genellikle yerel borcun artmasıyla ilgili endişeler gibi sahadaki gerçeklerle sınırlıdır” şeklinde yazıyor.

Ancak El-Erian, politikaya mikro düzeyden yaklaşmanın da zor olduğunu ve bunun Çin'i ‘karmaşık bir ortada kalma hali'ne düşürdüğünü de yazıyor. El-Erian, “Yerel yönetimler ancak bir ölçüde özerkliğe sahiptir ve yaşlanan bir nüfus ve yüksek işsizlikte çözümler kısıtlanabilir” diyor ve ekliyor: “Ülkenin sanayi politikası çerçevesi, henüz makro düzeydeki direktifler ile mikro düzeyde yeterli operasyonel özerklik sağlamak arasında doğru dengeyi kuramadı.”

Çin ve Tayvan arasında ipler yeniden gerildi

 

Çin 98 milyar dolarlık yatırım projesine onay verdi

 

Çin, kredi faiz oranlarını sabit tuttu

 

Citi ve UBS, Çin bankalarını savundular

 

Çin: ABD'ye misilleme yapabiliriz

 

Körfez ülkelerinin serveti Çin’e akıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)